Gulerodssuppe med jordskokker, havtorn og kokosmælk

Gulerods- og jordskokkesuppe med kokosmælk og havtorn - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Denne suppe med gulerødder og jordskokker får et dejligt eksotisk twist fra cremet kokosmælk og en smule havtorn. Havtorn giver – trods sit nordiske ophav – et dejlig syre, der minder om syrlig passionsfrugt og citron. Og det er perfekt i en sød, cremet suppe som denne.

Jeg elsker gulerodssuppe, der med sin dybe sødme er et hit blandt store og små. Sammen med jordskokker kan gulerødderne få det endnu bedre (hvad jeg også tidligere har lavet en opskrift med på denne blog), og i denne udgave får det hele et både nordisk og eksotisk touch med de små vidunderbær havtorn og koksmælk, der gør den dejligt cremet.

Havtornene havde jeg i fryseren, og jeg kom i tanke om dem, da jeg savnede noget syre og fremmedartet til suppen. Jeg har før lavet gulerodsuppe med kokosmælk og thai-smage som chili, citrongræs og appelsinsaft, hvilket jeg havde lyst til igen – men da jeg hverken havde citrongræs eller appelsiner måtte den parfumerede syre komme andetsteds fra. (Se også opskrift på en variant med appelsin, citrongræs og mynte)

Havtorn giver en rigtig fin passionsfrugtagtigt syrlighed til suppen, som i små mængder er mere et subtilt hint end et kraftigt spark. Og vil du have mere syre, kan du bare tilsætte flere bær eller supplere med citron- eller limesaft.

Toppingen i denne udgave består af fintsnittet forårsløg, frisk hvidløg, finthakket chili samt duske af dild, som klæder gulerødder virkelig godt.

Lav også evt. mine klassiske pandebrød til

Havtorn?

Havtorn

Havtorn er de her små orange bær, der vokser overalt langs de danske kyster. Bærret er meget syrligt, men har en meget eksotisk smag af appelsin, citron og passionsfrugt. Bærrene er i øvrigt ekstremt rige på c-vitamin – lige så meget i ét lille bær som i en hel appelsin – og engelske forskere har udråbt dem til at være den sundeste råvare i Storbrittanien.

Havtorn er modne i sensommeren, så pluk en masse der og kom dem i fryseren. Klip  hele grene af, som du fryser, hvorefter du kan pille bærrene af. De smatter ud, hvis du plukker dem direkte.

Opskrift på gulerodssuppe med jordskokker, havtorn og kokosmælk

Til 3-4 personer

1 kg gulerødder
1/2 kg jordskokker
2 store løg
1 porre
2-3 fed hvidløg
Evt. rød chili efter behov
1/2 l hønse- eller grøntsagsbuillon
1 dåse koksmælk
1 stor håndfuld havtorn-bær (kan købes frosne eller plukkes i naturen i efteråret og herefter fryses – alternativt brug en smule usødet havtornjuice)
2 spsk olie
Salt

Pynt

Fintsnittet forårsløg og frisk hvidløg
Dild
Finthakket frisk rød chili

1. Skræl gulerødder og jordskokker og skær dem i grove stykker. Hak løg og porre groft.

2. Varm olien op i en tykbundet gryde og kom gulerødder, jordskokker, løg, porre og hvidløg herop i. Svits godt.

3. Kom bouillon og kokosmælk ved og kog, til grøntsagerne er møre.

4. Kom suppen op i en blender (evt. ad flere omgange) og kom havtorn ved (gem lidt til pynt). Blend suppen helt glat og smag til med salt og peber og evt. lidt mere chili. Smag evt. til med lidt citronsaft, hvis du vil have mere syrlighed – eller blend mere havtorn i.

5. Varm suppen igennem og pynt med hele havtorn-bær, chili, dild og fintsnittet frisk hvidløg og forårsløg.

Velbekomme!

Gulerods- og jordskokkesuppe med kokosmælk og havtorn - Mikkel Bækgaards Madblog-3.jpg

En kommentar til Gulerodssuppe med jordskokker, havtorn og kokosmælk

  • Steen Hamann skriver:

    Denne suppe smager bare godt, både blendet og ublendet.
    Jeg erstattede Havtorn med Granat æble. Jeg er løbet tør for havtårn indtil september.
    Tak for god inspiration.

    Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Kategorier
Menu