Michelin 2016: Stjerneregn til Geranium og lidt til provinsen

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-10.jpg

Mikkels Madblog var med, da årets Michelingstjerner blev offentliggjort ved et pressemøde i Hotel d’Angleterre i København. Største nyhed var hele tre stjerner til Geranium og stjerner til provinsrestauranter som Henne Kirkeby Kro, Kadeau Bornholm og Frederiksminde Hotel. Og så fik en af min personlige favoritter i Sverige en stjerne. Men mange blev udeladt, og det kan selvfølgelig undre.

Uddelingen er Michelinstjerner er lidt som juleaften i madbranchen – også for mig, der helt kan få sommerfugle i maven hvert år. Og i år var det ekstra stort, fordi guiden ville dele stjerner ud uden for de store byer, og fordi jeg var så heldig at blive inviteret med til det store pressemøde på d’Angleterre.

Og det var en stor oplevelse at være med, hilse på journalistkolleger og kokke og bare føle den der vibe, der lå i luften, mens vi spiste morgenmad og drak kaffe, mens vi ventede på, at selve præsentationen skulle igang.

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-5.jpg

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-4.jpg Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-3.jpg Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-2.jpg

Stemningen var som sagt sitrende og forventningsfuld på hotellet, for hvem ville dog få stjernerne.

Spændende svenske og norske nyheder

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-6.jpg

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-9.jpg

Hvis vi lige starter ved vores broderfolk, der også er med i den nye nordiske guide, var der et par spændende nyheder fra den kant.

Daniel Berlin (som er en af mine absolutte yndlingsspisesteder) fik meget fortjent en stjerne (de burde få to), og den berømte Fäviken Magasinet langt oppe i Sverige, tæt ved Åre, fik hele to stjerner i første hug. Der må jeg snart op.

Men allermest interessant blev det, da danske Esben Holmboe Bang (på billedet ovenfor) og hans Maaemo i Oslo blev den første restaurant i norden med hele tre stjerner. Meget spændende, selvom jeg ikke har spist på den hundedyre restaurant.

Og så til Danmark

I københavn skete der ikke de store ændringer på den etstjernede bane, ud over at Kong Hans – efter sigende yderst fortjent – tilbageerobrede den stjerne, de mistede for to år siden. Her kan det som altid undre, at Mielcke og Hurtigkarl og fx Alberto K ikke får stjerner.

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-11.jpg

Men det var i Parken, at det store brag kom – og her taler vi ikke om fodbold – men at Geranium med Rasmus Kofoed i spidsen blev første danske restaurant nogensinde til at høste tre af de berømte stjerner. Om det er fortjent, ved jeg ikke, da det er fem år siden jeg spiste der (hvor jeg kun var moderat begejstret – se min anmeldelse af Geranium her), men siden da er der løbet meget vand i bækken, og alle siger, at de er i en klasse helt for sig. Så stort tillykke.

Men udover de tre stjerner til Geranium var der også spændende nyheder fra provinsen. Rygterne havde lydt, at Paul Cunningham på Henne Kirkeby Kro havde haft flere besøg af Michelin, men den engelske stjernekok var nu ellers ganske ydmyg selv for et par dage siden på Instagram, hvor han kommenterede på et mine indlæg. Men i dag fik han igen en stjerne – en stjerne han tidligere har haft gennem flere år i The Paul i Tivoli.

Mere overraskende, men efter sigende også fortjent, var det, at Frederiksminde Hotel i Præstø fik sig en stjerne.

Og så var det fuldt fortjent at østersøens perle i form af Kadeaus bornholmerrestaurant på Bornholm fik sig en stjerne. Det er altså et meget, meget dejligt sted, som jeg havde fornøjelsen at spise på i sommer.

Og så til ens undren

Det var som sagt en fest at være til pressemødet.

Men man kan selvfølgelig undre sig over, at Michelin nu dækker hele Danmark, men alligevel kun delte ganske få stjerner (og ingen Bib gourmands) ud i provinsen. For hvor var stjernerne til Tree Top (som kunne være en kandidat at dømme efter mit besøg for nylig), Ruths Gourmet i Skagen, Dragsholms Slot og Falsled Kro? Og kunne der ikke være restauranter i Odense og Aalborg, der kunne være med?

Måske det kommer næste år. Vi kan håbe og så glæde os over, at Michelin nu tager Norden helt alvorligt som gastronomisk område.

Vi ses næste år.

Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-13.jpg Michelin pressemøde 2016 - Mikkel Bækgaards Madblog-12.jpg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *