Wien og smukke bygninger

IMG_4508.JPG
Mig og lille Agnes på sight seeing i den gamle kaiserstadt.
IMG_4449.JPG
Risenrad i Prater er nok noget af det mest berømte i Wien. Og hvor to dejlige scener i filmhistorien foregår - dels en scene i Den Tredje Mand og en kyssescene i min personlige yndlingsfilm Before Sunrise.

Jeg har just tilbragt fire dage i østrigs smukke hovedstad – den gamle kejserby Wien, hvor smukke pompøse palæer og slotte ligger side om side med kringlede gader, små cafeer og med masser af muligheder for gastronomiske og kunstneriske oplevelser.

Byen og kunsten

Først og fremmest er Wien en virkelig smuk by, som tydeligt har historien med sig som tidligere hovedsæde for den østrig-ungarske kejsermagt. En overskuelig by i størrelsen, men med et swung, der får den til at virke af en kaliber, der nærmer sig Paris. Ret imponerende egentlig for en by, der ikke er meget større end København, men som virker langt større og mere bombastisk.

IMG_4392.JPG
Der er virkelig swung over Wien, der er stor og grandiøs anlagt.
IMG_4382.JPG
Men der er også mange snævre krogede gader i den gamle bydel.

Wien er rig på kunst, videnskab og musik, omend vi ikke rigtigt fik stiftet bekendtskab med de klassiske toner. Vi havde lille Agnes på tre måneder med (hvilket gik rigtigt fint), og som nok ikke lige er det meste oplagte selskab til en aften i operaen eller til klassisk koncert – også selvom vi da meget gerne ville have hørt Strauss’ eller Mozarts toner blæse ud fra et symfoniorkester live.

IMG_4600.JPG
Barokslottet Belvedere indeholder en rigtig fin kunstsamling.

Til gengæld fik vi set fine kunstværker på det imponerende barokslot Belvedere, hvor de har samlet hovedværker af blandt andet Klimt. Et rigtigt fint kunstmuseum af overskuelig størrelse og med stor kvalitet i udstillingen, der også rummede et meget berømt maleri af Napoleon siddende på en stjejlende hest (kan desværre ikke huske kunsteren, men billedet var virkelig dramatisk i al sin magt og vælde).

Naturhistorisk museum – en nørdet perle

IMG_4540.JPG
Naturhistorisk museum er ret old school, men på en ret sej måde.

Derudover var vi også en tur på det naturhistoriske museum, der ifølge guidebogen er et af verdens ti bedste muser. Museet har til huse i et grandiøst barokpalæ, som i sig selv gør besøget værd, og huset indeholder flere ganske interessante og velformidlede samlinger. F.eks. af sten og krystaller, fossiler, dinoer, udstoppede dyr i tusindvis og verdens ældste kendte kunstgenstand med mere end 35.000 år på bagen, forestillende en meget tyk kvinde og med klart kultisk formål.

IMG_4526.JPG
Museet er ud over sine fine samlinger også en ganske imponerende bygning.

Men hovedattraktionen på naturhistorisk museum var for mig den gigantiske samling af udstoppede dyr sat op i familier og arter, og som virkelig giver et unikt indblik i evolutionen og naturens mangfoldighed – og det hele bare sat op i montrer uden pædagogiske forklaringer. Egentlig ganske old school, men ikke desto mindre meget effektivt i al sin enkelthed.

Således var der masser af opleleser i Wien – også hvad angår mad, som du ganske snart kan læse mere om her på bloggen.

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *