Hjemmelavet urtete med solbærblade, citronmelisse og citronverbena

 Urtete af solbærblade, citronmelisse og citronverbena - Mikkels Madblog

Har du en have – eller bare adgang til friske urter – er det utroligt nemt at lave hjemmelavet urtete. Det kræver bare lidt blade fra solbærbuske, lidt citronmelisse og måske lidt citronverbena. Så har du lækker sommerte, som også smager skønt koldt som en iste.

Sidste sommer, lige efter vi havde overtaget huset på landet, satte vi nogle solbærbuske. Det er jeg virkelig glad for nu, for selvom buskene endnu ikke er ret store, bugner de allerede nu med flotte solbær, der er næsten modne. Og en fantastisk ting ved solbær er, at det ikke kun er bærrene, der smager godt. Bladene indeholder også en ret fantastisk smag, der de senere år er blevet stor i det nynordiske køkken, og som du kan udnytte derhjemme til fx at lave en lækker sommerlig urtete.

Se også: Hjemmelavet kefir

Det er faktisk overraskende nemt at lave en en hjemmelavet urtete af friske lækkerier fra haven (eller altankrukkerne). Jeg lavede fx en virkelig skøn te af – udover solbærbladene – lidt citronmelisse og den skønne, parfumerede urt citronverbena. Det giver en let og frisk te, som bliver mere og mere rund og fyldig i det (og overhovedet ikke bitter), jo længere du lader de friske blade trække med vandet. Faktisk kan du sagtens lade dem trække natten over, selvom 10 minutter også er fint.

Lader du teen blive kold, fungerer den også rigtigt godt som icetea – evt. med lidt isterninger og en smule sukker eller honning til at søde en anelse med. Du kan også tilsætte lidt citron.

Senere på sommeren, tror jeg også, at jeg vil prøve at tilsætte lidt friske hindbær til min te.

Se også: Læs mere om mine nye køkkenhave

Sådan laver du hjemmelavet urtete

750 ml kogende vand
4-5 friske solbærblade
5-6 blade citronverbena
1 lille håndfuld frisk citronmelisse
Evt. en anelse honning til at søde med

1. Kom alle de friske blade i te-kande, eller en stempelkaffekande, der er godt gjort rent (så den ikke smager af kaffe). Hæld kogende vand over.

2. Lad teen trække, meget gerne ti minutter, gerne endnu længere. Jo længere, den trækker, jo bedre og mere rund bliver den. Lad den også gerne trække natten over, hvis du vil have en dejlig iste.

3. Drik teen, når du synes, den er klar. Sød evt. med en teskefuld honning eller en anelse sukker. Jeg gør det ikke selv, men nogle vil gerne have en anelse sødme. Tilsæt evt. også en anelse citronsaft, hvis du vil have lidt mere syre.

103 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *