Salat med tyndtskårede æbler, brombær og soja-citron-dressing

IMG_5099.JPG

Vi har fået en stor pose med friskplukkede æbler fra min svigermors have. Og det er der altså noget særligt over. Æbler direkte fra træet er langt sjovere end nogen, man har købt nede i supermarkedet. Det kan godt være, man ikke i virkeligheden kan smage forskel, men oplevelsen og historien er også noget værd. Og især er det noget værd, når æblerne er så friske, saftige og tilpas syrlige som de her discoveryæbler fra Kirstens villahave i Viby.

Den anden dag brugte jeg nogle af æblerne i en salat. Ideen var at lave en frisk salat, hvor det søde i æblerne går i spænd med en saltet og syrlig dressing lavet på soja og citron – og hvor sojaens umamismag spiller op til friskheden fra æblerne på en skæg måde.

Ud over æbler puttede jeg fintskårede rødlæg, fintskåret blomkål, nødder og nogle friskplukkede brombær, som Line samme dag havde fundet ude på Amager Fælled (læs også om brombærjagt på fælleden her). Og så puttede jeg et par håndfulde friske krydderurter – hvor især koriander gik godt sammen med æblerne og sojaen.

Denne salat er superlet at lave og fungerer godt som tilbehør til f.eks. svinekød eller kylling. Det kræver primært, at du skærer tingene meget tyndt ud – og gerne på et mandolinjern. Den kræver dog ikke nogen helt særlige ingredienser, og du kan variere den efter behov, og efter hvad du lige har i køkkenet.

Opskrift

3 discoveryæbler (eller andre friske, syrlige æbler)
2 rødlæg
1/4 blomkål
1 håndfuld frisk persille
1 håndfuld friske korianderblade
1 håndfuld nødder
1 håndfuld brombær eller andre friske bær som f.eks. hindbær eller blåbær
4-5 spk. sojasauce
Citronsaft
4-5 spk. rapsolie

1. Fjern kernehuset fra æblerne og skær dem i ultratynde skiver – evt. på et mandolinjern.

2. Skær rødløg i tynde ringe og blomkål i papirtynde skiver – også gerne på mandolinjern.

3. Hak persille og koriander fint.

4. Bland æbler, læg, blomkål og krydderurter med nødder og bær til en farvestrålende salat.

5. Pisk soja, olie og citronsaft og smag dressingen til, så den er perfekt ballanceret mellem syre og salt.

6. Hæld dressingen over salaten og server sammen med lyst kød eller groft brød.

N.B. Hæld dressingen over, så snart du har lavet salaten – så sørger citronsaften for, at æblerne ikke bliver brune.

IMG_5108.JPG

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier