Nordisk moussaka med røde, gule stribede beder

Nordisk Moussaka - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Grækernes mest kendte ret er nok deres moussaka – en lækker lassagne-agtig sag, hvor pastaen er erstattet med aubergineskiver. I denne udgave er det dog nordiske råvarer, der spiller den mættende hovedrolle, idet rødbeder, gule beder, bolschestribede beder og lidt kartofler udgør rygraden i retten.

Hjemme hos mig har rødbeder og andre rodfrugter det med at hobe sig op her i den kolde tid. Ikke fordi, jeg ikke kan lide dem, men fordi jeg ofte glemmer at få dem brugt, eller fordi jeg ikke orker at skulle finde på noget at lave med dem.

Men heldigvis får jeg af og til indfald, der får mig til at bruge rødbederne og de andre rodfrugter – og heldigvis bliver disse resultater ofte ganske velsmagende. Som nu denne moussaka med et nordisk twist.

Det der græske køkken

Grækernes køkken er ganske overset på vores breddegrader. Måske fordi de fleste forbinder græsk mad med oliesejlende rædsler fra turistrestauranter og provinsielle græske spisesteder i Danmark med navne som Saxos og Akropolis.

Men grækerne laver faktisk dejlig mad, og jeg har i denne ret ladet mig inspirere af den mest kendte græsk ret af dem alle, nemlig moussaka – en ret, som når den er laver rigtigt er virkelig skøn, Men også en ret, der er blevet skamløst ødelagt af elendige udgaver og Knorr.

I denne udgave er auberginerne dog erstattet af forskellige beder i form af rødbeder, gule beder og bolsjestribede beder – og så lige lidt kartofler og gulerødder oven i. Det giver en moussaka fyldt med smag, og som mætter virkelig meget.

Til moussakaen serverede jeg i øvrigt en lille salat med tyndskåret blomkål og rosenkål samt ristede mandler.

Består af tre dele

Moussaka består af tre dele: En kødsovs, som jeg i denne udgave fyldte godt op med grøntsagsrester fra køleskabet (fx en porre, lidt grønkål og farvede gulerødder), en bechamel-sauce og de grøntsager, der udgør rygraden i retten – som i en normal moussaka altså er auberginer, men her er forskellige beder og lidt kartofler.

Men husk, at det ikke kommer så nøje, hvad du præcis putter i. Har du ikke grønkål, men en rest hvidkål i stedet, så kommer du den i. Og har du lidt bladselleri, så smid det i. Improviser og hyg dig med dine grøntsagsrester.

Sådan laver nordisk moussaka med røde, gule stribede beder

Til fire godt sultne personer

Kødsovs

500 g hakket oksekød
2 dåser flåede tomater
2 løg
1 porre
2 stængler grønkål
2 store gulerødder
1 håndfuld bredbladet persille
2 spsk sukker
1 spsk salt
2 stængler farvede sølvbeder
Olie til stegning

1. Hak løg og porre fint og steg det i olie, til det er gennemsigtigt. Kom kødet ved og brun det godt af uden at røre for meget rundt.

2. Tag bladene fra grønkålen af stænglen, og kasser stænglen. Hak grønkålsblade, persille og de farvede sølvbeder groft. Riv gulerødderne. Kom det op i gryden til  kødet og tilsæt flåede tomater, salt og sukker.

3. Lad kødsovsen koge en halv times tid. Smag på den undervejs og juster med salt og sukker. Kom evt. et godt skvis peber i.

Bechamelsauce

50 g smør
50 g mel
5 dl mælk
Muskatnød
1 håndfuld reven parmesan eller Vesterhavsost
Salt
Hvid peber

1. Varm mælken op til kogepunktet

2. Smelt smørret i en anden gryde og kom al melet i, når smørret er smeltet. Rør godt rundt og opbag et par minutter, inden du tilsætter den varme mælk under kraftig piskning.

3. Lad saucen koge 5-10 minutter, så al melsmagen forsvinder, stadig under omrøring. Smag til med salt, hvid peber og muskatnød og tilsæt parmesan, som skal smelte.

Rodfrugtfyld og samling af retten

2 rødbeder
2 gule beder
2 bolsjestribede beder
4 kartofler
2 gulerødder

1. Skær rodfrugterne tyndt ud, evt. på et mandolinjern.

2. Smør et ildfast fad med smør. Kom først lidt kødsovs i bunden, så lidt bechamelsauce og lav et lag med forskellige skiver rodfrugter. Bliv ved med på skifte at komme kødsovs, bechamel og rodfruger på, til fadet er fyldt. Slut af med bechamelsauce øverst.

3. Bag i ovnen ved 200 grader i ca. en halv time, til rodfrugterne er møre. Stik eventuelt i dem med en gaffel eller en kødnål.

Server drysset med persille og en grov salat.

Salat med blomkål, rosenkål og ristede mandler

1/4 blomkålshoved
10 rosenkål
15 mandler
1 tsk valnøddeolie (eller anden olie)
1 tsk fint salt
Skallen af en halv citron
1 tsk citronsaft
1 spsk olivenolie
Finthakket dild

1. Skær blomkål og rosenkål i papirtynde skiver på et mandolinjern – jo tyndere, jo bedre.

2. Rist mandlerne i valnøddeolie og fint salt i 10 minutter ved svag varme – pas på mandlerne ikke bliver sorte.

3. Vend mandler, rosenkål og blomkål med citronskal, citronsaft, dild og olivenolie.

1 kommentar

  1. Let’s clear this argument up a bit. Some of these posts are aggrandising the agenda and not relevant. This isn’t about forcing the masses to conform to a standard, its not about race bating (which it appears some don’t truly understand. It’s about an individuals moral responsibility to oppose a law they find fundamentally wrong. These deniers believe that the definition of marriage doesn’t apply in this situation. The correct message is if you can’t perform the job the way the job requires you to than you should not have the job. Everything else is just an example of individuals applying unrelated bias to further their own agenda.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *