Gulerødder, appelsinsaft og kokosmælk går fløjlsblødt i spænd i denne purerede suppe. Og når ingefær, chili og citrongræs spicer den op, bliver det en virkelig skøn ret, hvor noget meget klassisk møder et asiatisk pift.
Opskriften stammer vist oprindeligt fra Aarstiderne.com, men i dag lavede jeg den nu bare ud fra hukommelsen og gefühl og tilsatte nogle hakkede tomater i skålene til sidst – det gav den et modspil og karakter, der passede til det italienske fladbrød, jeg bagte ud fra en opskrift bag på min pakke tipo 00 mel.
Igen en ret, der karakteriserer den måde, jeg laver mad på. Af og til finder jeg en opskrift og laver den til punkt og prikke, men for det meste laver jeg ting ud fra hukommelsen og ud fra det, der nu er i køkkenet – og så kan løg f.eks. let blive til porrer eller lignende.
Dagens indkøb
Ingen.
Tip
Mange har nok ikke lige citrongræs på lager, og det kan være ret dyrt at købe en enkelt stængel eller to i Irma. Men her kan det virkelig være en god forretning at gå ind i en asiatisk købmand (f.eks. ved Nørreport) og købe en stor pakke citrongræsstængler, som du efterfølgende kan smide i fryseren. Det er meget, meget billigere end i supermarkederne, og de virker fint fra frost.
Gulerodssuppe til to personer
5-6 gulerødder, skåret i grove stykker
1 porre – men også løg kan bruges
2 fed hvidløg, grofthakket
Ca. 2 cm ingefærrod, finthakket
Frisk chili – bare en smule, finthakket
1 citrongræsstængel, finthakket
Hønsebouillon (eller en bouillonterning plus vand)
Saften fra 1 appelsin
½ dåse kokosmælk (gem resten til en anden dag, evt. til en dejlig smoothie)
2 store grofthakkede tomater
Lidt olie
Svits hvidløg, chili, citrongræs og ingefær i olien og tilsat herefter gulerødder og porre. Lad grøntsagerne stege lidt, uden at de tager farve. Hæld derefter bouillion over, så det lige dækker.
Kog grøntsagerne i ca. tyve minutter, indtil de er helt møre. Hæld appelsinsaften ved, og blend suppen helt glat i en foodprocessor eller med en stavblender. Suppen er klart bedst, hvis den er virkelig pureret og uden stykker af f.eks. citrongræs.
Kom kokosmælken i den blendede suppe, og smag til med salt og peber.
Server suppen i suppeskåle, og put de hakkede tomater ned i suppen.
Fladbrød med parmasan
Bland ca. 125 g tipo oo mel (eller andet lyst mel) med et æg, et par skefulde olivenolie, en tsk. bagepulver, salt, lidt vand og en håndfuld friskrevet parmasan.
Ælt dejen godt, og rul den ud. Prik dejen med en gaffel og bag den ved middel varme på en jernpande.
Server sammen med suppen.
god stil med suppe! må snart fyre op under den store supegryde selv…måske ærtesuppe…
det vil jeg prøve at lave. En anderledes måde at lave mit fladbrød på – lyder lækkert. kh mor
Uhm, det smager lækkert!
God opskrift på brød, når man ikke lige har kunne nå at lave dej. Jeg her toppet det med olivenolie og Nigella-frø (Jomfru i det grønne) – det kan varmt anbefales!