The big apple – første indtryk

liberty.JPG

Søndag den 28. juli 2009, kl 19.57

Så sidder vi her. Et døgn inde i den store USA-rejse. Med masser af tid tilbage, med masser af eventyr forude. Og alligevel er jeg allerede nu blevet forelsket, overrumplet og lidt skræmt af Amerika og New York i særdeleshed.

Mit første indtryk af USA var ellers noget rodet. At stå af flyet i Newark, New Jersey, og tage toget ind til Pen Station var en faldefærdig oplevelse, der var en Springsteen sang værdig. Trist, grå beton, smadrede banelegemer, men med en fascinerede udsigt til den berømte skyline i baggrunden.

Og så at stå af toget i et mylder af mennesker, bevæge sig op ad trapperne og op på gaden. Bang, der er man så. Midt i en surrealistisk drøm, der mest ligner en film og ikke virkeligheden. Totalt overvældende, at stå midt på Manhattan med tusindvis af mennesker væltende forbi, med yellow cabs og skyskrabere så højt nakken kan læne sig tilbage. Puha, vidste det jo egentlig godt, at sådan var det. Men at stå der tog pusten fra både Line og mig.

Så hen til hotellet, et billigt hyggeligt art-deco-agtigt sted ved navn Hotel 31 på 31st street og midt i Midtown. Vi blev ellers først noget skuffede. Ikke at vi havde forventet det store, men værelset lå i stueetagen med et vindue ud til en halv meter bred baggyde, hvor stort set intet lys kunne slippe ind. Resultat: et værelse, hvori man ikke anede, om det var nat eller dag. Ellers hyggeligt og pænt. Men altså alt for mørkt og det hele lidt skræmmende.

Men den slags er der råd for, så vi spurgte om et andet, og i dag er vi så flyttet op på ottende sal til et fint værelse med lys og en udsigt til både baggård, tagterraser og Empire State building i baggrunden. Dejligt. Søde mennesker, god service, billigt hotel.

udsigt_vindue.JPG

I dag har vi så lært byen at kende. Spadseret hele vejen fra midtown ned til Grenwich Village og Soho over Chinatown og videre til havnen med den ikoniske Brooklyn Bridge. Her har vi så prøvet at tage billeder, der kan matche Woody Allens berømte billede fra filmen Manhattan. Herefter videre gennem wall street og ned til havnepromenaden, hvor Frihedsgudinden kan ses i baggrunden.

brooklyn_bridge.JPG

Så har vi også nået Central Park. Huhada: vildt romantisk her midt i den hektiske smeltedigel af en hektisk storby. En vidunderlig oase, hvor man også føler sig hensat til en film. Med et dejligt firemands jazzband, små søer, tre charmerende sorte akrobatknægte og meget mere. Også alt det er surrealt, ja nærmest hyberrealt.

syd_manhattan.JPG

softbal.JPG

jazz.JPG

Men New York er også beskidt, mærkelig, rodet og kaotisk. Alt er blandet sammen: god stil, dårlig stil, fattig, rig – alt lige oven i hinanden. Men folk smiler på gaden, har det godt. Også selvom de virkelig lyder som om de er med i en film. Alle samtaler på gaden lyder fantastiske og som noget fra Hollywood. Måske har drømmefabrikken bare fat i en snert af virkeligheden midt i alle de flagrende fantasier indfanget i celluloid.

play.JPG

4 kommentarer

 1. Dejligt at læse om turen. Jeg er bare så misundelig og glæder mig allerede til at læse mere og følge Jeres tur.
  knus fra mor/svigermor

 2. Hej Line Mikkel!
  Dejligt at høre fra jer og læse jeres førsteindtryk af det store æble. Jeg håber, I har ligeså godt vejr som os.
  Pas godt på hinanden i storbyen.
  Knus fra den anden mor/svigermor

 3. Mikkel – de foelelser og tanker du beskriver er naermest identiske med dem jeg selv havde foerste gang jeg ankom til New York (og USA). Bang, saa staar man der. Jeg havde faktisk lidt lyst til at smutte tilbage i toget og lade det tage mig bort fra stedet igen, saa overvaeldet var jeg. Jeg er aldrig faldet for NYC som mange andre er. Byen er for stor, for kaotisk, for beskidt, og for travl. Men den skal jo opleves, saa man i det mindste kan beskrive den paa den maade! – Fedt fedt at laese din beretning. Jeg er imponeret over at du allerede har haft tid til at skrive saa meget. Fortsat god fornoejelse med det kaempe kaotiske aeble – vi ses snart her i Denver! – Mila

 4. Hej i 2.
  Herligt at læse om jeres rejse. Jep, det er et crazy sted i er havnet
  Jeg vil læse mere. Jeg vil tilbage til nyc.
  Love fra pm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *