To suveræne pizzaer

I går havde jeg besøg af min kusines sekstenårige knægt Johannes, og her lavede jeg pizza. Eller rettere to forskellige pizzaer, som jeg – i al beskedenhed – mener er det tætteste man kommer på en rigtig italiensk pizza hjemme i køkkenet.

Hvis der er noget italierne ved – og i særdeleshed ved pizza – er det, at less is more. Man skal ikke overdænge sin pizza med tusind forskellige toppings. Næ, brug hellere få, men virkelig gode råvarer. Og den filosofi har jeg fulgt i disse to pizzaer: En med tomatsauce, bøffelmozzerella, rosmarin og halvtørrede tomater. Og en med kartofler, rosmarin og bøffelmozerella. Meget, meget simpelt, men for dælen hvor smager det godt. Hemmeligheden ligger i den vidunderlige bøffelost og de særlige San Marzano-tomater, som saucen er lavet på.

San Marzano er en særlig syditaliens tomatsort, der er ekstra god at lave saucer på. Man kan få dem på dåse i de fleste italienske specialforretninger, og mine har jeg købt i Super Marco ved Fisketorvet for en tier dåsen  – et virkelig godt køb.

Dagens indkøb

Ingredienser til pizza

To pakker bøffelmozerella af 150 g
Italiensk mel af typen tipo 00
Italiensk fuldkornsmel
Økologisk gær

Tomater, ansjoser og lignende havde jeg i køkkenet.

Der er ikke tale om nogen billig pizza, da især tomatpizzaen løber op i ca. 40 kroner at lave. Men det er så meget bedre, end en standard tyrkerpizzza nede fra hjørnet.

Den sprøde pizzadej

Hemmeligheden bag en god pizzadej er melet. Jeg brugte den særlige fintmalede tipo 00 tilsat lidt fuldkornsmel til at sikre endnu mere sprødhed. Derudover ti gram gær, en god sjat olivenolie og lidt salt. Ikke mere. Og så bare god tid til at ælte og hævning ca. en time.

Herefter handler det om at rulle dejen tyndt ud og bruge den lige når den er rullet ud, så den ikke når at efterhæve.

Den ultimative tomatsauce

l_2048_1536_035031C0-5CB8-4A89-9BE9-13A8B1D14554.jpeg

2 fed hvidløg, grofthakket
2 ansjosfileter
1 dåse san marzano tomater
1 dl hvidvin

Frisk rosmarin eller oregano
Salt
2 tsk sukker
Olivenolie

Hemmeligheden i denne sauce er de gode tomater og ansjoserne. Sidstnævnte giver en dejlig salt smag til saucen, som klæder den virkelig godt.

Svits hvidløg, ansjoser og rosmarin i olien. Tilsat de hakkede dåsetomater og hvidvinen. Lad saucen koge lidt for fuld varme, så alkoholen kan fordampe fra vinen, og tilsæt herefter salt og sukker. Sukkeret fremhæver tomatsmagen på en fantastisk måde.

Lad saucen koge, indtil den er tyk og har konsistens og omfang så den passer til at blive smurt ud over en pizza. Jo mere den koger ind, jo mere smager den af.

Tomatpizza

Rul pizzadejen tyndt ud og læg den på en hamrende varm bagesten. Fordel tomatsaucen ud over den samt klumper af bøffelmozzerella. Læg spredte halvtørrede sherrytomater ud over, og læg et par rosmarinkviste ved.

Bag pizzaen i fem-ti minutter ved maks varme i ovnen. Gerne 300 grader. Jo varmere ovnen er, jo hurtigere bliver pizzaen bagt, og jo bedre bliver den. Så undgår du at osten bliver branket og gratineret.

Hvid pizza med kartofler

Fordel tyndtskårne kartoffelskiver ud over den flade pizzadej sammen med bøffelmozzerella og rosmarin. Intet mere. Bag den som beskrevet ovenfor.

Velbekomme!

6 kommentarer

  1. jeg prøvede engang hvor de havde smurt bunden med mascarponecreme på den hvide pizza, det var virkelig lækkert

  2. Slet ikke skidt Mikkel, ser fandme godt ud. Som Morten siger ville jeg dog også have smurt bunden med mascarpone. Og så ville jeg nok også have flammet hvidvinen af inden jeg tilsatte den tomatsaucen. Men fanme ellers konge

  3. det ser bare lækkert ud. Glæder mig til snart at blive inviteret. Det er meget længe siden at jeg har smagt dine pizzaer. God nat siger din mor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *