Asiatisk gæstefrokost med ruller, curry og eksotisk bananasplit

IMG_6595.JPG

I går havde vi mine dejlige venner Andreas og Marie-Louise til en sen eftermiddags-frokost. De to elsker eksotiske retter, og derfor kastede jeg mig ud i en række små asiatiske retter, der alle var lette at lave, men som samlet var både festligt, eksotisk og med finesse, der passede godt til gæster. Det endte med primært at være en blanding af thai og vietnamesiske retter, hvor desserten var mit eget miskmask af asiatisk inspiration – og hvor sidstnævnte blev en smule rodet.

Første del – rejechips og hjemmelavede forårsruller

Frokostens første del bestod af to friturestegte klassikere fra den østlige del af denne verden. Dels de klassiske rejechips, man friterer i olie, så de svulmer op og bliver luftige og sprøde, dels lidt hjemmelavede forårsruller.

Det er egentlig ikke svært at lave forårsruller selv, hvis man køber en filodej (som man kan have i fryseren). Så handler det om at lave noget lækkert fyld, som i dette tilfælde blev lidt finthakkede ristede champignon, der blev blandet med gulerodsstykker, lidt forårsløg, bønnespirer og noget soja.

Det udfordrende i hjemmelavede forårsruller er at få rullet dem rigtigt, så de er stramme og ikke har for meget luft i sig, når de skal friteres (for så svulmer de op, og så går der let hul i dejen, og olien strømmer ind til fyldet – hvilket man gerne skal undgå). Det er blandt andet en god ide at pensle filodejen med lidt æg, inden man ruller den, så ægget virker som lim. Og så er det vigtigt at folde enderne ind, inden man ruller.

IMG_6590.JPGIMG_6591.JPG
IMG_6592.JPG

Andel del – vietnamesiske sommerruller med svinekød

Frokostens anden del var en sand klassiker, når det kommer til gæstemad hjemme hos mig og Line: Vietnamesiske sommerruller, som man selv samler ved bordet.

Disse ruller adskiller sig fra forårsruller, ved at man pakker en masse friske ingredienser (herunder lækre asiatiske krydderurter som thai-basilikum, mynte og koriander) ind i en ultratynd rispapirspandekage (som mest minder om et kondom) uden at stege dem, og resultatet bliver sindssygt frisk og delikat. Og samtidig er det enormt hyggeligt, at man sidder og samler sine sine ruller ved bordet.

I gårsdagens ruller var der små juliene-skårne gulerødder, bønnespirer, førnævnte urter, peanuts samt forårsløg. Derudover var der også små stykker svinekød, der havde ligget i en citrongræs-marinede nogle timer og stegt nogle minutter i en wok (og som du kan se opskriften på hos Mira Arkin skønne blog). Til at give yderligere smag hældte vil lidt sød hoi sin sauce samt lidt hjemmelavet dressing med soja, lime, sukker og chili i rullerne.

IMG_6615.JPG
IMG_6616.JPG

Tredje del – kylling i grøn karry med kokosmælk og jasminris

For at sikre, at alle blev ordentligt mætte, serverede jeg efter sommerrullerne en dejlig stærk og velsmagende grøn curry med mættende jasminris til.

En sådan curry er ganske let at lave:

Du starter med at varme lidt olie op i en wok. Når olien er varm tilsætter du grøn karrypasta, lidt finthakket ingefær samt nogle tørrede limeblade. Steg det et minuts tid, hvorefter du hælder det meste af en dåse koksmælk i, som du lader koge tyk og dejlig grøn nogle minutter.

Nu tilsætter du kylling i strimler (eller andet kød eller evt rejer – som du nok vil skulle vente lidt med) samt grønsager som tynde skiver gulerod, bambusskud, galangarod og måske endda lidt halverede champignon (eller endnu bedre aisatiske svampe).

Lad retten koge i ca. otte minutter, til kødet er gennemkogt og grønsagerne har fået lidt mørhed, men stadig har bid. Smag retten til med lidt fish sauce og lidt limesaft. Og har du tilfældigvis en dåse med færdiglavede asiatiske grønsager (som jeg må indrømme jeg havde her), så hælder du dem i nu og varmer den godt igennem.

Server din curry med jasminris, lidt finthakkede urter (f.eks. thai-basilkum og koriander) samt evt. lidt hakkede peanuts.

IMG_6618.JPG

Fjerde del – asiatisk inspireret bananasplit

Eftermiddagens dessert var et forsøg på at lave en asiatisk inspireret bananas split. Jeg serverede en frisk is lavet på kokosmælk, fløde og citrongræs sammen med en mangopure i bunden af tallerkenen, flækkede bananer smurt med en chokolade-ingefær-creme samt lidt kokosflager, lidt peanuts og lidt mynteblade.

Alle delelementerne i desserten var virkelig lækre, men det lykkedes mig ikke helt at få tingene til at spille optimalt sammen, så desserten stak lidt i forskellige retninger.

Udgangspunkten var isen, som jeg har opskriften på i en en thai-kogebog. Det bliver en dejlig cremet is, der har en let syrlig og elegant nuance af citrongræs. Men desværre kom den kraftige chokoladecreme (som var smeltet chokolade tilsæt revet ingefær og lidt fløde) til at overdøve isen lidt. Samtidig var der mangopureen, som også var dejlig, men ikke matchede isen særligt godt (men som var skøn med chokokadecremen).

En anden gang vil jeg skrue ned for elementerne og gøre det mere simpelt – som fx her i eftermiddag, hvor vi spiste resten af isen med lidt ananasstykker og kokosflager, der lige var ristet lidt i kokosolie. Det fungerede faktisk langt bedre og gav mere plads til isen.

IMG_6623.JPG

Glade og kærlige gæster

Og se her, hvor glad sådan en gang mad, gør ved ens søde gæster:

IMG_6611.JPGIMG_6610.JPG
IMG_6619.JPG

1 kommentar

  1. […] Den asiatiske udgave – På et tidspunkt lavede jeg en asiastisk inspireret frokost til nogle venner. Mange af indslagene herfra kan du også nemt bruge nytårsaften. Blandt andet vietnamesiske sommerruller og en god curry. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *