Vinen til julemaden

Vin til julemaden -  Mikkel Bækgaards Madblog

Mikkels bror Rasmus har været til vinmesse, hvor julevinen fik stort fokus. Det har han skrevet et gæsteindlæg om, for netop det at sætte vin til julemaden er en klassisk udfordring.

Af Rasmus Bækgaard

Når julen nærmer sig med hastige skridt er det tid til et af årets store spørgsmål: Hvad skal vi drikke til julemaden? Og selvom det for nogle kan synes ligegyldigt, er det faktisk værd at tage seriøst. Og derfor havde vinfirmaet The Easy Company inviteret til et arrangement om julevin i smukke rammer på hotel d’Angelettere i København.

Og baseret på besøget til denne messe, kommer her gode bud på, hvad du skal drikke til julemaden.

Vin til julemaden -  Mikkel Bækgaards Madblog

Hvad er en god julevin?

Hvis man skal svare på, hvad der gør en vin til god julevin, bliver man først og fremmest nødt til at være klar på, hvad man forstår ved julemad.

Jeg vil i dette indlæg forudsætte, at der er tale om den relativt traditionelle variant med enten and, gås eller flæskesteg – eller flere af de nævnte,  og måske som hjemme hos mig selv suppleret med stegt medisterpølse. Tilbehøret, antager jeg, består af hvide og brunede kartofler samt brun sovs og rødkål.

Hvorvidt rødkålen er den traditionelle eddikesyltede, den mere moderne variant med en rødkålssalat eller som hjemme hos os rødkål bagt i ovne med svesker, er ret afgørende for, hvad du skal gøre med hensyn til vin.

Helt generelt vil en anbefaling til denne type mad være en kraftig vin med en sødme til at matche det fyldige og sødlige tilbehør og en god portion alkohol til at skære igennem fedmen.

Kraftig og ikke for tør rødvin

Julemad er i princippet ikke vinens allerbedste ven, men hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg dog nogle gange, at det bliver gjort sværere at matche julemad og vin, end det trods alt er.

Det vigtigste er for mig at se, at vinen ikke bliver for let, og den må heller ikke være for tør. Og derfor vil for eksempel nogle af mine favoritrødvine på sangiovese være dømt ude.

Arrangementet på D’angleterre var i hvert fald i princippet et forsøg på at hjælpe forbrugerne forbrugerne med at finde det rette match. Men lad det være sagt klart, at det var meget forskelligt, hvor meget energi, de forskellige forhandlere havde lagt i dette aspekt. Nogle havde medbragt et sortiment tydeligt udvalgt efter lejligheden, mens andre ”bare” havde deres sortiment med.

Jeg nåede langt fra rundt til alle stande, men nåede trods alt et pænt stykke og blev således også præsenteret for meget forskellige bud, når jeg spurgte, hvad deres anbefaling var til den traditionelle julemad.

Således blev jeg anbefalet alt fra de mere klassiske valg som Amarone, Chateauneuf Du Pape og Rhone mere bredt set til Bourgogne og mere spinkel tysk Pinot Noir.

Hvis jeg skal være ærlig synes jeg, at det er decideret uærligt at forsøge at prakke folk en spinkel tysk pinot noir på til dette formål. Den vil ikke have en jordisk chance sammen med den fede mad, og så kommer anbefalingen til at lugte langt væk af spekulation i salg frem for vejledning af kunderne.

Til gengæld havde netop denne forhandlers sortiment (Hvin fra Gentofte) mange andre kvaliteter. De havde også et flot udvalg af tysk Riesling af god kvalitet, der i min optik ville stå langt bedre som et alternativ, hvis man ønsker at komme uden om de mere kraftige rødvine.

En forhandler med en systematisk tilgang

Vin til julemaden -  Mikkel Bækgaards Madblog

Blandt de forhandlere, jeg talte med, var det uden sammenligning den lille forhandler Govinum fra København, der havde taget emnet mest seriøst. Her havde de efter eget udsagn i flere omgange lavet juleand med det hele for at teste af, hvad i deres sortiment, der fungerede godt og mindre godt. Og på dagen var de meget villige til at fortælle om deres vine – og de var også meget ærlige om, hvad man skulle bruge dem og ikke bruge dem til. Hatten af for den form for seriøsitet!

Det var også et par vine herfra der står tilbage som værende blandt de bedste og mest målrettede valg, jeg blev præsenteret for. Det ene var et bud fra Veneto i Italien, men ikke en ripasso eller Amarone som ofte ses, men derimod en Potesta Roboso Doc Piave (158 kr) på den for mig helt ukendte drue Raboso Del Piave. Den havde både en rigtig god fylde og den fornødne sødme, men i modsætning til så mange ripassovine samtidig en god syre og friskhed, der gjorde at den ikke blev for tung.

Herudover havde GoVinum et andet godt bud i form af en Cote Du Rhone Villages Plan De Dieau fra Domaine Rabasse 2012 (145 kr.), der var en vin med duft og smag af krudt og med en god sødme og en lidt brændende alkohol. Måske en tand for sprittet – men lige præcis her vil det være en fordel på grund af den mundrensende effekt oven på den fede mad.

Rhone – Chateauneuf og alle de andre

Vin til julemaden -  Mikkel Bækgaards Madblog

Selvom mange forhandlere havde forskellige bud på julevin, var der dog nogle meget tydelige gennemgående tendenser, hvor der herskede en udbredt enighed om at vine fra Rhone-dalen og Sydfrankrig mere generelt samt de mere sødmefyldte vine fra Valpolicella er gode bud til julen.

Personligt vil jeg her klart foretrække vinene fra Rhone. Min erfaring siger mig, at vinene fra Rhonedalen klarer juleudfordringen ganske fortrinligt, og derfor er det oplagt at se lidt nærmere på de mange muligheder der spænder bredt fra de almindelige Cotes Du Rhones i den mere billige ende til de mere prestigefylde og væsentligt dyrere fra Chateuneuf du Pape.

Blandt sidstnævnte var jeg især begejstret for Clos Du Brusquires 2010 (275 kr) fra Peter B. Vin, der ganske enkelt var en helt igennem flot vin en perfekt balance mellem fylde, friskhed og alkohol.

Men også Guigals standard Chateauneuf i 2007 fra Phillipson Wine (270 kr.) var glimrende og som i årgang 2006 i øvrigt udgjorde det glimrende hjemme hos mig selv til julemiddagen sidste år.

Fra Phillipson Wine var Cuvee Deux Soeurs fra Tour Saint Michel 2012 til 140 kr. til gengæld et godt eksempel på, at en vin med fin titel kan købes for billigt. Her vil du simpelthen få væsentligt bedre vin ved at vælge en af de mange mere udmyge Cotes Du Rhones til samme eller billigere pris. Det kunne eksempelvis være Les Fountanilles 2009 fra Anne Gros i Minervois (155 kr. hos Victoria Vine), der spiller på mange af de samme elementer, men hvor man får man en væsentlig bedre vin til pengene uden at betale dyrt for en fin etiket.

Inden for Chateuneuf Du Pape kunne man også hos Theis Vine smage på andenvinen Telegramme og den rigtige vare fra Vieux Telegraphe (begge i årgang 2012), som vi tidligere har behandlet indgående her på bloggen. Det er stadig to meget flotte vine, men hvor jeg set i forhold til prisen vil foretrække Telegramme til 225. kr. på tilbud.

Jeg vil også godt foreslå vine fra Priorat i Spanien som et alternativ til Rhone-vinen. Vinene fra Priorat har nogle af de samme kvaliteter som i Rhone med masser af saft og kraft – men de har samtidig ofte en friskhed over sig, ikke sjældent med en eftersmag af mynte eller andre friske urter, som gør dem rigtigt drikbare.

Til gengæld var jeg overrasket over, hvor relativt få oversøiske vine, der blev præsenteret. Det var overraskende for mig, da oversøiske vine ellers ofte har noget af den fylde, sødme og alkohol, der er brug for til julemaden. Og så er danskerne mig bekendt generelt jo meget glade for oversøisk vin. Men måske er det ved at vende?

Desserten og alt det andet til jul

Juleaftens anden vinmæssige udfordring hedder ris ala mande, og selvom nogle forhandlere havde gode bud på vin hertil, var det lidt overraskende for mig, hvor få der præsenterede et udvalg af Portvin eller andre dessertvine.

Jeg forventede faktisk, at julen netop var højtid for salget inden for denne kategori, men måske tager jeg fejl.

Phillipson Wine præsenterede naturligvis et bud fra deres berømte Burmester kup for et par år siden, men hvor de har en lang række af forrygende Colheitas til gode priser, var buddet her den lidt mere ordinære 10 års Tawny.

Skjold Burnes Niepoort Colheita 2005 til 300 kr. flasken bød imidlertid trods sin unge alder på en skøn drikkeoplevelse, der også vil passe perfekt til den marzipankonfekt, der vil indfinde sig på bordene også i de efterfølgende juledage.

Hvis man vil gå uden for den traditionelle sti havde førnævnte Hvin en Trockenbeerensauslese 1993 på den sjældne Huxelrebe fra Langenwalter i Pfalz. Dyb gyldenbrun farve og en meget koncentreret og kompleks smag. Den er sød, men samtidig flot balanceret med god syre og til 200 kr. for en halv flaske faktisk en ret god pris for en dessertvin på dette niveau med over 20 år på bagen.

Jeg var også helt sikker på, at jeg ville være stødt på kirsebærvin fra Frederiksdal, hvor Danmark jo netop har et godt bud på en juledrik der kan matche selv gode portvine. Men hvis de var repræsenteret overså jeg det.

Og så også lige lidt snaps

Vin til julemaden -  Mikkel Bækgaards Madblog

Julen er jo som bekendt mere end juleaften, og der var også mulighed på at smage på snaps fra blandt andet Den Bornholmske Spritfabrik og Shumachers Brændevin. Jeg holdt mig dog til vinen, men jeg synes det er værd, at der inden for de seneste år er sket rigtigt meget på kvalitetsfronten inden for også dette område. Snapsen er simpelthen gået fra at være noget man mest drak for at blive fuld til julefrokoster til at være et seriøst produkt tænkt til at matche et godt frokostbord. Til næste år skulle man måske overveje også at indlemme det gode øl i arrangementet med henblik på at skabe et helhedsbillede af drikkene til juletiden.

Til sidst vil nævne, at en god juleaften meget vel kan starte med et glas champagne eller anden god boblevin, og her var der på messen en lang række gode bud. Men mere om det når tiden kommer til et indlæg om nytårsvin, hvor boblerne jo traditionelt spiller en langt mere fremtrædende rolle.

Stay tuned for nytår

Arrangementet havde fokus på vin til både jul og nytår, og mens vin til jul er en særlig gastronomisk disciplin, forholder det sig anderledes med nytår, hvor der i højere grad er fri leg. Alligevel var der nogle tydelige træk angående nytår, som jeg vil vende tilbage til i et senere indlæg.

33 kommentarer

  1. Tak for godt indlæg!
    Vi tilhører dog minoriteten som spiser kalkun til jul. Har du du nogle tip der?
    Til dessert spiser vi citronfromage og der kan portvin godt blive til tungt, så forslag her tages også imod med kyshånd.
    Morten

  2. Hej Morten

    Kalkun kan jo med held klare en lettere vin. Udfordringen er dog, hvad tilbehøret er. Er det traditionelt tilbehør med især rødkål har du brug for en temmelig kraftig vin, men er tilbehøret lettere, kunne en pinot noir måske også være god.

    Citronfromage kunne måske være godt med en dansk æbleisvin eller lignende fra cold hand winery

  3. [url=https://tadalafiltx.com/]tadalafil price in india[/url] [url=https://buyglucophage.monster/]metformin 1000mg without prescription[/url] [url=https://strattera.lol/]160 mg strattera[/url]

  4. [url=https://drugstore.wiki/]cheap pharmacy no prescription[/url] [url=https://accutane.charity/]accutane online for sale[/url] [url=https://sildalis.icu/]generic sildalis[/url] [url=https://buymotilium.monster/]order motilium[/url] [url=https://augmentin.lol/]buy amoxicillin 500mg online[/url] [url=https://fildena.gives/]cheap fildena[/url] [url=https://acyclovirpill.com/]zovirax cream price uk[/url]

  5. Some are medicines that help people when doctors prescribe. All trends of medicament.
    ivermectin 3mg
    Everything information about medication. Top 100 Searched Drugs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *