Luftig puré af asparges og bagte kartofler – fx til pighvar

Luftig puré af asparges

Maj og juni er aspargessæson, og da jeg for nylig holdt middagsselskab var denne dejlige spise på menuen – her i tre forskellige varianter serveret til en pighvar: kogte hvide asparges med brunet smør, kogte grønne og i en luftig puré af bagte kartofler og grønne asparges. Sammen med ærteskud og et par smørkogte nye rødløg var dette en virkelig god forårs-/sommerret, som fik alt det gode frem i både asparges og den friske pighvar, sm jeg fandt på tilbud i en af fiskehandlerne i Torvehallerne.

Retten var egentlig ret nem at lave: asparges blev dampet i lidt vand og smør i nogle minutter. Det samme blev løgene (bare i ca. ti minutter i stedet). Og fisken blev – efter at have hygget sig i en saltlage et kvarters tid – stegt på skindsiden i smør i fire-fem minutter og bagefter ganske kort på den anden side.

Det eneste lidt avancerede var pureen, som du får opskriften på her.

IMG_8421.jpg

IMG_8422.jpg

Opskrift til fire-fem personer

2 store bagekartofler
200 g grønne asparges
1 dl fløde
1/2 dl sødmælk
50 g smør
Evt. et par spsk. ramsløgsolie, en lille håndfuld ramsløg eller et fed hvidløg
Salt og peber

1. Bag kartoflerne i ovnen ved 200 g et par timer, til de er møre (eller nemmere: giv fem ca 25 minutter i en mikroovn på fuld effekt).

2. Knæk enderne af de grønne asparges og kog dem møre i lidt vand i ca. fem minutter.

3. Varm fløde, mælk og smør op i en gryde, til smørret er smeltet. Hvis du bruger hvidløg, kog da dette heri nogle minutter.

4. Når kartoflerne er møre, skraber du kartoffelkødet ud og putter det i en blender. Kom asparges og mælkeblanding i blenderen (hold evt. lidt tilbage) sammen med ramsløg, olie eller hvidløg. Blend de hele til en glat og let tynd pure. Tilsæt mere fløde, hvis dem er for tynd.

5. Hæld pureen på en sifonflaske/flødeskumssprøjte (dette kan undlades, hvis du ikke har en, men så bliver det ikke så luftigt) og luk den. Tilsæt en gaspatron og ryst grundigt. Sæt flasken på køl, hvis du ikke skal bruge men med det samme. Du kan senere varme flasken ved at sætte den i en gryde med varmt vand, som står og simrer ved laveste blus, i ca. fem minutter.

6. Ryst igen flasken grundigt, lige inden servering. Hold flasken helt lodret og sprøjt lidt pure ud på en tallerken – lav gerne en test, inden du sprøjter ud på de tallerkener, du skal servere, så du sikrer en ensartet puré.

7. Sæt en god klar puré midt på hver tallerken. Læg fisken oven på med skindsiden opad og løgene oven på. Læg hvide og grønne asparges ved siden af og hæld lidt brunet smør over. Pynt med ærteskud.

Velbekomme!

Tip

Server retten med en god tørmhvidvin med godt med fad og frugt uden den er for sød.

IMG_8433.jpg

 

2 kommentarer

  1. […] Luftig pure af asparges til fx pighvar – Selvom det ikke er aspargessæson lige nu, kunne den ret været et godt nytårsvalg – især hvis du serverer denne aspargespuré til pighvar, som er en af de andre vidunderlige fisk, der både gør dine gæster glade og ripper din pengepung. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *