Bolo do Caco – Lækkert pandebrød fra Madeira

Bolo do Caco - Hvidløgsbrød fra madeire - mikkel bækgaards madblog

Da jeg i sommer var på en dejlig ferie på Madeira, fik vi ofte disse særlige pandebrød, som er virkelig lækre og ret nemme at lave. På stort set alle restauranter på øen får man dem sammen med hvidløgssmør som en god indledning på et måltid.

I gamle dage var Madeira en fattig ø, hvor mel var dyrt, fordi det skulle importeres. Derfor tilsatte man mosede sødekartofler til sin brøddej, så der skulle bruges mindre mel. I dag laver man stadig disse traditionelle brød med sødekartofler, som sikrer en let sødlig smag og en helt særlig konsistens til brødet.

Opskrift på Bolo do Caco – hvidløgsbrød fra Madeira

(Opskriften er også bragt i Mad&Bolig, som jeg har skrevet en artikel om maden på Madeira til)

Til 4 brød

1,5 kg hvedemel
7 dl håndvarmt vand
50 g gær
200 g sødekartofler (eller almindelige kartofler)
Salt

1. Kog kartoflerne, til de er møre, og mos dem godt.

2. Opløs gær og salt i håndvarmt vand og tilsæt halvdelen af melet lidt efter lidt, mens du rører dejen.

3. Tilsæt de mosede kartofler, når halvdelen af melet er rørt i, og tilsæt herefter resten af melet. Ælt dejen, til den er smidig uden at klistre for meget.

4. Lad dejen hæve en times tid, til den er vokset til mindst dobbelt størrelse.

5. Form fire flade, runde brød, som er ca. 20 cm i diameter.

6. Lad dem efterhæve 25 minutter.

7. Bag brødene på en varm jernpande. Vend dem ofte, så de ikke bliver for sorte.

8. Server varme, gennemskåret og med masser af hvidløgssmør og hakket persille.

Hvidløg på Madeira

10 kommentarer

  1. Mmm…de lyder rigtige lækre de brød. Jeg skal have en veninde til aftensmad på fredag og vi skal have grønsagssuppe. Jeg tror at det vil være super lækkert at få pandebrød til. Vi skal ud og danse bagefter, så jeg synes ikke at der skal hvidløgssmør på brødene. Kunne jeg ikke bruge noget ost i stedet for? Eller noget helt tredje?
    Vh Charlotte G

  2. Traditionelt serverer man det jo med hvidløgssmør, men man kan jo gøre lige det, man vil. Spørgsmålet er, om de bliver lidt tørre med ost. Men ellers kan du jo bruge persillesmør uden hvidløg. Jeg tror det er godt med lidt saftigt smør, der rigtigt kan smelte på de varme brød.

  3. Hvor længe skal de have på panden sådan ca? Er der nogle gode tips til hvordan man ved om de er gennembagte?

    • Hej Katinke. Uh, nu er det frygtelig længe siden, jeg har lavet dem. Bagetiden afhænger jo af tykkelsen af brødene. Men prøv med fem minutter på hver side eller sådan noget.

      Smag på dem, så ved du, om der gennembagte 😉

      Vh Mikkel

  4. Har lige været på Madeira, og ja de her brød var stadig fast bestanddel af et godt måltid, tak for opskriften, den har ikke været til at opdrive

  5. Kan man bruge en almindelig stegepande i stedet for jernpande, hvis man ikke har sådan en.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *