De bedste fastelavnsboller med chokoladecreme og karamelglasur

Fastelavnsboller med chokoladecreme og karamelglasur - Mikkel Bækgaards Madblog-5.jpg

Om det er verdens bedste fastelavnsboller, ved jeg ikke. Men suverænt gode er de i hvert fald, fyldt med en creme med rigtig chokolade og dækket af den mest syndige karamelglasur. De er ikke sunde, men de smager hulens godt.

Jeg plejer ikke at være super god til at lave fastelavnsboller – de plejer at blive tørre, og fyldet kommer aldrig til at fylde helt nok. Men den anden dag var det jo fastelavn, og så skulle der bages boller – og da jeg faldt over en opskrift med karamelglasur, blev jeg tændt og lavede min egen udgave af dem. Jeg modificerede dog en del, idet jeg i stedet for blot at putte kakao i cremen faktisk kom rigtig chokolade i (hvilket gør en kæmpe forskel) og brugte min egen improviserede opskrift på selve dejen med kærmemælk og kardemomme.

Og resultatet blev himmelsk. Masser af tungt chokoladefyld, der fik perfekt selskab af karamelsmagen oven på. Dem skal jeg lave år efter år, tror jeg.

Fastelavnsboller med chokoladecreme og karamelglasur - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Sådan laver du de lære fastelavnsboller med ægte chokoladecreme og karamelglasur

Ca. 16 styk

Bolledejen

25 g gær
500-600 g hvedemel
5 dl kærnemælk (eller alm. mælk)
2 tsk kardemomme
1 tsk salt
1 spsk sukker
75 g smør
2 æg

Chokoladecreme

2 æg
3 dl mælk
3 spsk sukker
3 spsk maizena
200 g mørk chokolade af god kvalitet
2 spsk god kakao

Karamelglasur

100 g brun farin eller muscovadosukker
100 g smør
4 spsk mælk
Evt korn en vaniljestang eller 2 tsk vaniljesukker
ca. 250 g flormelis
1 håndfuld grofthakkede mandler

1. Opløs gæren i kærnemælken sammen med salt, kardemomme og sukker. Smelt smørret i en gryde. Kom æg og smeltet smør i mælken og tilsat langsomt melet. Rør rundt og ælt dejen smidig. Lad den hæve i mindst en halv time, gerne en hel.

2. Hak chokoladen groft og kom den i en stor skål. Varm mælken til chokoladecremen op i en gryde. Pisk æg, sukker, maizena og kakao i en anden skål. Når mælken koger, slukker du for varmen og tilsætter lidt af den varme mælk til æggemassen. Rør godt rundt og tilsæt langsomt resten under omrøring. Kom det hele op i gryden igen og varm op under konstant omrøring. Sluk for varmen, når cremen begynder at tykne, så du undgår, at det hele bliver til røræg. Kom et par spiseskefulde af den varme creme op til chokoladen, så den begynder at smelte. Rør rundt, og tilsæt et par skefulde mere. Tilsæt resten af cremen ligeså stille under omrøring, når chokoladen er smeltet. Sæt cremen til afkøling en halv times tid i køleskabet.

3. Del den hævede dej i ca. 16 lige store dejklumper. Rul hver dejklump ud med kagerulle, så den er helt flad og 10-15 cm i diameter. Kom en stor skefuld chokoladecreme i midten og fold resten af dejen op over cremen, så cremen bliver pakket helt ind i dej. Læg bollerne på en bageplade med samlingerne nederst og lad dem efterhæve en halv times tid.

4. Bag fastelavnsbollerne i 15-20 minutter ved 175 grader, til de er gyldne. Pensl dem eventuelt med lidt vand, inden de bliver sat i ovnen. Lad bollerne køle godt af, inden du kommer glasur på.

5. Kom alle ingredienser til glasuren undtagen flormelis i en kasserolle. Tænd for varmen og lad det hele smelte sammen under omrøring. Lad det koge, indtil al farinen er opløst, og det dufter lidt af karamel. Tag kasserollen fra varmen og lad karamellen køle godt af. Rør flormelis i lidt ad gangen, indtil glasuren har den ønskede konsistens – den må gerne være meget tyk. Bliver den for tyk kan du komme et par dråber vand i.

5. Kom glasur på bollerne lige inden servering, og pynt med hakkede mandler.

Velbekomma!

Fastelavnsboller med chokoladecreme og karamelglasur - Mikkel Bækgaards Madblog-2.jpg

31 kommentarer

  1. De lyder bestemt også dejlige dine fastelavnsboller 🙂
    Jeg bliver lige nødt til at kommentere på dit porcelæn. Hvor er det smukt og passer da bare helt perfekt til fastelavnsbollerne 🙂

  2. Hej Lene

    Tak for rosen. Porcelænet har været min oldeforældres, så det er jeg rigtigt glad for – men bruger det alt for sjældent. Men det er isæt godt til at tage billeder af. Heldigvis nåede jeg at have det på bordet en dag min morfar var på besøg, kort før han døde, for det var fra hans barndomshjem og betød meget for ham.

    Kh
    Mikke

  3. [url=https://augmentin.ink/]buy amoxicillin online no prescription[/url] [url=https://drugstoretabs.com/]canadapharmacy24h[/url]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *