Brødrene Bækgaard laver æblemost

Æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog

Sommeren er nu officielt slut, og det bugner med æbler i de danske haver. Ja, faktisk bugner det ofte lidt for meget, for helt urimeligt mange tons æbler får hvert år lov til at rådne op i stedet for at blive brugt. Men det er der sådan set ingen grund til, for med en æblekværn og en mostpresser kan de mange kilo æbler fra havens træer let forvandles til den lækreste most. Det fandt jeg sammen med min bror, Rasmus, ud af for nylig, da vi gik most-amok i hans have i Søborg.

Her fandt vi ud af, hvor sjovt og let det er at lave mosten selv – også selvom udbyttet kunne have været højere – og hvor meget en aktivitet, det er for hele familien, for børn og voksne kan let være sammen om most-projektet.

Sommeræblerne skulle bruges

Sommeræble - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog

Anledningen for hele mosteriet var, at Rasmus har et stort æbletræ i haven med såkaldte ‘sommeræbler’. De er modne i starten af august og smager rigtigt dejligt – problemet med dem er dog, at de ikke holder ret længe, før de bliver trælse og melede. Derfor skal de spises med det samme eller laves til most, gele eller lignende, hvis de skal høre nytte.

Rasmus, der bor og arbejder i Gladsaxe kommune, havde derfor lånt en æblekværn og en mostpresser fra kommunens miljøcenter ganske gratis (hvad andre i kommunen også kan). For æblerne skulle da bruges til noget fornuftigt. Og så var det bare op på stigerne og igang med høsten.

Sommeræbler - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards MadblogRasmus plukker æbler  - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards MadblogSommeræbler - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog.Sommeræbler - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog.

Da vi kom i gang med æblehøsten, var der allerede faldet mange æbler ned, så vi fik ‘kun’ plukket en stor kassefuld. Havde vi plukket et par uger tidligere, havde udbyttet været markant større.

Men vi skyllede og vaskede æblerne og kastede os over at skære dem over i halve. De skal nemlig halveres, inden de kommer i den store æblekværn, der laver dem om til en den æblekvas, som bagefter skal presses til most.

Ned i den store kværn

Æbler i kværnen - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards MadblogÆbler i kværnen - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards MadblogAlba knuser æbler - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog

Kværnen er sjov at bruge. Man fylder bare æblerne i en stor tragt, sætter en spand under, og så er det bare at dreje rundt på det store håndsving.

Det var klart en aktivitet som Rasmus’ datter Alba på 6 år, syntes var rigtig sjov.

Og så gang i pressen

Mikkel ved mostpressen - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards MadblogMikkel ved mostpressen - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards MadblogMosten vælter ud - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog

De kvasede æbler, der havde fået en tur i kværnen, kom nu op i den store æblepresse.

Her er konceptet simpelt: Man drejer rundt på det store håndtag, så æblerne stille og roligt bliver presset, hvorefter der vælter ud med most.

Det er altså fantastisk at se, hvordan den gyldne saft bare kommer ud i stride strømme. Og endnu mere fantastisk bare lige at sætte et glas ind i strålen og få en most heri, der mager af himlen og med en smagsintensitet, som er helt unikt.

Agnes og Alba drikker most - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog

 Ja,  ungerne var vilde med den helt friske most.

Nu på flasker

Most på vej i flasken - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards MadblogMost på flaske - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog

Al den dejlige most – den del vi ikke drak med det samme – kom vi på skoldede flasker.

Det er med at drikke mosten hurtigt, for den holder kun få dage, før den begynder at gøre og blive til cider (hvilke jo selvfølgelig også kan have sin charme). Men mosten kan også med held fryses, og så kan man tage frisk most op af fryseren i løbet af vinteren til glæde for mangt et morgenbord – eller til at braisere fx okestern i.

Var det så umagen værd?

Det er svært at sige, om mostprojektet var umagen værd. Vi brugte en hel eftermiddag på det og endte ud med ca. 8 liter most i alt. Det er jo ikke alverden, men havde vi været tidligere ude, kunne vi som nævnt have fået mange flere æbler og dermed meget mere most ud af det.

Timelønnen var altså ikke noget at råbe hurra for, men til gengæld var det fantastisk sjovt, og ungerne elskede som nævnt at være med. Og den slags kan man jo ikke gøre op i udbytte og penge. Og jeg sikker på, at vi skal igang igen til næste år.

Nå ja, så var der jo også lige lidt rengøring af terrasse og mostmaskineri, der fulgte. Det var lille Villum heldigvis glad for at hjælpe til med.

Rengøring af mostpresse - Brødrene Bækgaard laver æblemost - Mikkel Bækgaards Madblog

13 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *