Video og opskrift: Ostefondue – sådan laver du fondue med ost

Ostefondue i Geneve 

Jeg var tidligere på foråret en tur i Geneve i Schweiz – og hvis der er én ting, som man elsker dernede, så er det ostefondue. Jeg lærte at lave den autentiske fondue på Restaurant Edelweis, og du kan herunder se en video om, hvordan man gør det.

Ostefondue er en dejlig – om end lidt tung – ret. Men hvad er der ikke at elske: Smeltet ost og godt brød, som bliver dyppet i osten. Og det er sådan set det. Det er den ultimative comfort food, som oven i købet ikke er så svær at lave, hvis man da har ost nok til rådighed.

Ostefondue fra alpekvæg

At ostefondue stammer fra Schweiz giver ret godt mening. Her har man masser af ost fra de mange køer i alperne – og de leverer mælk til virkelig gode oste som gruyere og vacherin. Det er de to typer ost, der normalt indgår i en klassisk ostefondue, selvom den kan varieres i det uendelige.

Rigtigt mange restauranter i Geneve serverer ostefondue – og mange steder er det godt. Det er faktisk ikke kun noget, som turister spiser, men også noget, man gerne tager ud som lokal og får en portion af sammen med gode venner og et uformelt glas lokalt hvidvin.

Ostefondue

Sådan spiser man ostefondue

I Schweiz er der mange traditioner for, hvordan man spiser ostefondue.

Vigtigst er, at man ikke dypper brødet i osten med fingrene. Man kommer et stykke brød på en fonduegaffel og bruger den til at dyppe brødet i osten med. Herefter tager man det over på tallerkenen, hvor man måske har lidt peber, som man kan vende det ostedækkede stykke brød i.

Der er også mange traditioner for, hvad man skal gøre, hvis ens stykke brød falder af gaflen og falder ned i ostemassen. Oftest siger man, at de andre ved bordet må bestemme, hvad man så skal gøre. Det kan fx være at synge en sang eller smide tøjet.

Se video: Sådan laver du ostefondue

Jeg var så heldig at smage ostefondue flere steder. Blandt andet på Hotel Edelweis, der er indrettet som en rigtig alpehytte. Det gælder også restauranten i kælderen, der serverer ublu mængder af den smeltede ost – og hvor man kan komme på kursus i at lave fondue.

Her lærte køkkenchefen mig også at lave den lækre, mættende ret, som egentlig er ret nem at lave. Se her i denne video, hvordan man gør – eller læs opskriften længere nede.

Opskrift: Sådan laver du klassisk ostefondue

1 dl hvidvin
150 g revet gruyere-ost
150 g revet vacherin-ost
7 g kartoffelmel
2-3 spsk vand
Godt brød

1. Kom hvidvinen i en kasserolle og varm den op til kogepunktet.

2. Tilsæt den revede gruyere og lad den smelte under middel varme. Rør godt rundt hele tiden.

3. Når gruyeren er smeltet tilsætter den revne vacherin og rører godt rundt, til den også er smeltet.

4. Oplæg kartoffelmelet i lidt vand og tilsæt det lidt ad gangen, mens du rører rundt. Kartoffelmelet jævner osten og sørger for, at den ikke skiller.

5. Server ostefonduen i en fonduegryde med et blus, der sørger for at holde osten smeltet. Server godt brød til, som kan brækkes i stykker og kommes på en fonduegaffel og dyppes i osten.

2 svar til Video og opskrift: Ostefondue – sådan laver du fondue med ost

  • Sophie skriver:

    Hej. Jeg bor desværre ikke i nærheden af en ostehandler. Hvilke gængse supermarkedsoste ville du bruge i stedet for Gruyére og Vacherin?

  • Mette Willendrup skriver:

    Jeg bruger 50%j gruyere, 25 % comte og 25 % emmentaler, alt sammen købt i Bilka.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier