Chili con carne – den bedste opskrift med to typer kød og chokolade

Har du tid, så bruge hele stykker kød i tern i stedet for hakket oksekød til din chili con carne – og gerne flere slags. Det smager meget bedre og er sjovere at spise. Her er opskriften på min perfekte chili con carne.

Jeg elsker en god portion varmende chili con carne, og det er jeg sikker på, at du også gør. Der er bare noget over sådan en skål med kød, chili og masser af smag.

Der er mange måder at lave chili con carne på, og rigtigt mange har deres egen opskrift på den mexicanske klassiker. De fleste bruger hakket oksekød i retten, fordi det er nemt at have med at gøre. Men hvis du virkelig vil have smag – og gøre som de fleste i Mexico – så brug kødstykker i tern, og meget gerne flere forskellige slag kød. Det giver en helt anden struktur og dybde til smagen, når kødet står og simrer i timevis, indtil det bliver helt trevlet.

Det er altså perfekt comfort food eller gæstemad, når det hele skal være lidt uformelt.

Opskrift på den perfekte chili con carne

Til 4-6 personer

300 g oksekød i tern, fx oksebov
300 g svinenakke i tern
150 g tørrede kidneybønner
150 g borlottibønner
2 store løg
1-2 chilier, afhængigt hvor stærke de er, og hvor stærk du kan lide maden
4 fed hvidløg
100 g god bacon
1/4 rødkålshovede
1/4 knoldselleri
1 dåse flåede tomater 
1 mørk øl (eller en classic)
1 kanelstang
2 laurbærblade
1 spsk honning
1/2 spsk spidskommen
1/2 spsk korianderfrø
20 g mørk chokolade, gerne 85%
100 g chorizo
Salt
Olie til stegning

Pynt til chili con carne

Hakket chili
Hakket persille
Forårsløg skåret i små ringe

1. Kom de tørrede bønner i to forskellige skåle og udblød dem i rigeligt vand i ca. 12 timer. Kasser vandet. Kog bønnerne – igen hver for sig – i ca. 30 minutter i rigeligt vand. Hæld vandet fra og sæt bønnerne til side.

2. Skær kødet i grove tern. Skær bacon i grove tern, og er der svær på, så skær sværen fra.

3. Halver løgene og skær dem i middeltynde skiver. Hak rødkålen fint. Skær selleri i små, fine tern.

4. Hak chili og hvidløg fint.

5. Varm lidt olie op i en tykbundet stor gryde. Rist bacon godt, til det får farve, og brun så kødet godt af på alle sider – evt. i flere omgange. Tag kød og bacon op.

6. Svits chili og hvidløg godt, tilsæt herefter løg og sauter 3-4 minutter. Tilsæt selleri og rødkål og sauter videre et par minutter. Kom det brunede kød og bacon tilbage i gryden.

7. Tilsæt øl, flåede tomater, laurbærblade, kanelstangen, honning, korianderfrø og spidskommen og bring det hele i kog.

8. Lad chili con carnen simre ved svag varme ca. 3 timer – gerne mere – til kødet er helt mørt og begynder at trevle. Så skulle væsken også gerne være kogt godt ind. Bliver den for tør, så tilsæt lidt vand løbende.

9. Smag til med salt. Kom chokoladen i og lad den smelte – det jævner saucen. Sørg for at chili con carnen ikke koger herefter.

10. Skær chorizo i små tern og rist den på en pande, til den bliver let sprød. Vend chorizoen og de kogte bønner i.

11. Server chili con carne rygende varm med tortillachips, godt brød og måske lidt creme fraiche. Og top med friskhakket chili, forårsløg og lidt persille.

Velbekomme!

 

Et svar til Chili con carne – den bedste opskrift med to typer kød og chokolade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier