Food-walk i Stockholm – anden del: Kjöttbullar og rundt i byen

Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Da jeg for en måneds tid siden var i Stockholm deltog jeg i en ganske forrygende food walk rundt i byen. Første del af turen fandt sted i Hötorgshallen, som er Stockholms udgave af Torvehallerne (første del af turen, kan du læse om her).

Anden del fandt sted rundt i den nordlige del af byen på traditionelle svenske restauranter, i et gourmet-supermarked og en virkelig lækker bager.

Afsted med tunnelbanen

Efter besøget i Hötorgshallen og de afsluttende sild, øl og snaps var stemningen høj, da vi gik til den nærmeste tunnelban-station for at tage undergrundsbanen et par stop. Nu var det nemlig slut med torvehaller, og i stedet fulgte en tur ned i de klassiske svenske madknejper med Kjöttbullar og räksalad.

Stockholms bedste kjöttbullar siden 1929

Café TRanan i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Kjöttbullar på Café TRanan i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards MadblogKjöttbullar på Café TRanan i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Kjöttbullar på Café TRanan i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Første stop efter tunnelbane-turen var på Restaurang Tranan, som er et meget klassisk sted i Stockholm, der har ligger her siden 1929. Stedet har store vinduer, hvilket ifølge guiden skyldes, at dengang stedet åbnende, frygtede myndighederne, hvad en sådan en knejpe dog kunne føre med sig af ballade. Og de store vinduer havde til formål, at ordensmagten nemt skulle kunne holde øje med, hvad der dog foregik af halløj inde på caféen.

Vi skulle dog ikke lave ballade og holdes øje med af ordensmagten. Vi skulle i stedet spise kjöttbullar – det mest svenske af det svenske: Dejlige kødboller med flødesovs, tyttebærsyltetøj, agurkesalat og mos. Dette var virkelig godt på sin helt traditionelle måde og noget ganske andet end de kødboller, man får serveret efter en hård shoppetur i IKEA.

Det er i øvrigt sjovt, at Tranan slet ikke officielt har Kjöttbullar på menukortet. De har alle mulige traditionelle svenske retter på kortet, men altså ingen kjöttbullar – og alligevel er netop kødbollerne faktisk restaurantens mest solgte ret. De frygter nemlig, at hvis retten faktisk fremgår af kortet, vil de slet ikke være i stand til at følge med eftespørgslen. Heldigvis er det bare at spørge efter det, så kommer der til en. Og gode, det er de …

Skagens-toast hos Tennstopet

Tennstopet - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog

Foo Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-13.jpg

Selvom jeg var godt mæt efter smagsprøver i Hötorgshallen og en hel portion kjöttbullar var turen langt fra slut. Og næste stop var en klassisk knejpe med svensk husmandskost.

Tennstopet er indrettet som en klassisk pup, men serverer lige så klassiske retter (og en del vildt) som på Tranan.

Her fik vi serveret en såkaldt Skagens-Toast (som ikke rigtigt har noget med Skagens at gøre), bestående af toastbrød med rejesalat. Det var en virkelig lækker rejesalat, der viser, hvor god en spise, det faktisk kan være – også uden at blive serveret på en hotdog, som svenskerne jo ynder at gøre det.

En interessant detalje ved Tennstopet var for øvrigt, at stedet er det første sted i Stockholm, der fik såkaldt saloon-bevilling midt i 50’erne. Før det kunne man ikke købe en øl og drikke den i baren. Før det skulle man drikke den sammen med mad. Gode gamle forbudssverige og formynderstat …

Den skønneste bager

Bakery & Spice i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-

Bakery & Spice i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-Bakery & Spice i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-

Bakery & Spice i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-Bakery & Spice i Stockholm - Food Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-

Efter rejesalaten fulgte et hurtigt stop hos den dejlige bager Bakery & Spice. Modsat de traditionelle steder var dette en totalt moderne og meget histeragtigt bageri med de lækreste råvarer og enkeltheden i centum. Her fik vi et par hurtige smagsprøver af kanelbullar og et skønt knækbrød, inden vi ilede vildere.

Topchkolade og det lækreste supermarked

Foo Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-22.jpgFoo Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-23.jpg

Foo Walk i Stockholm - Mikkel Bækgaards Madblog-24.jpg

Mit sidste stop på turen rundt i Stockholm var en todelt oplevelse, der bestod af et besøg i det skønneste lille gourmet-supermarked Cajsa Warg samt chokoladesmagning i den tilhørende lille kaffe.

Supermarkedet var skønt, og her kunne jeg bruge rigtigt mange penge på delikatesser og hyggelige svenske lækkerier. Og den tilhørende chokoladesmagning  med fyldte chokolader med saltkaramel og dejlig varm chokolade var simpelthen bare så dejlig.

Endnu et stop – men uden mig

Efter Cajsa Warg var der faktisk planlagt et sidste stop på turen, hvor vi skulle have Fika – som vist nok er svensk kælenavn for kaffe og kage. Desværre havde jeg en aftale, og måtte derfor gå glip af afslutningen. Men jeg er sikker på, at det også var ligeså godt som resten af turen.

Så er du i Stockholm og sulten efter en gastronomisk oplevelse af den helt særlige slags, så tag på Food Walk.

Læs første del her

Stockholm Food Tours
The Nordic Experience
695 SEK
www.foodtoursstockholm.se

Mikkels Madblogs deltagelse i Foodwalk var sponsoreret af Visit Stockholm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *