Sommerrisotto på perlebyg med fennikel, gulerødder, ærteskud og en god olivenolie

Risotto med perlebyg, fennikel, ærteskud og gulerødder - Mikkel Bækgaards Madblog

Nogen gange er man altså bare heldig i køkkenet. Det skete fx her til aften, hvor jeg kastede mid ud i en risotto – eller bygotto om man vil – på perlebyg, som fik selskab af tynde skiver gulerødder og fennikel og blev toppet med friske ærteskud og en rigtig god olivenolie. Det var egentlig ikke fordi mine gastronomiske ambitioner var specielt høje her en søndag juni-aften, men alligevel sad resultatet lige i skabet – især takket være olien, der virkelig bandt det hele sammen.

Gulerødder og fennikel havde jeg skåret på mit nye microplane mandolin-jern (som jeg virkelig kan anbefale), og de fik lige præcis nok varme til, at de stadig havde bid og føltes friske. Ærteskudene tilførte lidt sødlig sommerstemning, og olivenolie, som blev rørt op i risottoen til sidst og hældt over bagefter. bandt det hele sammen til en ret så skøn helhed. Og selvom jeg laver masser af mad, jeg er godt tilfreds med, så er det sjældent, at jeg er så glad for resultatet, som jeg var her til aften – og derfor skal du, kære læser, selvfølgelig ikke snydes for opskriften.

Olivenolien

Olivenolie - Mikkel Bækgaards Madblog

Olivenolie spillede en stor rolle i denne ret. Men olivenolie er bestemt ikke bare olivenolie. Der findes lette varianter, tunge varianter, syrlige, bitre og græsagtige varianter. Og nogle er gode, mens andre er knap så gode.

Det lærte jeg for nylig, da jeg deltog i et stort olivenolie-arrangment i København. Og her fik jeg blandt andet en flaske af den olie, som du ser ovenfor. Den er importeret af Greg Peter Patrikios, der stod for arrangementet. Det var denne olie, jeg anvendte i min risotto her til aften, og det var et rigtigt godt match, hvilket dog må siges at være mere held end forstand – for det at matche olie og retter er en videnskab på lige fod med at matche mad og vin. Og selvom jeg lærte meget om olie for nylig, så er jeg langt fra ekspert endnu.

Men skal du lave denne ret, så vil jeg anbefale denne olie til. Ellers brug en relativ let olie, gerne med citrus- og græsnoter, der klæder ærteskud og de næsten frisk grønsager godt.

Sådan laver du sommerrisotto på perlebyg med fennikel, gulerødder, ærteskud og en god olivenolie

2 mellemstore løg (eller fire små skalotteløg)
1 fennikelknold
1 1/2 dl perlebyg (eller perlespelt eller risottoris)
Lidt frisk fennikeltop
2 gulerødder
1 dl hvidvin
750 ml grønsags- eller hønsebouillon
Friske ærteskud
1 stor håndfuld revet parmesan
God olivenolie

1. Hak løg og halvdelen af fennikelknolden fint. Varm lidt olie op i en dyb pande og sauter løg og fennikel, til løgene er blevet gennemsigtige. Tilsæt perlebyg og steg dem med i et par minutter. Hæld hvidvin på og lad vinen koge ind og alkoholen fordampe.

2. Tilsæt langsomt lidt varm bouillon, lidt ad gangen. Tilsæt mere bouillon, når næsten al bouillonen er absorberet af bygkernene. Kog indtil byggen er mør og risottoen begynder at have en cremet konsistens.

3. Skær fennikel og gulerødder i ultratynde skiver (helst på en mandolin). Når der mangler et par minutter, før risottoen er færdig tilsætter du gulerødderne. Et par minutter efter tilsætter du fennikelskiver og lader dem varme med et par minutter.

3. Sluk for varmen og tilsæt parmesan. Smag risottoen til med lidt rigtigt god olie.

4. Server risottoen i dybe tallerkener, dækket med med lidt friske ærteskud, finthakket fennikeltop og lidt mere af den gode olie.

Velbekomme!

15 kommentarer

 1. Get information now. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  ivermectin 500mg
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. safe and effective drugs are available.

 2. Some are medicines that help people when doctors prescribe. п»їMedicament prescribing information.
  buy stromectol uk
  Best and news about drug. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 3. I just like the valuable information you provide on your articles.I’ll bookmark your weblog and test again here frequently.I am fairly sure I’ll be told many new stuff proper here! Best of luck forthe following!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *