Baskerlandet part 2

Denne post blev egentlig skrevet søndag formiddag, men har ikke været i nærheden af et internet før nu, hvor jeg egentlig er kommet hjem.

Min tur i det baskiske er allerede snart til ende – og som med alle gode ture er det jo alt for tidligt. Jeg har lige i dag tilbage (lige nu er det formiddag), inden jeg i morgen meget tidlig tager den lange flyvetur hjem via den kedelige lufthavn i London Stansted.

Billede042.jpg

Lige et billede af min værtinde Lise med Bilbao i baggrunden

Men det har nu været et par begivenhedsrige dage, siden jeg sende den første rapport hjem fredag formiddag. Lørdag var en af de her vidunderlige sommeragtige forårsdage, hvor alt heroppe i bjergene synes perfekt. Med solskin i store mængder, hvilket åbenbart er noget af et særsyn her i Baskerlandet, som tilsyneladende synes mere som Irland og Storbritanien end Spanien hvad regn angår – og det er måske endnu en af grundene til, at de kære baskere med det meget absurde sprog så gerne vil være selvstændige.

Men hvor om alting er, så var fredag virkelig dejlig. Vi lavede ikke det store. Stenede i solen og tog de fem kilometer ind til Guernica (eller Gernika som de lokale staver det på baskisk) for at købe ind til en stor gang grill. Og det er altså sjovt: Guernica er en lille by, og alligevel føles det som en storby med lækre supermarkeder med alskens dejlige råvarer. I alle supermarkeder er der en disk med friskfanget fisk til billige penge, og kvinden i disken skærer altså fisken op og renser den, når du siger, at du vil have den – den slags sker altså ikke i Danmark mere. Boede jeg selv hernede, tror jeg, at jeg ville leve af frisk fisk hele tiden. Til gengæld skal det så også siges, at der er ting, der synes umulige at få fat i i selv det mest velassorterede supermarked: og det er eksotiske ting som gær, mel og krydderurter – men det bruger man ikke her.

Til fredagens grillaften følte jeg mig rigtig voksen på en god måde. Den finske kunstner Paiwi havde fået besøg af en veninde fra Finland med to børn på slæb, og pludselig farede tre børn rundt og lege i haven, mens Lise og jeg lavede tomatsuppe og forberedte salater og hjemmebagt brød. Det hele var meget sydlandsk og voksent: At lave mad med bjergudsigt, mens børnene fiser rundt og leget og grillen begynder at blusse op ude på den dejlige terrasse.

Pludselig var der endnu mere fuld af finner, for der dukkede også et finsk kærestepar op, som beboerne i huset kender, og nu var det hele forvandlet til en lille fest. Rigtigt hyggeligt med alt for meget mad, lyden af græshopper og lokal Rioja-rødvin i gode mængder.

Billede045.jpg

I Bilbao er man ved at bygge et “trade center”, som består af disse to ens højhuse … er det med tvillingetårne ikke set før med dårligt resultat? Og så i et land, hvor man er glad for terror?

Lørdag bød så på den obligatoriske tur til Storbyen Bilbao. Til en gammel industristad med snørklede gader i den gamle bydel, et gigantisk billigt fiskemarked, små tapasrestauranter og selvfølgelig det verdensberømte Guggenheim museum. Og sagt med det samme. Guggenheim er fantastisk. Med en vild arkitektur og med en storslået udstilling af en tysk kunstner, der hedder Kiefer. Det var virkelig oppe at ringe. Sjældent har jeg set så god og vild en kunstudstilling, der fuldstændig blæste fødderne væk under mig. Enorme malerier på måske fem gange fem meter med dystre motiver og 3d-effekter og lignende. Det var helt ubeskriveligt, mere er der vist ikke at sige om det.

Billede040.jpg

Det er sgu spektakulær arkitektur det museum

Jeg kunne skrive meget om Guggenheim, men det er svært. Svært at sætte ord på det. Svært at beskrive kunst, så det giver mening. Så det vil jeg hellere gøre mundtligt en dag over masser af rødvin og pseudointellektuelle refleksioner over livet og kunsten.

Billede041.jpg

Og mere Guggenheim

Ellers bød lørdag også på kage på et ægte gammeldags konditori, skattejagt efter hemmelige rum i bjerghuset og et vildt tordenvejr – hvor vi måtte slukke al lyset og bare nyde glimtene og de høje brag, der rullede rundt mellem bjergene. Meget hyggeligt.

Mere følger med billeder og reflektioner fra Guernica – den baskiske nationalismes højborg med en reproduktion af picassos berømteste maleri.

15 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *