Pure af hvide asparges, blomkål og rygeost – med kalvemedaljoner, rødvinssauce og grønne ærter

I dag fandt jeg et bundt hvide asparges til ganske bilige penge. Halv pris i Mad og Vin i Magasin, og så er det med at slå til, for de små hvide toppe er en af forårets store fristelser. Det blev til en pure af de hvide asparges med blomkål, løg og rygeost. Og det blev en skøn, blød pure med et røget twist og en smag af norden – lige i Noma-ånden i disse dage.

Og serveret til en oksemedaljon med en rødvins-kalvefond og friske grønne ærter blev det til en dejlig weekend-fristelse her på en helt almindelig hverdag. Mmmmm, nogen gange skal man bare smovse.

Asparges-pure

Ingredienser til to-tre personer:

6 hvide asparges
1/6 blomål
½ løg, finthakket
1-2 dl. Mælk
3 spsk. rygeost
Salt og peber
2 spsk. smør

Skræl de hvide asparges, så de trevlede ydre dele forsvinder. Knæk herefter bunden af og skær resten i små stykker. Hak løget, og del blomkål i små buketter.

Sauter asparges, løg og blomkål i lidt smør, indtil de er let bløde. Tilsæt mælken, og kog ved lav varme i ca. et kvarter, indtil grønsagerne er møre.

Tag grønsagerne op med en hulske, så mælken bliver tilbage i gryden, og kom dem op i en blender. Tilsæt derefter lidt af mælken sammen med rygeost, smør, salt og peber. Blend, indtil pureen er helt glat. Smag til, og tilsæt evt. mere rygeost.

Kød, ærter og sauce

To oksemedaljoner
Et bundt grønne ærter
2 blade ramsløg
2 dl. rødvin
2 spsk. god kraftig kalvefond

Steg kødet i smør et par minutter på hver side.

Kog et par deciliter rødvin tykt sammen med et par spíseskefulde god, tyk kalvefond, indtil du har en tyk rødvinssauce med kraftig smag.

Tag friske ærter ud af deres bælge og hæld kogende vand over ærterne.

Server pureen drysset med hakket ramsløg sammen med rødvinssauce, kød og ærter.

18 kommentarer

 1. Hehe, Signe og jeg talte netop om dit madbloggeri i dag. En super imponerende ret, og ja hvide asparges er noget at det bedste ved foråret. De er meget brugt i Moselområdet i Tyskland, hvor mine forældre bor, så der bliver tit tryllet nogle ganske fantastiske retter frem, når man er på besøg dernede. Mener min mor har en fantastisk apsrageskogebog (dog på tysk).

  Der var dog to ting der slog mig da jeg læste indlægget. Et er at stege kødet i smør – jeg ville have stegt det i lidt olie, og så tilsat smør i slutningen af stegningen så man fik smagen og den fløjskonsistens det giver kødet til sidst. Og så kunne man næsten ved samme lejlighed have glaceret panden med rødvinen og fonden, så ingen smag gik til spilde.

  Men for pokker Mikkel, en imponerende bedrift på en tirsdag, hvor jeg selv kun kunne bedrive fyldte tortellinni med tomat- og tunsauce.

 2. *note: Problemet ved at stege i smør fra start er selvfølgelig at det kommer til at branke, hvilket kan give en smule uønsket bismag. (Hentet fra en Ramsay blog-post, desværre ikke min egen visdom)

 3. Godt tip med ikke at stege i smør. Det har jeg egentlig aldrig tænkt over – men tror du har ret, for medaljonerne blev faktisk lidt brankede.

  Og jeg overvejede også at glasere panden og kødet, men fik det ikke lige gjort. Det tror jeg, jeg vil gøre en anden gang.

 4. Get warning information here. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  ivermectin lotion
  Everything information about medication. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *