Vintur til Mosel: At lære fra de bedste

Vinmarker ved Mosell - Mikkel Bækgaards Madblog

Fire sommelierer, fire vinhandlere, en eddikemester, en guide og en masse vin var følgeskabet, da jeg i mandags tidligt om morgenen satte mig ind i en minibus ved DGI-byen i København.

Målet var Mosel, Tysklands legendariske vindistrikt, hvor især rieslingdruer gror på de stejle marker og bliver til noget af verdens bedste hvidvin.

Anledningen var en kommende event, hvor et træskib bliver fyldt op med vin fra området, som anløber Københavns havn til Kulturnatten i oktober.

Deltagerne i turen skulle nemlig ned til Mosel for at finde de vine, der skal lastes på skibet – og her var jeg så heldig at blive inviteret med og lære en masse om vin fra nogle af de dygtigste vinkendere i branchen.

For mig var det en fantastiske spændende mulighed at komme med denne tur. Jeg holder meget af vin og har hørt rigtigt meget om Mosel (og smagt en del), efter min bror og forældre var dernede sidste år – så derfor ville jeg rigtigt gerne opleve dette dejlige vindistrikt. Samtidig var det en virkelig interessant mulighed at komme på tur med en flok vinprofessionelle, der har et helt andet fokus end man har som helt almindelig vindrikker.

Jeg er ingen vinekspert

Vintur til Mosel - Mikkel Bækgaards Madblog

Men det var også lidt angstprovokerende at skulle afsted med eksperterne. Jeg er bestemt ikke nogen vinekspert. Jo, jeg ved sikkert mere om vin, end gennemsnitsdanskeren, men nogen ekspert kan man bestemt ikke kalde mig.

Jeg har ikke nogen specielt stor vinnviden, og jeg er i høj grad ikke god til at fylde alle de rigtige ord på vinoplevelser. Så derfor var jeg lidt overvældet ved tanken om alle disse eksperter sammen med mig i bus, for kunne jeg overhovedet være med, når nørderierne tog til, og kunne jeg overhovedet bidrage med noget, ud over at gøre mig selv til grin med al min manglende viden om emnet?

Heldigvis valgte jeg fra starten af være ærlig om min manglende viden. Jeg spurgte ind til til ting og lyttede i stedet for at forsøge at kloge mig på ting, jeg ikke vidste så meget om. Det, tror  jeg,  var en god strategi, for de andre i bussen var virkelig søde og gode til at svare på alle min dumme spørgsmål om vindproduktion, druetyper, forskelle på auslese og spätlese og så videre.

Og med hjem fik jeg således en masse viden og erfaring, jeg forhåbentlig kan bruge fremadrettet.

Vinsjov i minibussen

Vi havde et tætpakket program for smutturen til Mosel. Vi tog afsted fra København mandag morgen kl. 8 og skulle være tilbage igen onsdag aften. Det betød, at vi på under to døgn ved Mosel skulle besøge i alt seks vinproducenter, smage i omegnen af hundrede vine og køre omkring 24 timer i bus.

Det var hårdt, men sjovt.

Selvom busturen var lang, var den langtfra kedelig. De deltagende sommelier og vinhandlere hanvde nemlig taget alt godt fra vinsamlingen med til at løfte stemningen på turen.

Her blev både smagt masser af Mosel-riesling og rariteter fra både Mosel, USA og sågar Danmark  – og der blev blindsmagt og gættet druer, årgange og producenter til den store guldmedalje. Alt imens bussen bumlede afsted på autobahnen.

Af rigtigt sjove ting, jeg fik smagt i bussen – og som jeg bestemt ikke var i stand til at gætte – var blandt andet en dansk rødvin fra Nordlund, dyr amerikansk chardonnay (kan ikke huske navnet lige nu) og en riesling fra franske Trimbach fra 1990. Det var sjovt og meget velsmagende.

At smage på masser og masser af vin

Simon Ingerslev Hansen smager vin - Vintur til Mosel - Mikkel Bækgaards Madblog

Simon Ingerslev fra Løgismose smager på varerne.

Formålet med turen var som nævnt, at de deltagende sommelierer og vinhandlere skulle udvælge den vin, der skulle om bord på træskibet. I forbindelse med Kulturnatten lægger skibet nemlig til kaj med en tønde vin, der bliver delt ud til tørstige sjæle på kajen. Og resten af skibet vil være fyldt med Moselvine, som blandt andet Løgismose og Theis Vin (som deltog i turen) bestiller til deres forretninger og de restauranter, som de også leverer til.

Derfor havde vi et stramt program, hvor vi onsdag besøgte ikke mindre end fire producenter på én dag. Fra et sekteri i Trier, over to rigtigt gode producenter, til en mere mainstreame-agtig producent i Bernkastel, hvor vi spiste middag om aftenen.

På disse besøg fik jeg – ud over at smage en masse vin – også god mulighed for at se, hvordan eksperterne smager og vurderer vinene, når de skal afgøre, om det er noget, de eventuelt er interesserede i at investere i.

Og jeg fik mulighed for både at drikke vin, som jeg havde råd til at købe med hjem selv, og til at smage på varer langt udenfor, hvad jeg har råd til at betale. Tak for det.

Jacob Kocemba smager Sekt - Vintur til Mosel - Mikkel Bækgaards Madblog

Jacob Kocemba fra The Standard i et koncentreret øjeblik med årgangssekt foran sig.

Ingen turisttur

Med det tætpakkede program var der desværre ikke meget tid til at opleve Mosel-områdets smukke natur og hyggelige byer. Vi fik dog tid til en hurtig spadseretur blandt vinmarkerne, hvilket gav mig rigtigt meget lyst til at genbesøge området. Her er nemlig både stejle skråninger, smukke marker og små middelalderagtige landsbyer, som jeg gerne går på opdagelse i en anden gang.

I den kommende tid, følger et par indlæg, der går lidt mere i dybden med de producenter, vi besøgte.

Mikkels Madblog var venligst inviteret med til Mosel af Tysk Vinkontor og Deutche Wein Institut

Spätburgunder - Vintur til Mosel - Mikkel Bækgaards Madblog

Det er ikke kun riesling, der gror i området ved Mosel. En del af markerne er også plantet med Spätburgunder (Pinot Noir).

Vinmarker - Vintur til Mosel - Mikkel Bækgaards Madblog

Landsbyerne ligger med de stejle vinmarker lige i baghaverne

Bernkastel - Vintur til Mosel - Mikkel Bækgaards Madblog

Bernkastel er en super hyggelig gammel by.

Moselfloden - Vintur til Mosel - Mikkel Bækgaards Madblog

Moselfloden bugter sig gennem landskabet, omgivet af stejle bjergsider og vinmarker.

13 kommentarer

  1. Flotte billeder. Må hellere se at komme tilbage til mosel. Er spændt på at høre mere om jeres besøg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *