Grydestegt kylling med quinoasalat

grydestegt_kylling_med_quinoa.jpeg

En dejlig grydestegt kylling, hvor smagen fra væsken i gryden  bliver brugt til at give smag til de eksotiske og ultrasunde quinoa-gryn. Grynene bliver serveret med hakkede tomater, hakket grapefrugt, cashewnødder og fintskårne porrer.

Daqens ret er et virkelig godt eksempel på, hvordan jeg ofte laver mad. Jeg købte en kylling i går, som jeg ikke fik lavet noget af – og nu ville jeg så fremtrylle en ret ud fra det, jeg havde i køkkenet. Udover selve kyllingen er kernen i retten quinoa, som er en sydamerikansk konsort, der er på vej til at opnå stor popularitet i Danmark. Det er en meget sundt produkt fuld af c-vitamin, der kan bruges i stedet for ris, bulgur eller couscous.

Samtidig er dagens ret et eksempel på, at man kan erstatte næsten alle produkterne med noget andet, der minder om. Det er her er ikke en slavisk opskrift: Det er improvisation over temaet Tøm Køleskabet.

Dagens indkøb

Ingen, men købte en økologisk kylling i Irma i går.
Resten af ingredienserne stammer fra min Aarstiderne-kasse eller min generelle beholdning af basisvarer.

Ingredienser til to personer

½ kylling – smid den anden halvdel i fryseren til en anden god gang
1 gulerod
1 persillerod eller pastinak
1 laurbærblad
2 fed hvidløg
2 dl hvidvin
Vand

2 dl quinoa – eller ris, bulgur eller couscous
2 fintsnittede porrer, den hvide del – brug det grønne af porren i grove stykker i kyllingegryden
En lille håndfuld cashewnødder – kan nemt erstattes med mandler, nødder eller pinjekerner
½ rød grapefrugt, grofthakket
2 grofthakkede tomater

2 spk tidselolie – eller andre typer olier med smag, f.eks. olivenolie eller jordnøddeolie
1 tsk sennep
2 spk æbleeddike – eller anden lys eddike

Grydestegt kylling

Parter kyllingen i fire stykker, vend stykkerne i salt og peber, og brun kyllingen godt af i en stor tykbundet gryde.

Tilsæt de hele fed hvidløg – bare med skræl og det hele – samt laurbærblad, persillerod og gulerødder i grove stykker. Tilsæt også de grønne dele af porren fra salaten.

Når kylling og grøntsager er godt brunet af, hælder du hvidvinen over og lader det koge ved høje varme i et par minutter, så vinen reduceres og alkoholen fordamper. Tilsæt vand, så det næsten dækker, og læg et låg over.

Lad kyllingen koge i en halv times tid.

Quinoasalat med grapefrugt og cashewnødder

Efter ca. tyve miutters kogetid hælder du det meste af væsken (ca. 4 dl) fra kyllingegryden gennem en sigte og ned i en kasserolle. Skum det værste af fedtet af, og tilsæt eventuelt mere vand.

Hæld quinoagryn (eller andre gryn) i bouillonen og kog i ca. 15 minutter.

Bland finthakkede porrer, tomater, grapefrugt og cashewnødder, og hæld den kogte quinoa over, mens den stadig er varm.

Hæld olie, eddike og sennep i en shaker og ryst kraftigt. Hæld dressingen over salaten med de stadig varme quinoagryn.

Server salaten sammen med kyllingestykkerne. Kasser de udkogte grøntsager i gryden – de er der bare for at give smag til kyllingen og bouillonen.

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *