Nytår og mad

Så er der skudt et nyt år i gang, og jeg har lovet mig selv, at jeg vil prøve at blogge lidt om mad. Både fordi jeg – som nogen måske ved – har en kæmpe passion for mad, og fordi det kan være meget sjovt at dele sine madoplevelser med andre.

Men lad mig starte med nytår, hvor vi (line og jeg) havde seks gæster til en femretters menu plus lidt ekstra appetitvækkere. Menuen blev et stort hit og sms’erne strømmede ind dagen efter med, hvor god maden havde været.

Generelt var intet af maden svært at lave, men det tog selvfølgelig en del tid. Vi havde et budget på 300 kroner pr. næse inkl. vin og det holdt fint. Men nu til maden …

Apatizer til dronningens nytårstale: Små kiks med rygeostcreme toppet med en skive radise.
Super enkelt. Man rører bare rygeost op med lidt cremefraiche samt salt og peper og lidt krydderurter – her var det karse og brøndkarse.

Hertil en flaske champagne – kan ikke huske navnet.

Forret nr. 1: En hvid spansk mandelsuppe efter opskriften fra Annemad

Mandler blendet med udblødt hvidt brød, hvidløg og sherry. Enkelt, lækkert og en anderledes start på en middag.

Hertil serverede vi en tør sherry med en god fylde – ikke at forveksle med søde dessertvine og mormor. Det var samme sherry, som også var i suppen, så den  passede perfekt. Gobernador fra Emilie Hidalgo – 99 kr i min lokale vinhandel.

Forret nr. 2: Jordskok-guacemole med stenbiderrogn og druesalat

En opskrift fra Brødrene Kochs fremragende kogebog, som jeg fik i julegave. Man river jordskokker og blander det med en avacoda-gaucemole og tilsætter stenbiderrogn. Hertil tager man halve druer og vender med karse og grov sennep. Resultatet er frækt og en god kombination mellem guacemolen, nøddesmagen fra jordskokkerne og de søde druer.

Til forretten serverede vi en chablis fra Bourgogne. En meget let vin, der måske kunne have brugt lidt mere kraft. Det var et sats, men bestemt en dejlig vin. Chablis Premier Cru fra Eugenie Carrion årgang 2006 – ca. 100 kr i Irma.

Forret nr. 3: Panerede aubergineskiver med mojo-sauce og god balasmico

En enkel ret, jeg fik ideen til, da jeg lavede aubergineskiver for nylig. Vend tynde aubergineskiver i mel og steg dem i rigeligt olie. Så bliver de sprøde og kageagtige. Mojo laves af røde peberfrugter, hvor skindet er fjernet og som blendes med hvidløg, olivenolie og chili. Sammen med en sød, sirupagtigt balsamico står det stærke og det søde perfekt til auberginerne.

Samme vin som til forrige ret.

Ganerenser: Rucolaslush med vodka og rørsukker

En sjov lille ganerenser inden hovedretten og nærmest en mojitoagtigt drink. Opskriften er også fra Brødrende Kochs kogebog. Man blender en masse rucola med vodka, danskvand, limesaft og skal samt lidt rørsukker. En rigtig frækkert til at løsne stemningen lidt og overraske folk.

Hovedret: Kalveculotte med mandel-bønnekompot, østerlandsk sauce og papaya vendt i chilisauce

Aftenens hovedværk og en virkelig stor overraskelse – også fra Kochs kogebog. Tænk at noget så enkelt kunne være så fantastisk. Saucen var lavet af soja, maggiaroma og ingefær plus lidt krydderier. Den var intet mindre en fremragende og smagte nærmest som om den var lavet på kødfond. Sammen med kompotten af mandler og grønne bønner stod den perfekt til den topmøre culotte fra slagteren på kultorvet. Den ret skal jeg prøve igen.

Vinen var en lækker, relativ let  Brunello, som passede super til det rafinerede kalvekød. Brunello Di Montalcino fra Principesco, årgang 2003 – ca. 100 kr. i Irma.

Dessert: Hvid chokoladebudding med pistachesirup

En opskrift fra Morten Heibergs bog Chokolade. En dejlig budding, som vist egentlig mere en mousse. Men også lidt sød i det, hvilket dog blev hjulpet lidt på vej af ristede, saltede pistachenøder på topppen.

Desserten blev serveret med en muscatvin fra Alsace. En vin, der var så lidt dessertvin-agtigt, at den næsten mindede om hvidvinen til forretterne. Men den smagte fint og klædte den meget søde dessert fint. Muscat fra Cave de Turckhem, årgang 2007 – ca. 100 kr i Irma.

19 kommentarer

  1. […] Nytårsmenuen 2009 – Tilbage i 2009 serverede jeg en femretters menu, der nok stak i mange forskellige retninger, men til gengæld havde nogle virkelige perler undervejs, hvor flere af dem stammer fra Brødrene Kochs fantastiske kogebøger. […]

  2. Tak for god inspiration 🙂

    Har du et ca blandingsforhold på ganerenseren? Den virker som et sjovt indslag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *