Regnbueørred og bygkorn med pærer, spinat og ristede valnødder

Regnbueørreden i sit rette element - på en tallerken

Line skrev i dag og spurgte, om jeg ikke købte noget lækkert fisk med hjem, som jeg – helt underforstået – skulle lave til hende. Jeg svarede tilbage, at det ville jeg ikke, for jeg havde allerede fået fisk på arbejde. På vej hjem var jeg derfor besluttet på at tage i supermarkedet og bare købe et eller andet kedeligt kød med hjem, for jeg var egentlig ikke i humør til den store gang madlavning.

Alligevel endte jeg dog med fisk, for på Christianshavns Torv holdt fiskemanden, der kommer forbi hver onsdag – og så kunne jeg da lige se, hvad han havde. Og der lå så to dejlige hele regnbueørreder og bad mig om at tage dem med hjem. Det gjorde jeg så, selvom jeg stadig ikke rigtigt orkede det der med mad. Vi havde ikke meget tilbage i køleskabet, men alligevel sprang jeg supermarkedet over – det ville nok løse sig, tænkte jeg.

Og det løste sig, heldigvis, for hjemme i køleren fandt jeg en hel pose frisk spinat, og i vindueskarmen lå nogle lidt overmodne pærer. Og så var det jeg kom i tanke om de jomfrubyggryn, jeg har stående og så røg tankerne hen mod en nordisk ‘risotto’ med pærer, spinat, byggryn og ristede valnødder. Og pludselig var jeg i lave-mad-hopla …

Og resultatet var- hvis jeg selv skal sige det – ganske fremragende, for den friske spinat, pærererne og de ristede valnødder, skulle vise sig at klæde den fede forel virkelig godt.

Regnbueørred – eller forel, som den også hedder – er en dejlig fed ferskvandsfisk, der er god at stege hel. Den har et ret fin smag trods sin fedme, og den er vanvittig god til grillen om sommeren. I denne udgave er den dog stoppet og med små stykker pære og valnødder og stegt hel på panden – men om sommeren kunne den nemt begå sig over rødglødende kul.

Stegte, fyldte regnbueørreder

Til to personer:

2 hele regnbueørreder (foreller)
½ pære
En lille håndfuld grofthakkede valnødder
Salt og peber
Olie til stegning

1. Skyl fiskene, og tør dem godt af med køkkenrulle eller et viskestykke.

2. Skær pæren i grove stykker, og put pære og grofthakkede valnødder ind i bugen på fiskene.

3.Gnid fiskene med groft salt og peber på skindet.

4. Steg fiskene ved høj varme i olien i ca. 5 minutter på hver side, til skindet er sprødt og kødet gennemstegt (men stadig med masser af saft).

Bygkorn med pærer, spinat og ristede valnødder

Pærerne skal i til allersidst sammen med parmesan

Til to personer:

2 dl. jomfrybyg – eller perlebyg, perlespelt eller lignende
½ l vand
1 spk. olie
1 fed hvidløg, finthakket
1 dl hvidvin
2 dl bouillon (hønse- eller grøntsags-)
Et par kviste frisk timian
1 pose frisk spinat
1 spk. hytteost (kan udelades)
1½ pære
En god håndfuld valnødder
Valnøddeolie (eller anden lys olie uden for megen smag)
Friskhøvlet parmesan

1. Kog jomfrubyggen i vandet i ca. 20 minutter, og lad korene stå lidt og trække i vandet efterfølgende.

2. Skyl spinatbladene grundigt flere gange, så al jord og skidt er væk. Slyng bladene godt i en salatslynge og fjern de grove stængler. Hak spinaten groft.

Rist valnødderne i lidt olie sammen med salt indtil nødderne tager lidt farve

3. Varm valnøddeolien op på en pande eller i en kasserolle og rist valnødder sammen med en tsk. salt i nogle minutter, indtil nødderne har fået lidt farve.

4. Hak hvidløget fint, og svits det kortvarigt i olie, før du tilsætter de kogte bygkorn og rister den let i olien. Du kan også svitse et finthakket skalotteløg sammen med hvidløget, hvis du har det.

5. Tilsæt hvidvinen, og lad den koge helt væk, før du tilsætter timiankviste og lidt bouillon ad gangen. Herefter lader du bouillonen koge helt væk, inden du tilsætter mere.

Spinaten falder hurtigt sammen pga. varmen

6.  Når al væsken er suget op eller fordampet tilsætter du spinaten til kornene. Efter et kort øjeblik er spinaten faldet sammen og begynder at afgive smag.

7. Tilsæt hytteost, og lad den smelte og blive opløst.

8. Tilsæt den grofthakkede pære sammen med friskhøvlet parmesan et par minutter inden servering, så osten når at smelte og pærerne bliver en smule bløde.

9. Server fisken sammen med pære-spinat-bygkornene toppet med de ristede valnødder, store flager parmesan og lidt dråber valnøddeolie.

Den fede regnbueørred går virkelig godt sammen med sødmen fra pærerne og det sprøde fra valnødderne

 

17 kommentarer

  1. Spot on with this write-up, I truly think this web site needs a lot more attention. I’llprobably be returning to read through more, thanks for the information!Usually I don’t learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and doit! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

  2. Best and news about drug. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
    ivermectin lice
    Everything what you want to know about pills. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *