Pesto af radiseblade og hasselnødder

Pesto af radiseblade og hasselnødder - Mikkel Bækgaards Madblog

Har du et bundt radiser til rådighed, kan du lave en dejlig pesto af bladene. Det smager godt, er megasundt og sikrer, at du bruger en del af planten, som du sikkert bare ville have smidt ud.

Pesto-ideen fik jeg i går, da jeg surfede rundt på nettet efter inspiration til, hvad man egentlig kan bruge de fine blade til. Her havde en engelsk madblogger lavet en lignende pesto, som jeg modificerede til at passe til indholdet af mit køkkenskab.

Radiser og byhaven

 Radisse fra byhaveb - Mikkel Bækgaards Madblog

Jeg er med i et sjovt byhave-projekt ovre på Sundholm på Amager. Her har vi en plantekasse på et par kvadratmeter, hvor vi nu for andet år har kastet os ud i grønsagsdyrkningens hellige kunst.

I år har vi kastet os ud i et par lidt besværlige ting som squash, rosenkål og bladbeder. Men vi har også satset på to sikre ting, som vi havde stor succes med sidste år: Radiser og rucola. Begge dele vokser meget nemt, og det tager kun tre uger, fra frøene er sået, til de det hele er klar til at blive plukket. Det gør det nemt altid at have masser af grønt i køkkenet – i hvert fald, hvis man er vild med bitre ting som radiser og rucola.

Radiser er jo mest kendt for sin rød-hvide rod, der er så indgroet del af det danske frokostbord, og som smager noget så dejligt i en kartoffelsalat eller sammen med rygeost. Men hvad færre ved, er at bladene faktisk også sagtens kan spises og fungerer godt i en salat, hvis man vil have lidt bitterhed.

Bruger du bladene i en salat, skal du dog skære dem i tynde strimler, for ellers ‘brænder’ bladene lidt i munden (sådan lidt som en brændenælde).

Men som erfaret, kan man altså også putte bladene i en pesto, der smager dejligt på brød, som dip til radisen eller i en pastaret (som jeg brugte den til i går).

Sådan laver du pesto af radiseblade og hasselnødder

Radiseblade i en blender - Mikkel Bækgaards Madblog

2 håndfulde radiseblade
30 g nødder – fx hasselnødder, mandler eller pinjekerner
30 parmesan (eller anden fast, saltet ost, fx pecorini eller Vesterhavsost)
1 dl olivenolie
1 spsk. citronsaft
1 fed hvidløg
Lidt salt og beber

1. Nip radisebladene af rødderne og fjern de kraftigste stængler. Skyl dem godt.

2. Kom alle ingredienserne op i en blender og kør det til en grov pesto. Det kan være nødvendigt at skrabe ned fra siderne nogle gange undervejs for at opnå en passende konsistens.

Hjemmelavet spaghetti med rucola og pesto af radiseblade og hasselnødder - Mikkel Bækgaards Madblog

Du kan for eksempel servere pestoen med radiseblade sammen med en god spaghetti. Det gjorde jeg fx i går, da jeg lavede min egen spaghetti, som jeg vendte med pestoen og et par håndfulde grofthakkede rucola-blade samt godt med friskrevet parmasan. Og geg tror faktisk, det er noget af det mest hjemmelavede mad, jeg nogen sinde har lavet, når både pastaen er hjemmelavet og det grønne er hjemmedyrket 🙂 – det føltes dælme godt.

4.547 kommentarer

  1. Ja, det er utroligt, hvad man kan med lidt fantasi. Så også en fin udstiling om det på sidste års Roskilde Festival.