Langtidsstegt svineskank med sprød svær og braiserede gulerødder, spidskål og fennikel

Langtidsstegt svineskank med sprød svær og braiserede gulerødder, spidskål og fennikel - Mikkels Madblog

Jeg elsker svineskank. Du ved, sådan et rigtigt stykke langtidsbraiseret stykke lækkerhed, hvor sværen er sprød og kødet falder af benet i trevler efter fire timer i ovnen. Det er noget af det ultimative comfort food, og det er faktisk ikke ret svært at lave. Det eneste, det rigtigt kræver, er tid til at stå at hygge sig i ovnen. Derfor er det sådan en rigtig søndagsret, hvor du sætter maden over midt eftermiddag, og så er der mumse-mumset kød, når du kommer til aften.

Sådan en skanke-fætter lavede jeg her i dag, hvor jeg satte skanken over ved totiden efter en tur i svømmehallen med børnene. En tre kvarter inden spisestid gav jeg mig så til at lave tilbehøret, som i dag bestod af lynsyltet fennikel samt fennikel, gulerødder og spidskål, som jeg braiserede i en smule af skyen fra kødet – og så selvfølgelig en god sovs lavet på skyen fra skanken.

Damn, det var godt.

Hurtigt indskud: At lynsylte

Lynsyltet hvidkål og fennikel - Mikkels Madblog

Jeg er blevet helt tosset med at sylte. Og især jeg blevet tosset med at lynsylte, hvor grøntsager bare lige får en times tid eller to i en syltelage. Så får de en skøn sur-sød eddikesmag, samtidig med at de stadig er sprøde. Det er altså virkelig godt her i vintermørket, hvor det kan give en frisk pift til mange retter.

Den anden dag lavede jeg hvidkål og fennikel på den måde, og til svineskanken lavede jeg lynsyltet fennikel (jeg ville også have smidt hvidkål i, hvis jeg havde det).

Sådan laver du lynsyltet fennikel eller hvidkål

Fintsnittet fennikel eller hvidkål eller begge dele
2 dl lagereddike
1 dl vand
100 g sukker
1 tsk salt
Eventult lidt krydderier i form af peberkorn, laurbærblade og fennikelfrø

1. Snit kål eller fennikel rigtigt fint, evt. på et mandlinjern.

2. Rør eddike, vand, sukker og salt godt sammen, så sukkeret er opløst og kom det på et sylteglas sammen med kål og/eller fennikel.

3. Kom evt. krydderier ved og lad det trække mindst en times tid.

Sådan laver du langtidsstegt svineskank

Til 2-3 personer

1 svineskank med svær (ca. 1 kg)
Salt
Vand

1. Tør svineskanken godt med en ren klud. Rids med en skarp kniv gode riller i sværen på langs med skanken med ca. en halv centimenters mellemrum. Rids lige præcis igennem sværen, men undgå at skære ned i selve kødet nedenunder.

2. Gnid skanken og sværen rigtigt godt ind i groft salt, så saltet kommer godt ned mellem sværen.

3. Læg skanken i et ildfast fad. Kom ca. 1 cm vand i bunden og steg skanken i ovnen ved 160 grader i fire timer. Er vandet fordampet, så tilsæt mere undervejs.

4. Efter fire timer hælder du skyen fra skanken over i en lille gryde, så du har til sovs og de braiserede grøntsager. Skru ovnen op på 225 og steg videre et kvarters tid, til sværen er sprød. Tag herefter skanken ud af ovnen og lad den hvile lidt utildækket inden servering. Er sværen ikke blevet helt sprød, kan lidt grill være til stor hjælp – men pas på, at sværen ikke bliver sort.

Sådan laver du braiserede gulerødder, fennikel og spidskål

3 gulerødder
1 fennikelknold
1 spidskål
Salt
Olie til stegning

1. Rens gulerødderne, mens skræl dem ikke. Skær dem i grove stykker. Skær fennikel og spidskål i kvarte, så de stadig hænger sammen ved stokken.

2. Varm olie op i en gryde og svits gulerødderne et par minutter. De må gerne få lidt farve. Tilsæt herefter ca. 1 dl stegesky fra svineskanken og evt. lidt ekstra vand. Kom låg på gryden og braiser gulerødderne et par minutter.

3. Varm mere olie op på en pande og steg de kvarte fennnikel på skærefladerne, så de får farve. Kom dem over til gulerødderne i gryden og læg atter låget på.

4. Steg ligeledes spidskålen på skærefladerne og kom det over i gryden. Braiser et par minutter, før de er klar til servering.

Sådan laver du en rar svinesovs til skanken

Stegesky fra skanken
Lidt vand
2 spsk maizena
1 spsk sojasauce
1-2 spsk. vineddike
1 tsk ribs- eller æblegele
Evt. lidt sovsekulør (ja, man må godt)

1. Kom stegeskyen over i en lille gryde eller kasserolle og kog den op. Skum urenheder fra. Fortynd den eventuelt med lidt vand, hvis smagen er for kraftig eller den er for salt. Du kan evt. også tilsætte braiseringsvæsken fra grøntsagerne.

2. Rør maizena op med et par spiseskefulde vand til en ensartet jævning, og tilsæt den lidt ad gangen til sovsen. Kog op og tilsæt jævning, indtil sovsen har den tykkelse, du gerne vil have.

3. Smag sovsen til med soja, eddike og gele – og tilsæt evt. mere salt og lidt peber. Kom evt. lidt kulør i, hvis den sovsen ser lidt fesen ud.

Server skanken med de braiserede grøntsager og den dejlige sovs.

Velbekomme!

Langtidsstegt svineskank med sprød svær og braiserede gulerødder, spidskål og fennikel - Mikkels Madblog

41 kommentarer

 1. Kødet bliver rigtig lækkert og tilbehøret matcher super.
  Er der nogle fif til at få sværen sprød hele vejen rundt? Kan man evt. dreje skanken lidt hvert 20. min., eller får man så bare blød svær hele vejen rundt?

 2. Hej Niels

  Altså jeg plejer bare at lade skanken stå op i fadet, så benet pejer opad. Så bliver det meste sprødt. Ellers kan du jo godt dreje på den, men der jo lidt besværligt.

  Vh
  Mikkel

 3. Virkelig god opskrift. Jeg gav den gril til sidst på højt varme. et par min. ad gangen og drejede skanken. Alle sværd blev sprøde – til stort fornøjelse. og købet faldt fra hinanden. Mums.

 4. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question which I’d like
  to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center
  yourself and clear your thoughts before writing. I’ve had difficulty clearing my mind in getting my ideas out.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just
  trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?

  Thanks!

 5. “Er vandet fordampet, så tilsæt mere undervejs.”
  Så kan man ikke gå i svømmehallen med ungerne!
  Med mindre konen/dullen ser til sagerne jævnligt

 6. [url=https://lisinopril.gives/]lisinopril 0.5 mg[/url] [url=https://amoxicillin2023.com/]amoxicillin 500 125 mg[/url] [url=https://pharmacyonline.ink/]reliable rx pharmacy[/url] [url=https://pharmacyonline.cyou/]maple leaf pharmacy in canada[/url]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *