Dokumentarfilm: Når vin er mere end bare vin – Vind billetter til Red Obsession

Still far Red Obsession - Miracle Film

Vin er ikke bare vin. Vin handler om meget mere end bare at få lidt godt at drikke og måske endda blive lidt småfuld. Vin handler om passion, prestige og penge – ja, faktisk så mange penge, at vi taler millioner og atter millioner af kroner. For vin er nørderi ud over det sædvanlige. Vin er big business. Og vin er en økonomisk drivkraft, en livsstil og et luksusprodukt, som folk vil gå meget langt efter at få fingrene i.

Ovenstående er det klare indtryk om de dejlige dråber, jeg har fået de sidste par uger, efter at have set to dokumentarfilm om vin. Den ene – Somm, om en flok unge amerikanske mænd, der forsøger at bestå master sommelier-eksamen – blev vist for nylig til Copenhagen Dox-festivalen. Og den anden – Red Obsession, om de enorme prisstigninger, Bordeaux-vinene har oplevet de seneste år i takt med efterspørgslen fra Kina er steget – har biografpremiere torsdag d. 21. november.

Det er to glimrende og vidt forskellige film, der begge på fin vis belyser, hvor stor betydning vin kan have for nogle menneskers liv. Så stor, at nogle bruger år af deres liv på at blindsmage vine og træne sig op til en eksamen. Og så stor, at andre er villige til at betale fyrstelige summer for de rigtige flasker fx Chateau Latour ellerLafite.

Læs mere om filmene nedenfor og vind billetter til Red Obsession, så du selv kan se, hvorfor kineserne er så vilde med hundedyre flasker fra de helt rigtige slotte i omegnen af Bordeaux.

Somm: Den store eksamen

Somm handler som nævnt om en flok unge amerikanske mænd, der træner til eksamen som master sommelier. Det er en af verdens sværeste eksaminer, som kun ganske få består hvert år, og hvor deltagerne skal kunne blindsmage vine ekstremt præcist og samtidig være en meget dygtig vintjener. Træningen indebærer prøvesmagninger af hundredevis af vine, øvelser i at bestemme regioner, druer og smagsnuancer og kræver udenadslære, der får den værste anatomi-eksamen til at virke som ingenting.

Somm er en skøn dokumentar, der med humor og drama kommer ind under huden på hovedpersonerne og det drive, de har for at bestå eksamen. Man følger deres ekstreme træning, deres ultranørdede tilgang til vinsmagningens kunst og giver et indblik i, hvad der skal til for at klare sig igennem. Samtidig giver deres kærester også kærlige spark til dem, så man får set hele vanviddet lidt udefra.

En genistreg ved Somm er, at den aldrig rigtig beskæftiger sig med, om vinene er gode eller ej. Den handler ikke om passion for vinens smag eller de oplevelser, man får, når man drikker den. Det handler kun om fakta. Kun om, at deltagerne kan lire maniske remser af med smagsnuancer, druer og oprindelsesdistrikter. Det distancerer på en gang det hele, samtidig med at det viser, hvor teknisk en verden vinsmagning også kan være. Og at det kan være en noget andet end den mere æstetiske og nydelsesfulde tilgang, jeg har til vin.

Somm går ikke i de danske biografer, men kan ses på den amerikanske udgave af Netflix.

Se mere om Somm på Imdb.com

Red Obsession: Kineserne kommer

Red Obsession lægger derimod ud med æstetik og glæden ved stor vin. Med gudesmukke billeder af vinkældre, sydfranske slotte og rækker af druer, bliver man trukket ind i vinenes forførende verden, mens man får en inderlig trang til at spendere sine sparepenge på flasker fra legendariske slotte som Marguax , Lafitte og Latour … hvis man da bare havde råd … Og råd, det har man ikke. Med mindre, man er ekstremt velhavende.

Omdrejningspunktet i Red Obsession skifter nemlig hurtigt fra glæden ved vin til økonomi. For de store Bordeaux-vine har de senere år oplevet en prismæssig himmelflugt, som minder om boligbobler og vanviddet i bankverdenen før finanskrisen. Denne himmelflugt skyldes ikke mindst, at kineserne har fået smag for vin – og er man er ufattelig rig kinesisk milliardær er der kun ganske få slotte og vine, der dur. Og de kommer alle fra Bordeaux og de få slotte, der blev nævnt lige før.

Filmen er spændende, informerende og stramt fortalt, samtidig med at den er visuelt overdådig. Samtidig formår filmen at dykke ned under overfladen hos de kinesiske vinkøbere og giver sine bud på, hvorfor kineserne primært køber flasker fra ganske få slotte. Og her ligger filmens helt store styrke: At den faktisk forklarer aspekter af den moderne kinesiske rigmandskultur og ikke bare peger fingre og vrænger af de der nyrige nogen uden smag, som køber alle vores dyre dråber her i vesten.

Red Obsession har biografpremiere i VesterVovVov i København, Biffen i Aalborg og Cafe Slotsbio i Hillerød d. 21. november 2013.

Vind biletter til Red Obsesseion

Miracle Film, der distribuerer Red Obsession i Danmark, har været så søde at stille 2×2 billetter til rådighed til en lille konkurrence. Så er du interesseret i at vinde to billetter til filmen i VesterVovVov i København, så fortæl i kommentarsporet nedenfor, hvad den dyreste vin, du nogensinde har drukket er – og fortæl gerne lidt om den samtidig.

Jeg trækker vinderne onsdag d. 20. november og offentliggør dem her på siden. Vinderen udpeges ved lodtrækning – du behøves altså ikke have drukket meget dyr vin for at være med i konkurrencen. Husk at angive din mailadresse, så jeg kan kontakte dig, hvis du vinder.

5 kommentarer

  1. Min største vinoplevelse var en Cheval Blanc ´89 drukket i februar sidste år. Jeg har ellers smagt alle 1. cruerne, Petrus og andre store navne, men intet slår den kompleksitet, Cheval´en udviste…sød parfumeret pibetobak, bregner, læder, cedertræ, grafit…fantastisk! jimmi_juul@hotmail.com

  2. Da jeg lige havde mødt min kæreste ville jeg overraske ham med en flaske god vin, da jeg ved at han går meget op i gastronomi. Uden den store erfaring fandt jeg frem til en Flor de Pingus 2005, som faldt i vældig god smag hos os begge. En rigtig kraftig solbombe med smag af brombær og mørke kirsebær, men den havde også fine tanniner så den virkede meget harmonisk.

  3. Nå, så er der tid til at trække vinderne. Der var ikke mange deltagerne, men dog nok til en lodtrækning.

    Vinderne blev Jimmi og Marie. Jeg sender jer info om, hvordan I får jeres billetter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *