Test af Microplane Elite ekstra groft rivejern

Test af Microplane Elite ekstra groft rivejern - Mikkel Bækgaards Madblog

Et godt rivejern er for mig et uundværligt værktøj i hverdagen. Jeg laver for eksempel havregrød hver morgen til mig og min datter, og heri kommer jeg altid revne æbler. Derfor bruger jeg hver dag mit grove rivejern, og derfor har jeg også erfaret, hvor utrolig stor forskel, der kan være på rivejern.

Denne test hanler om Microplanes grove rivejern (model 49008 fra Elite Serien), som man kan holde i hånden, og som har en lille plasticopsamler på bagsiden. Ideen er, at opsamleren sørger for, at man ikke får gulerødder eller reven gulerod ud over hele køkkenet – hvilket jo sådan set er en god idé.

Sammenlignet med et trekantet rivejern

Trekantet rivejern - Mikkel Bækgaards Madblog

Siden jeg flyttede hjemmefra har jeg brugt et gammel trekantet rivejern, som jeg fik med mig, da jeg flyttede. Det var efterhånden blevet ret slidt og sløvt, så får et års tiden siden købte jeg en lignende trekantet rivejern i Kunst og Køkkentøj til ca. 150 kroner. Det kan måske synes mange penge, men det er et af de bedste køkkenkøb, jeg har gjort mig – og når man bruger sit grej hver dag, skal det også være i orden. Det virker simpelthen efter hensigten, er skide skarpt og river meget let et æble, en gulerod eller et stykke ost. Uden problemer og uden besvær. Det virker bare, og det er dette velfungerende rivejern, som Microplane er oppe mod i denne her test.

River ok, men er for lille

I de uger, jeg har testet Microplane rivejernet er det klart mest æbler, der har indgået i testen. Jeg har dog også revet et par enkelte gulerødder undervejs, men er ikke nået omkring ost til fx pizza.

Og som sådan gør Microplane rivejernet, hvad det er sat i verden for. Det river, og det er skarpt. Så selve ‘knivene’ fejler ikke noget. Det gør designet og håndterbarheden derimod.

For nok river rivejernet sådan set fint, men det er alt, alt for lille til at fungere, når man skal rive hårde elementer som æbler eller gulerødder. Det er alt for svært at få kraft nok på, før ens element er nået enden af jernet. Samtidig er det bygget til at blive holdt i hånden, og det gør det svært at holde det fast og sikre nok modstand mod en hård ting, som man skal bruge lidt kræfter på at rive. Her fungerer mit andet trekantede rivejern langt bedre, idet man kan sætte det ned i en skål, holde det fast og så bare rive til, uden det hele skrider rundt. Det kan man ikke så ket med det håndholdte jern fra Microplane – også selvom der sidder en lille silikone-streg for enden, der er beregnet til at holde det fast.

Irriterende bue og det hele skøjter rundt

Et andet problem ved Microplane rivejernet er, at det buer en smule. Det gør det også svært at få kraft nok på, og samtidig får det ens element til at skøjte lidt rundt – især når man river æbler, som udskiller megen væske undervejs. Samtidig bliver rivejernet også hurtigt glat af væsken fra æblerne, som så får æblet til at skøjte yderligere rundt. Det gør det meget svært at rive, når man er et stykke inde i processen.

Her fungerer det klassiske trekantede rivejern også langt bedre. Her løber væsken fra, og den lige flade gør det meget nemmere at styre sit rive-element.

Fin opsamler

En god ting ved Microplane rivejernet er den lille plasticopsamler på bagsiden. Den virker efter hensigten og samler de revne æbler og gulerødder, som så ikke ryger ud over det hele – hvilket kan være et problem med et andet Microplane rivejern, jeg også har, som er til fine ting, og nemt får parmasanen til at ryge ud over halvdelen af køkkenet.

Skal man rive ned i en gryde eller en skål, som jeg ofte gør, er der dog ikke det store behov for sådan en opsamler. Med mit trekantede rivejern ryger de revne æbler direkte ned i gryden, og de ryger heller ikke ud over det hele. Så nok er det en smart idé, men egentlig er det mere et salgstrick end en egentlig anvendelig egenskab – i hvert fald i mit køkken.

Alt i alt

Alt i alt er det grove Microplane rivejern ikke rigtigt noget, jeg vil anbefale. Det river som sagt nogenlunde, men jeg vil til enhver tid foretrække mit gamle, klassiske rivejern. Jeg synes ikke rigtigt det håndholdte bidrager med noget, jeg ikke kan få via det gamle. Når elementerne så samtidig skøjter rundt på det og man ikke få kraft nok på, er der ikke rigtigt noget at komme efter ved det. Og til en pris på 220 kroner synes jeg ganske enkelt, det er for dyrt.

Til gengæld vil jeg da lige hurtigt anbefale et andet Microplane rivejern, jeg købte for et års tid siden: Microplane Gourmet 45004, som er et fint rivejern, jeg ofte bruger til parmasan, muskatnødder og citronskal. Det er et virkelig godt jern, som leverer lige præcis det, som det skal – men som da godt kunne bruge den der lille plasticopsamler, som det grove fra Elite-serien har med.

Microplane Rivejernet er stillet til rådighed af Harmonoya Aps.

Microplane Elite ekstra groft rivejern - Mikkel Bækgaards Madblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *