Restaurant 108: Forrygende stemning og nordisk velsmag hos Nomas lillebror

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Hip-faktoren er lige så høj som kvaliteten af maden på den nye Restaurant 108. Den hypede ‘lillebror’ til Noma byder på skarpe nordiske retter med asiatiske hilsner og en storbystemning, der er helt i top. Og især desserterne sætter skabet på plads i en  perlerække af lækkerier.

Få restaurantåbninger har været imødeset med ligeså stor spændning og spirrende rygter end Restaurant 108 i København. Restauranten er en slags lillebror til Noma, der da også ligger lige rundt om hjørnet, og restauranten er blandt andet  ejet af Rene Redzepi fra den der berømte restaurant, vi har hørt så meget om.

Men for nylig åbnede Restaurant 108 endelig sådan rigtigt – efter at have lavet pop-up i Nomas lokaler i vinter er 108 nu åbnet i sine egne lokaler et stenkast fra Noma, lige der hvor Inderhavnsbroen og broen videre mod Papirøen ligger. Og her havde jeg så fornøjelsen af at spise en middag kun to dage efter, at restauranten havde slået dørene op for offentligheden.

Og det var virkelig, virkelig godt og med en fantastisk stemning, som jeg sjældent oplevet i København.

Betonrum med liv og glade dage

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-4.jpg

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-10.jpg

Lokalet er skønt og meget new-yorker-agtigt. Et gammelt værksted danner rammen om restauranten med højt til loftet, gamle jernkæder i loftet og store, smukke lamper. Og med god plads  til alle.

Vi kom ved 20-tiden og her var godt fyldt med coole, lækre mennesker, der tydeligvis skulle se, hvad det her nye sted kunne. Og sådan blev det ved. Tjekkede folk kom forbi satte sig ved bordene, og stemningen var vibrerende, spændende og fuld af forventninger, uden det føltes kunstigt eller mediesmart uden indhold.

Det var bare virkelig rart og sjovt at være der og se på smukke, skæve og levende mennesker, der alle så ud til at nyde aftenen i fulde drag. Det var så fedt, at vi bare ønskede at blive hængende bare for det – og så var vi slet ikke kommet til maden endnu …

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-19.jpg

Nå ja, og så kiggede ham her også forbi.

Alt godt fra a la carte

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-8.jpg

Vi hoppede på en gin og tonic – der var lummert og summervarmt udenfor – mens vi kastede et blik på menukortet.

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-6.jpg

Menuen er enkel. Alt er a la carte og består af retter, hvor en 3-4 stykker kan mætte, fortalte den søde svenske tjener os. Prislejet ligget på mellem 100 og 200 kroner pr ret, og det synes fint. Man kan ikke bestille en fast menu.

Og så er der en række deleretter, som man skal bestille sammen – fx en hel havtaskehale eller en lammebov, man så kan bestille i stor varian til fx 4 mennesker eller i mindre variant tl 2 personer. Og så kommer retterne ind sådan family style.

En god ide, der trækker sidste dråber opstyltethed ud af besøget og giver plads til ren hygge.

Vi valgte to forretter hver, som vi ville dele lidt om, og så en lammebov til deling – og så et par desserter sidenhen.

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-15.jpg

Vinkortet er lille og overskueligt med naturvin i overtal – men der var vist også et større vinkort, fik vi at vide.

Vi gik ombord i en flaske læskende fransk rødvin (kan ikke huske detaljerne om den), og den var let flippet, men viste sig at gå overraskende godt til samtlige retter, vi fik. Det er altså ret utroligt, at det var muligt.

Makrel og agurkeagtig stok fra romaine-salat

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-16.jpg

Først kom skiver af uhyre velsmagende surdejsbrød på bordet ledsaget af pisket fløde – altså flødeskum. Det fungerede fint, men jeg ville nok have foretrukket smør.

Brødet var i øvrigt godt til at suge diverse saucer op med. Mums.

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-11.jpg

Min første ret var aftenens kedeligste, om end den var både velsmagende og elegant.

Fem stykker saltet makrel med sidste års stikkelsbær og en olie lavet på lærk. Mildt i smagen, men altså også lidt til den kedelige side.

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-12.jpg

Den anden forret, der kom på bordet samtidig var mild, smuk og meget elegant. Stok af romainesalat var sprød og nærmest agurkeagtig i smagen, og dækket med gule blomster og pighvarrogn var det mildhed i allerbedste forstand. En født klassiker lige der.

Kapow-smæk med smagen

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-18.jpg

Ved anden runde retter kom der smæk på smagen. Den ene ret var grillede stykker squash med en uhyre intens sauce lavet med høost. Wow. Tænk, at en vegetarret kan være så intens og samtidig være sommerelegant.

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-17.jpg

Små æbleskiveagtige kugler fyldt med braiserede oksehaler og dækket med granskud var endnu mere smags-kapow.

I bunden af tallerkenen lå en sursød sauce med næsten asiatiske noter, der var perfekt til oksehalerne – vi var i retningen af citrongræs og ingefær her og med et bevis om, at de nordiske dogmer ikke sidder helt så stramt, som hos den berømte storebror Noma.

Comfort food af en lammebov

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-21.jpg Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-20.jpg

Vores hovedret var en af deleretterne. Vi gik efter den lille udgave til 45o kroner i alt, hvor en halv lammebov kom ind på en tallerken, og vi hver fik et stegt stykke sommerkåk dækket med sennepsglace og urter. Kødet havde fået selskab af hyldeblomst og enebær, så vidt jeg kunne forstå.

Og var der tale om comfort food, der bare smagt godt, uden at have samme elegance og raffinement som forretterne. For hulen hvor var kødet mørt. Og der var rigeligt af det.

Vi begyndte at blive mætte, og fire mennesker ville godt kunne dele en sådan ret, hvis de fik det samme som os udover hovedretten – vi levnede nok halvdelen … ja, så er det råd givet videre.

De vidunderligste desserter

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-22.jpg

Vi var egentlig godt mætte, men vi skulle da have dessert. Normalt er jeg ikke så vild med de lette nordiske desserter, men her sad de lige i skabet.

Da jeg lige har været i Sverige og plukke mine egne blåbær skulle jeg da prøve, hvordan 108 arbejder med blåbær. De havde nemlig en blåbærdessert, som ikke var at finde på kortet, men som var lavet i dagens anledning, da man havde fået en stor stak blåbær fra ham, der samler urter og bær til Noma.

Og for dælen hvor var den dejlig i al sin enkelthed: En god portion blåbær var smagt til med en indkogt ale og dækket med en let bitter creme, som jeg ikke kan huske, hvad der var i. Men det smagte simpelthen bare dejligt. Og blåbærrene, de var perfekte.

Restaurant 108 - Mikkel Bækgaards Madblog-25.jpg

Men aftenens bedste ret var nok den anden dessert. Det var sommer med sommer på tilsat parfume.

Flotte hindbær spillede hovedrollen, som fik selskab af en granite på hindbær, lidt karamel og et flot låg (sikkert også af hindbær), og over det hele svævede en parfumeret smag fra hybenroser.

Det var så smukt, så æterisk og let, at jeg sjældent har smagt en bedre dessert.

Wow.

Kom du bare en tur til Cristianshavn

Som du nok kan fornemme, er jeg stærkt begejstret for 108. Maden er skarp, stemningen i top og priserne fornuftige, uden at det bliver direkte billigt.

Vi slap med en regning for to på 1850 kroner for 2 forretter hver, en stor deleret, en gin-tonic, en flaske rødvin, to desserter og to kaffe.

Men mindre kan også gøre det. Tag et par venner med, bestil en forret hver, del en af de deleretterne og så kan det også give mening på en hverdag eller til en uformel aften med gode venner.

Og stemningen vil jeg lige gentage. Den er så storbyagtig og moderne på den absolut fede måde.

Jeg kommer snart igen, for der var flere retter, jeg virkelig gerne vil smage.

Restaurant 108
Strandgade 108
1401 København K

www.108.dk

Besøget hos 108 var for egen regning.

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *