Brødrene Bækgaard tester naturvin

Brødrene Bækgaard tester naturvin  - Mikkel Bækgaards Madblog

For nylig havde jeg besøg af min bror og svigerinde. Formålet med deres besøg var – udover almindelig familiær hygge – at vi skulle prøvesmage tre flasker fransk naturvin, som alle koster ca. en hundredemand stykket. Dem havde jeg så venligt har fået forærende fra den lille internetbutik Vores Marked, der også har en fysisk forretning i Farum, hvor de sælger vin og andre især franske lækkerier.

Vi testede først en rosé mousserende vin lavet på gamay-druen og herefter to vidt forskellige røde, som begge var lavet på syrah. Alle tre vine stammer fra det nordlige Rhone, men var alle milevidt fra de kraftige søger, som især det sydlige Rhone er kendt for. Her var der – især for de to rødes vedkommende – tale om spinkle og temmelig elegante vine, som egner sig bedre til svinekød, let lam eller kalv og ikke til store svulstige røde bøffer, som Rhonevin ellers kan være fortræffeligt til.

Mine egne erfaringer med naturvin er relativ små og begrænser sig til vinopleveser på Noma, Geranium og et par andre restauranter samt et enkelt decideret fejlkøb i Paris sidste forår. Min viden om området er derfor ikke stor, og derfor indkaldte jeg assistance fra min bor, der er inderlig vinnørd og ved langt mere om vin end mig – også selvom hans erfaringer med de hersens naturvine heller ikke er overvældende.

Brødrene Bækgaard tester naturvin - Mikkel Bækgards Madblog

Hvad er naturvin egentlig for noget?

Naturvin er et lidt diffust begreb, som er svært at definere. Normalt siger man, at det er økologiske (ofte også biodynamiske vine), der er fremstillet uden tilsætning af svovl og nogen gange endda vildgærede. Resultat er svært at styre for producenterne, og vinene kan ende med at være temmelig avantgade og meget langt fra de mainstream-vine, som bliver solgt i supermarkederne.

Selvom naturvin som nævnt kan være flippede og temmelig sære var vi dog ikke ude i ekstemerne i denne test. Det var faktisk tre hæderlige vine, hvor kun den ene stak af i den syrede retning.

Vil du vide mere om naturvin generelt, så læs min brors gæsteindlæg om naturvin

Mousserende bobler – 7 Lunes Glou Bulles

Mousserende bobler - 7 Lunes Glou Bulles - Mikkel Bækgaards Madblog

Vi lagde ud med den mousserende rosé, som vi både drak som velkomstdrink og til forretten, som bestod af Jordskokke panna cotta med rygeost, stenbiderrogn og hesterejer. Det var en dejlig sommerlig gang bobler, som var drikkelig til retten, men som også var lidt for sød og jordbæragtig i det til at være et perfekt match.

Om 7 Lunes Glou Bulles siger min storebror, Rasmus:

Jeg mindes ikke tidligere at have smagt mousserede vin fra Rhone før og heller ikke på Gamay, der jo bedst kendes fra de lette og frugtige Beajolais vine. Vinen hørte til i den mere frugtige og letdrikkelige stil. Duften var frugtig og indbydende med klare jordbærtoner, om end måske en anelse for meget til den søde side. Smagen havde en fin balance mellem en sød indledning og en tør og mere kantet afslutning. Sidstnævnte gjorde den fint anvendelig som madvin og gav et rigtigt godt samspil med det ristede rugbrød som et af elementerne i Mikkels ledsagende ret med rejer, stenbidderrogn og panacotta på rygeost. Alt i alt en dejlig vin, men med en pris på 115 kr. skal det også tilføjes, at man kan få rigtigt mange andre glimrende Cavaer og Cremanter til samme pris – og også vin med mere karakter end denne.

To meget forskellige rødvine på samme drue

Da mit billede af røde naturvine var noget med spinkle sager, valgte jeg at lave svinekød tl hovedret denne aften i form af en svinemørbrad med lidt røget kartoffelmos til samt en salat med rødbeder, solsikkespirer og jordskokker. Det skulle vise sige at være et godt valg, for – selvom vinene var vidt forskellige – var de begge i den milde ende, som en kraftig okekødsret nemt kunne overdøve.

Generelt om de røde rhonevine siger min bror:

Da vi er i i det nordlige Rhone og på ren syrah, er vi som udgangspunkt ude i noget der adskiller sig fra det danske vinforbrugere normalt forstår ved Rhone. De to vine var meget forskellige og sig selv et godt eksempel på hvor forskelligt samme drue kan træde frem selv i samme årgang og fra producenter der ligger tæt på hinanden. Og det er vel dybest set det alt snakken om terroir handler om, nemlig at vine smager forskelligt og ikke skal ramme en bestemt international stil.

La fermes Des Sept Lunes 2011

La fermes Des Sept Lunes 2011 - Mikkel Bækgaards Madblog

Den første af de røde vine – fra samme producent som den mousserende rosé – var den vin, der adskilte sig mest fra den gængse mainstream i. Det var en syrlig sag, med en næsten eddikeagtig undertone, uden at det dog blev for meget. Så alt i alt var jeg godt tilfreds med den første, selvom man bestemt kom ud af sin comfort-zone.

Den første la fermes Des Sept Lunes 2011 havde jeg smagt før og var den af de to, der tydeligst trådte frem som naturvin – ud fra den forståelse at naturvin smager markant anderledes end almindelig vin. En meget frugtig vin med en duft og især smag af røde syrlige bær som Ribs og en glimrende balance mellem syrlighed og sødme. En madvin af den lettere slags, og som kan minde en hel del om god (ikke fadlagret) barbera. Men samtidig var det også en meget læskende vin, som vi bare havde lyst til at drikke. En virkelig god sommervin og bestemt prisen på 99 kroner værd. Men så afgjort også en vin, der vil kun skuffe mange der køber en syrah vin fra Rhone i forventningen om at få en kraftig grillvin, siger Rasmus.

DMP Vin de Pays des Collines Rhodanienes 2011

Rødvin nr. to var klart aftenens højdepunkt, selvom det også var den mindst avantgarde-agtige af vinene. Der var tale om fin balanceret sag med en dyb smag, som også godt kunne bære at blive serveret til en kalveret, der ikke er for kraftig – eller til lam, som min bror foreslog.

Han var også vild med denne vin og sagde følgende om den:

Den anden rødvin, DMP Syrah fra Domaine Monier, var ganske anderledes end den første. En meget mere fyldig og også mere kompleks vin. Nytårskrudt prægede duften – kan lyde mærkeligt, men virkede fint. Smagen var dyb og med god smag af frugt og krydret godt med peber. En ganske blød og rund vin uden mange tanniner og dermed lige til at gå til, selvom der er tale om en stadig meget ung vin. En vin, der vil matche et godt stykke lam – og det er vist også noget sagkundskaben siger om syrah. Et helt igennem fremragende køb til 99 kroner.

Og kan vi så konkludere noget om naturvin?

Det var hyggeligt og læreigt at give os i kast med disse tre behagelige flasker fransk naturvin. Men kan man sige noget generelt om naturvin ud fra dette? Tja, ikke andet end, at det bestemt kan være drikkeligt og endda være godt til prisen – især hvis man har mod på andre oplevelser, end de traditionelle.

Rasmus sagde det sådan her:

Det er naturligvis svært at sige noget generelt, for naturvin er jo ikke en ensartet størrelse. Man kan i hvert fald konkludere, at naturvin ikke behøver at være en omgang ”surt sprøjt”, og at man med disse to rødvine får rigtigt meget vin for pengene, og ikke mindst vin med personlighed. For alle tre vine gælder, at de ikke ser ud af meget på papiret. De to rødvine er Vin d’pays og den mousserende er i en flaske med ølkapsel. Men bag det beskedne ydre gemmer sig nogle interessante vine, der smager af meget mere end mange supermarkedsvine med fine betegnelser (Brunello, Barolo mv.) i samme prisklasse.

Tak til Voresmarkd.dk for at stille vin til rådighed

4 kommentarer

  1. Jag gillar att naturvin ofta kommer från små, familjeägda vingårdar där de verkligen bryr sig om miljön och hållbarheten. Det känns bra att jag kan stödja dessa företag när jag köper naturvin.

  2. In arm A, blood samples were collected predose and at 11 predefined time points up to 48 h after intake of tolbutamide for determination of tolbutamide in plasma, at 11 predefined time points up to 12 h after intake of tolbutamide for determination of metoprolol in plasma, and finally at 13 predefined time points up to 24 h after the intake of tolbutamide for determination of chlorzoxazone in plasma brand name cialis online pmid 15557592 View Article PubMed NCBI Google Scholar 21

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *