Paradisæblesorbet med mandeltuilles

Paradisæblesorbet - Mikkel Bækgaards Madblog

Jeg er gået helt amok i paradisæbler i dette efterår. Først lavede jeg paradisæblegele, så en flødeis med paradisæbler og timian, og her den anden dag blev det så til en sorbet af de fine små æbler, der vokser nede i min gård på Amager.

Sorbeten er helt enkel. Den er lavet på saften fra paradisæblerne, der bliver kogt op med sukker, vanilie og en gang glukosesirup, der sikrer en mere blød og mindre krystalliseret sorbet. Endelig bliver den halvfrosne sorbet rørt op med piskede ægehvider, der bringer luft og cremethed ind i ligningen.

Jeg serverede paradisæblesorbet med en mandeltuilles – en lille sprød småkage – samt lidt hakkede nødder. Kagen og nødderne giver den syrlige, bløde sorbet lidt andre smagsnoter og bringer lidt tiltrængt crunch ind i det hele. Og så er mandeltuille virkelig nem at lave.

Agnes hjalp godt til

Det var i øvrigt et rigtigt hyggeligt far-datter-projekt at lave paradisæblesorbet. Min datter Agnes på 3 år hjalp nemlig til med både at plukke paradisæblerne og med at lave sorbeten. Det gik hun meget op i, og hun elskede at få lov til at plukke æbler, skære dem i stykker og putte ingredienser til sorbet op i en skål. I hvert fald, indtil hun mistede interessen og ikke kunne forstå, at isen først skulle fryse, før vi kunne spise den …

Agnes laver paradisæblesorbet - Mikkel Bækgaards Madblog - 2.jpgAgnes laver paradisæblesorbet - Mikkel Bækgaards Madblog - 3.jpg

Agnes laver paradisæblesorbet - Mikkel Bækgaards Madblog - 4.jpg

Agnes laver paradisæblesorbet - Mikkel Bækgaards Madblog - 5.jpg

Agnes laver paradisæblesorbet - Mikkel Bækgaards Madblog - 6.jpg

Sådan laver du paradisæblegele

Til 4 personer

Ca. 1 kg paradisæbler
1/2 l vand
1 vaniljestang
100 g sukker
100 g glukosesirup
1 æggehvide

1. Rens paradisæblerne og skær dem i halve. Kom den op i en gryde sammen med vand og kog dem, til de er møre. Kom både saft og de kogte paradisæbler op i en finmasket sigte og pres dem igennem, så saft og mos kommer ned i gryde – men uden kerner og lignende kommer med. Du behøver ikke presse alt frugtkødet herned. Du skal ende med ca. 1 liter saft-mos.

2. Tilsæt sukker, glukosesirup og kornene fra vaniljestangen. Kom også den tomme vaniljestang op i gryden. Kog op, så alt sukkeret bliver opløst.

3. Køl sorbet-væsken lidt af og kør det på en ismaskine – husk at tage vaniljestangen op. Pisk æggehviden stiv. Når det hele begynder at minde lidt om grødis i ismaskinen, skal du tilsætte den piskede æggehvide. Kør videre, indtil ismaskinen ikke kan køre rundt mere. Kom sorbeten i en skål og smid den i fryseren, indtil du skal spise den (hos mig, har den også godt af at fryse lidt mere ind i fryseren).

Tip: Prøv med timian

Da jeg for nylige lavede flødeis med paradisæbler kom jeg nogle timiankviste ved. Det gav et virkelig interessant og velsmagende resultat. Det kan du evt. også prøve her. Erstat da vaniljestangen med 4-5 timiankviste, som du koger med og lader trække lidt, inden du tager dem op.

Sådan laver du mandetuilles

30 g. mandelmel (blend evt. bare 40 g mandler fint – der sidder lidt tilbage i blenderen, hvorfor du skal bruge lidt ekstra)
30 g. hvedemel
60 g. sukker
1 æg – evt. lidt ekstra æggehvide, hvis dejen bliver for tyk

1. Rør alle ingredienserne sammen til en dej. Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt den ud i små kager på et stykke bagepapir. Sørg for, at det kun er tyndt lag (jeg lavede selv et lidt for tykt lag).

2. Bag kagerne i 5-15 minutter ved 160 grader i ovnen, til de er gyldne. Bagetiden handler meget om, hvor tykke kagerne er, så hold øje.

3. Køl de bagte tuilles af på en rist, så de bliver sprøde – eller læg dem på fx en kagerulle, så bøjer de lidt, mens de køler af.

Paradisæblesorbet - Mikkel Bækgaards Madblog

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *