Rugbrøds-croque monsieur med Mont d’Or

Rugbrøds croques monsieur med mont d'or - Foto Mikkels Madblog

ANNONCE // Skal du have en lækker snack, en alternativ hovedret til festen eller måske en omgang luksus-tømmermændsmand, så prøv denne udgave af den klassiske croque monsieur. Toasten er lavet på rugbrød med skinke og den lækre franske mont d’or-ost – og den kan med held toppes med en masse revet trøffel.

Indlægget er annonce, udgivet i samarbejde med kampagnen Ost&Ko, der sætter fokus på europæiske oste

Du kender helt sikkert den klassiske franske bistro-klassiker croque monsieur. Det er det fine ord for parisertoasten med skinke og ost, som franskmændene elsker.

Den har jeg her givet en overhaling, hvor det hvide brød er byttet ud med rugbrød, og hvor indholdet inde i toasten består af skinke, selleri, champignon, grøn peberfrugt og massevis af revet trøffel (som du sagtens kan udlade, hvis det er).

Toasten har selvfølgelig også masser af ost i form af den cremede franske Mont d’Or-ost, der smager skønt af landlig charme og smelter noget så dejligt, når den bliver varm.

På osterejse til årets sidste fester – The Corona Edition

Anledningen til, at jeg har kastet mig ud i denne charmetrold af en toast er, at oste-kampagnen Ost&Ko har inviteret mig og tre andre madbloggere til at give hvert vores bud på en ret til en af årets sidste fester, hvor der skal indgå ost.

Ostene skulle være en af fire nærmere bestemte oste, som stammer fra henholdsvis Irland, Danmark og Frankrig. Ost&Ko er nemlig en kampagne under EU, der sætter fokus på den stolte europæiske ostekultur og de særlige særpræg, som de forskellige ostelande har.

Egentlig lød opdraget, at vi skulle vælge en ost hver, som vi så skulle udvikle en ret med, der kunne være en del af en festmenu til en af årets sidste fester – fx jul eller nytår. Ideen var, at vi skulle mødes og lave vores ret for de andre. Det skulle være så hyggeligt og velsmagende.

Desværre kom den seneste corona-udvikling i vejen, så vi mødtes online i stedet for. Derfor kunne vi desværre ikke smage hinandens retter, men vi kunne da lave dem hver især og så spise dem foran vores webkamera og vise de andre vores kreationer.

De andre bloggere var:

Mont d’Or – den franske vinterost, der er som en fonduegryde i sig selv

Mont d’Or - Mikkels Madblog

Mit valg faldt på Mont d’Or.

Mont d’Or – også kendt som Vacherin du Haut-Doubs – er en herlig råmælksost af typen vacherin, der stammer fra Jura-regionen i Frankrig. Det er en rigtig efterårs- og vinterost, der traditionelt kun bliver solgt fra september til mig, da mælken fra de samme køer i sommermånederne bliver brugt til at lave comté af.

Mont d’Or er en cremet, let staldsmagende ost, der altid kommer i en lille æstke lavet af fyretræ.

Traditionelt set server man osten varm direkte i trææsken. Her hælder man lidt hvidvin over osten, inden man bager den i ovnen i en lille halv time. Nu har man en ost, der er næsten flydende, og der er som en lille fonduegryde i sig selv. 

Fondue er det da næsten også, når man spiser Mont d’Or på denne måde. Nu dypper man fx brød eller kartofler i den smeltede ost, mens man smovser derudaf.

Og jeg skal hilse at sige, at det både er lækkert, lidt tung og meget, meget hyggeligt at spise varm Mont d’Or med lidt god hvidvin og lidt syltede agurker til at bryde fedmen. Det er altså virkelig vintermad på den dejlige måde.

Mit take på en ret med Mont d’Or

Det ville selvfølgelig være festligt og oplagt at servere Mont d’Or helt traditionelt til en af årets fester.

Men det ville også være lidt kedeligt bare at diske op med den helt traditionelle måde. Derfor besluttede jeg mig til at bruge ostens fantastiske smelteegenskaber og smide den ind i en croque monsieur med et dansk twist, takket være rugbrødet.

Denne frække rugbrødstoast kan sagtens serveres som en uformel hovedret – fx til en fest, hvor man ikke har faste siddepladser. Mere oplagt er det måske at serveres den som en snack, fx kl 12 nytårsaften eller som natmad. Eller også vil den gøre sig fremragende som tømmermændsmad dagen derpå.

Serverer du denne rugbrøds-croque monsieur som en reel ret, så vil jeg anbefale at sætte en lille salat til af brøndkarse og med syltede svampe og syltede skalotteløg. Det giver noget friskhed og syre til at stå imod den intense fedme, der er i osten.

Og skal det være rigtigt festligt, så kan du smide reven trøffel både ind i toasten og henover den ved servering. Mont d’Or elsker trøfler, og det er da også helt klassisk at servere masser af revne trøfler sammen med sin bagte ost.

Rugbrødstoast med Mont d'Or

Rugbrødstoast med Mont d'Or

Opskrift: Sådan laver du rugbrøds-croque monsieur med mont d’or

Til Hovedret til 6 personer – eller snack til 12

Rugbrøds croque monsieur med Mont d’Or

12 skiver rugbrød
Sennep
12 skiver god kogt skinke – du kan også bruge god tørret skinke eller evt. tyndskåret chorizo
6 champignon
1/4 knoldselleri
1/2 grøn peberfrugt
Sort trøffel (kan sagtens udelades)
1 Mont d’Or på 300-500 g
Smør til stegning

1. Smør 6 skiver rugbrød med 1/2 teskefuld sennep på hver – bare lige et tyndt lag, så det ikke bliver for stærkt.

2. Skær selleri, grøn peberfrugt og champignon i papirtynde skiver på et mandolinjern.

3. Læg en skive skinke ovenpå sennepen. Læg herefter tynde lag af hhv. selleri, grøn peber og champignon. Lav også et lag et tynde skiver sort trøffel, hvis du har det.

4. Smør de seks andre skriver rugbrød med et godt tykt lag Mont d’Or – gerne en halv centimeters penge. Læg rugbrødsskiverne med ost sammen med de andre rugbrødsskiver.

6. Smelt godt med smør på en pande – måske på to pander, da der næppe er plads til seks toasts på én. Steg de seks toast i smørret på begge sider, til de er godt sprøde, og osten er smeltet. Pas på, at panden ikke er alt for varm, for så bliver det hele sort. 

7. Halver hver af de stegte toast, så de bliver til trekanter og server toppet med ekstra papirtynde skiver champignon og godt med revet trøffel, hvis du har det. Og husk endelig også salaten til, så fedmen kan få noget modspil.

Tip: Skal det være ekstra frækt og oste-overdrevet, så kom et lag Mont d’Or oven på hver toast, når de er blevet vendt. Så bliver det hele ekstra croque monsieur-agtigt, for den klassiske franske toast  serveres ofte med smeltet ost ovenpå. Lad osten smelte, mens dine toast steger på den anden side.

Brøndkarsesalat med syltede skalotteløg og syltede svampe

Syltede skalotteløg

3-4 skalotteløg – eller 1 rødløg
1 dl eddike – jeg brugte hjemmelavet hybenroseeddike, men lagereddike eller en god bæreddike kan også bruges
1/2 dl vand
50 g sukker
4-5 peberkorn
1 laurbærblad

1. Pil skalotteløg og skær dem i tynde ringe.

2. Pisk eddike, vand og sukker godt sammen, til sukkeret er helt opløst.

3. Kom løg, syltelage, peberkorn og laurbærblad i et sylteglas og sylt løgene mindst et par timer, gerne et par dage, inden servering.

Syltede svampe

250 g friske svampe – jeg brugte kejserhatte
2 dl lagereddike
1 dl vand
100 g sukker
4-5 peberkorn
1 timiankvist
2 laurbærblade

1. Rens svampene og skær dem i mindre stykker.

2. Hæld eddike, vand, sukker, peberkorn, laurbærblade og timian i en lille gryde og varm det op, til det koger.

3. Kom svampene i den kogende syltelage og lad dem simre 2-3 minutter.

4. Hæld svampe og den varme syltelage på et glas og lad svampene sylte et par timer – og meget gerne et par dage.

Salat

Vend et par håndfulde frisk brøndkarse med syltede svampe og de syltede skalotteløg og server salaten til de varme toasts.

Velbekomme!

Rugbrødstoast med Mont d'Or

24 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *