Rødbedesalsa med syltet fennikel, dild og eventuelt lidt caviar eller stenbiderrogn

Caviar, rødbede, dild - Mikkel Bækgaards Madblog

For nylig besøgte jeg Lyksvad, der er det eneste sted i Danmark, som producerer ægte caviar. Med hjem fra besøget (som jeg skulle skrive om til Jyllands-Posten) havde jeg et par dåser af deres dyrebare caviar, som jeg skulle hjem og prøvesmage og lege lidt med i køkkenet. Det resulterede blandt andet i, at jeg i går lavede denne rødbedesalsa, som jeg serverede sammen med creme fraiche og Lyksvads eksklusive fiskeæg.

Salsaen blev virkelig lækker, men desværre fremhævede den ikke den lille mængde caviar, jeg kom oven på. Caviarens smag druknede desværre, selvom jeg havde anstreng mig for ikke at bruge ting med kraftig smag. Især den syltede fennikel blev for syrlig for caviaren. En anden gang, vil jeg derfor servere markant mindre salsa og mere caviar (men det er jo mega dyrt) eller helt droppe caviaren og servere salsaen for sig selv eller sammen med stenbiderrog eller lidt fisk.

Men salsaen kan faktisk også sagtens stå alene som en lille appatizer. 

Lyksvads let mudrede caviarsmag

Lyksvad Caviar - foto Mikkel Bækgaard

Da jeg prøvesmagte Lyksvads caviar, oplevede jeg at den havde en lidt mudret smag, som mest minder om den lugt, der var omkring stedets bassiner. Sådan en lidt sær smag, der også minder mig lidt om det skildpaddeakvarium, jeg havde engang. Egentlig ikke den bedste smag i min verden, men jeg tænkte, at jeg ville lave en ret, der kunne støtte om denne. Derfor ville jeg udnytte den jordagtige smag fra rødbeder og lave en lille salsa med dild, rødbeder, løg, syltet fennikel og lidt dildolie, der kunne støtte op om kaviaren.

Vil du bruge den sammen med caviar, anbefaler jeg at snitte rødbeden langt mere fint, end jeg gjorde, og eventuelt droppe den syltede fennikkel. Jeg er dog ret sikker på, at stenbiderrogn sagtens kan matche de syltede elementer. Så prøv med den danske forårsspise i stedet og spar samtidig en masse penge – og spis Lyksvads caviar helt rent i stedet.

Sådan laver du rødbedesalsa

Til 4 personer

2 rødbeder (jeg brugte bolsjestribede, men helt almindelige kan også bruges)
1/2 rødløg eller 2 små skalotteløg
1 tsk finthakket syltet fennikel (se her, hvordan du laver det)
2 spsk. finthakket dild (du kan også bruge kørvel, hvis du vil have en lidt mere anisagtig smag)
4 spsk. creme fraiche
2 spsk. dildolie (blend et bundt dild 2-3 dl. smagsneutral olie i ca. 10 minutter og si forsigtigt olien igennem et klæde).
Evt 100 g stenbiderrogn eller 30 g caviar
Dild til pynt

1. Kog rødbederne med skrællen på i ca. 30-40 minutter, til rødbederne er møre. Afkøl dem og gnid skrællen af. Skær rødbede i så små tern som muligt.

2. Hak løg, dild og syltet fennikel meget fint.

3. Bland rødbede, løg, dild og fennikel godt sammen og smag til med salt og dildolie.

4. Kom en spiseskefuld cremefraiche nederst i en tallerken. Anret rødbedesalsa ovenpå og top eventuelt med stenbiderrogn eller caviar. Pynt med lidt dildspidser. Hæld eventuelt et par dråber dildolie over ved anretning.

Caviar, rødbede, dild - Mikkel Bækgaards Madblog-3.jpg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier