Rimmet laks med is på rygeost

Rygeostis? Kan man det? Ja, det kan man – og serveret sammen med rimmet laks, dildolie og lidt tyndskåret fennikel og æbler er det en velsmagende og elegant forret.

Laks og rygeostcreme er en klassisk kombination i det nordiske køkken. Røg og laks er jo bare lækkert, som vores store forbrug af røget laks jo afslører. I den forbindelse har jeg tit tænkt på, om ikke man i stedet for en traditionel rygeostcreme i stedet kunne lave en is, altså en rygeostis, hvor cremen er frossen og kørt på ismaskine.

Det viste sig, at jeg ikke er den eneste, der har fået den ide – også min blogkollega Piskeriset har lavet rygeostis, og det var med udgangspunkt i hendes opskrift, at jeg lavede denne salte is til nytårsaften for nylig.

Isen kom til at fungere rigtigt godt og supplerede ret perfekt en rummet laks og dildolie – og sammen var det en fremragende forret.

Se i øvrigt resten af min nytårsmenu 2017 

Sådan laver du rygeostis med rimmet laks og dildolie

Til 4 personer

Rimmet laks

Ca. 600 g frisk laks
1,5 spsk salt
3 spsk sukker
Friskkværnet peber
1 håndfuld frisk dild

1. Bland salt, sukker og peper. Tør laksen godt af med køkkenrulle og fordel salt-sukker-blandingen over laksen på kødsiden. Kom også friskhakket, grundigt skyllet dild på. 

2. Kom laksen i en vakuumpose og vakuumer – eller kom det i en pose, sug så meget luft ud som muligt og bind en tæt knude. Lad laksen trække i køleskab i 2 døgn. Vend den eventuelt et par gange undervejs.

3. Når laksen skal serveres, så træk skindet af, og skær laksen i fire gode stykker. Fjern eventuelt dilden.

Rygeostis

100 g rygeost – gerne den fede på 10%
2 dl piskefløde
2 spsk glukosesirup
1 tsk salt
1 tsk fintrevet citronskal

1. Bland alle ingredienserne godt sammen til en ensartet masse – pisk det eventuelt med en håndmixer.

2. Kør cremen på en ismaskine, til den er godt frossen. Kom isen i en bøtte og i fryseren.

3. Tag isen op mindst 30 minutter inden servering. Den er stenhård direkte fra fryseren og skal være godt blød inden servering.

Dildolie

2 dl smagsneutral olie
1 stort bundt dild – eller fire små potter med dild

1. Varm olien op i en gryde til omkring 180 grader.

2. Skyld dilden grundigt og kom det i en blender sammen med olien. Blend i lang tid – måske ti minutter eller mere.

3. Lad olien trække et døgns tid. Filtrer den herefter igennem et kaffefilter eller et klæde, så du får en klar, grøn olie.

Ved servering

1/4 fennikelknold
1 æble
Rygeostis
Dildolie
Frisk dild
Rimmet laks
Blomsterkarse/tallerkensmækker

1. Skær æblet i små fine tern. Skær fennikel i papirtynde skiver på et mandolinjern.

2. Kom et stykke laks på en tallerken sammen med en kugle rygeostis. Hæld lidt dildolie i bunden af tallerken og pynt med æbletern, fennikelskiver, lidt frisk dild og et blad tallerkensmækker.

Velbekomme!

19 kommentarer

  1. Priligy However, anthracycline containing regimens produce alopecia, nausea, and vomiting with greater frequency and severity, and cardiomyopathy occurs in a dose dependent manner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *