Koteletter og æbleflæsk med et strejf af Hawaii

Æbler, bacon og ananas går skønt sammen. Her møder noget meget klassisk dansk en eksotisk drøm om hawaii og hulu-hulu-piger.

Selvom der er kommet en lille baby i mit hjem og megen tid pludselig går med pusle og pleje og – for Lines vedkommende – amning, skal der stadig mad på bordet. Og det står jeg stadig for her mit i al travlheden – som jeg må indrømme faktisk ikke er så slem, når jeg nu går herhjemme på et par ugers barsel med efterfølgende ferie.

Det er dog de lette retter, der præger menuen for tiden. Og i dag kreerede jeg en gang svinekoteletter med et tilbehør, der bedst kan betegnes som æbleflæsk med et strejf af Hawaii – og udarbejdet efter, hvad der gemte sig i køkkenet. Ideen er at riste bacon og bagefter tilsætte læg, æbler og tilsidst friske ananasstykker, så man får noget, der minder om den danske klassiker æbleflæsk, men med et twist på vej hen mod det der kendetegner en kitschet hawaii-kotelet eller -burger  – altså ved at bruge ananas, der dog i min verden fungerer godt sammen med æbler og bacon.

Koteletter skal bare steges, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Jeg serverede æblerne ovenpå en gang brune himalaya-ris, men alt muligt andet kan også bruges – fx. andre ris, bulgur, perlespelt eller ingenting.

Æbleflæsk med et strejf af Hawaii

60 g bacon, skåret i tern
3 æbler, skåret ud i både
2-3 løg
2 spk. æblecidereddike (eller anden lys eddike)
3 skiver ananas, skåret i tern (meget gerne frisk ananas)
Frisk timian
Salt og peber
Olie til stegning
Purløg

1. Varm en smule olie på en pande og steg baconstykkerne heri, indtil de bliver let sprøde. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir, men behold fedtstoffet i panden.

2. Svits løgene i baconfedt og evt. lidt mere olie, indtil løgene er let bløde og glasagtige.

3. Tilsæt æblerne skåret i både og steg dem sammen med løgene. Tilsæt et par spiseskefulde eddike og frisk timian.

4. Når æblerne er blevet lidt bløde, men stadig har lidt bid, tilsætter du ananasstykkerne og koger dem med et par minutter.

5. Smag æble-løg-ananassen til med salt og peber og læg baconstykkerne tilbage lige inden servering.

6. Drys æbleflæsket med grofthakket purløg ved servering.

18 kommentarer

  1. Ananas specielt på den der 80er havaje-måde står for som et af de sorteste kapitler i gastronomien overhovedet. dog er det sikkert at svin går godt ananas (har læst mig til at marinade med ananas.juice i skulle gøre grisen supermør). Timinan gå skide godt til æbler og gris, så det kunne sikkert klæde den forbudte frugt.

  2. Nu var det heldigvis ikke dåseananas, jeg brugte 🙂

    Og det smagte virkelig godt, mente også min ellers ikke ananas-i-mad-glade hustru, der normalt hader ananas på f.eks. pizza,

    Men ananas kan naturligvis nemt udelades i ovenstående opskrift, hvis man skal være mere hip og moderne, som Morten er det 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *