Fabelagtig food-walk i Stockholm – første del: Hötorgshallen

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

For en måneds tid siden var jeg i Stockholm. Egentlig primært for at dyrke min anden store lidenskab – udover mad – rollespil, men jeg var også på arbejde deroppe for at skrive en artikel til Jyllands-Posten om restauranter i Stockholm. Og som en del af de kulinariske indslag på turen deltog jeg i en ret fantastisk Food Walk i byen. Her fik jeg i løbet af et par timer en forrygende indføring i svenske lækkerier og gode steder at prøver kræfter med traditionel svensk mad.

Det var en oplevelse, jeg virkelig gerne vil anbecale andre også at få.  Og det var en velsmagende, underholdende og meget mættende oplevelse til ‘kun’ 695 svenske kroner.

Dette er første del af beretningen fra Food-walken (læs anden del her).

Konceptet er, at et lille oplevelsesbureau arrangerer såkaldte food-walks for turister (og interesserede lokale). Bureauet udlodder forskellige ture, fx Culinary Södermalm eller her i juletiden en særlig Smörgås-tur. Jeg deltog dog i The Nordic Experience, hvor fokus er på det nordiske og i særdeleshed det svenske køkken og dets specialiteter. Og det var en rigtig god måde at lære lækre steder i Stockholm at kende på en underholdende og hyggelig måde.

Lækre torvehaller i Hötogs-hallen

Hötorgshallen - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Turen var delt op i to afdelinger. Første del fandt sted i den vidunderlige Hötorgshal, som Stockholms svar på Københavns Torvehaller (eller rettere en af dem, for de har vist flere).

Her viste vores hyggelige, vidende og underholdende guide og rundt til en række stader, hvor der vankede lækre smagsprøver og sjove anekdoter – og en enkelt sang …

Fad med blodpølse - Foos Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards MadblogFood Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Der var svenske specialiteter i høj kvalitet med bl.a. blodpølse med lingon og hurtigt brændt svinebryst med sennep og honning på det første stade. Mums.

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Vi fik selvfølgelig også vildt fra den svenske natur. Her i form af renstyr-rillette, elg-pølse og røget bjørnekød. Så var kødet ligesom sat i spil på den rigtige nordiske måde.

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-20.jpgFood Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-15.jpg Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Hos den såkaldte Dr. Käse (manden har tilnavnet tatoveret) var svensk ost i topklasse. Blandt andet den særlige Getmese, som nærmest er svensk gede-udgave af norsk myseost, hvor mælken er blevet kogt, så sukkerstofferne er karamelliseret. Så forestil dig en syrligt smagende myseost, der kan smørres. Sært, men egentlig ret lækkert.

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-23.jpg

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-24.jpg

Vi tog også en afstikker fra den svenske verden for at besøge den finske bod i hallen. Her var der selvfølgelig masser af Mumi-trolde, men vi fik også lov til at smage på en helt særlig finsk specialtet: Ris-pirogger. Det var virkelig særpræget – en pirog med et risfyld indeni, der nærmest mindede om risengrød og så med en æggesalat-agtig ting ovenpå. Det smagte ok, men var virkelig mærkeligt, da jeg først var kommet til at tænke på risengrød.

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-3.jpg

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-4.jpg

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-2.jpg

Svenskerne elsker ligesom os danskere sild og snaps. Så det skulle vi selvfølgelig også have ved Hav-boden. Og når svenskerne drikker snaps, sygner synge, og gerne sangen ‘Helan Går’. Her havde guiden sørget for hjælp til de knap så svenskkyndige turister med en meget underholdende fonetisk-oversættelse af sangen til engelsk.

Og så blev der sugnet “Hell and gore …” til den store guldmedalje, inden skulle videre til turens anden del.

Læs anden del af beretningen her

Stockholm Food Tours
The Nordic Experience
695 SEK
www.foodtoursstockholm.se

Mikkels Madblogs deltagelse i Foodwalk var sponsoreret af Visit Stockholm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *