Hele stegte guldbars med kokos-appelsin-stuvede gulerødder og spidskål

Stegt guldbars med eksotisk tilbehør.

Jeg elsker fisk. Og i særdeleshed elsker jeg hele pandestegte fisk med sprødt skin og masser af smag fra benene. Man skal nemlig ikke være bange for benene. De er ens venner. De giver smag til fiskekødet og gør det hele langt mere lækkert. Prøv og tænk engang – hvad foretrækker du? En filet uden smag eller en fisk, hvor man sidder og piller kødet fra benene, mens man spiser?

I dag købte jeg to hele guldbars i Amager Fiskehus. To store dejlige krabater, der bare lå der og bad om at komme hjem på panden. Og de smagte himmelsk, stegt i olie med saltet skind og sammen med en en gang fintskårede gulerødder, løg og spidskål, der var stuvede i citrongræs, appelsin og kokosmælk. Det var en dejlig asiatisk klingende fiskeret, der sendte tankerne på eksotisk himmelflugt.

Hel pandestegt guldbars

Disse to dejlige skabninger lå og kiggede på mig hos fiskehandleren. Bare lidt salt og peber og høj varme - så er man i fiskehimlen.

Beregn en fisk pr. person
Salt
Peber
Olie til stegning

Rens fiskene og pil indvolde ud – hvis du ikke allerede har fået din fiskemand til det. Tør slim og vand af fiskene. Snit et par store ridser på tværs af ryggen på hver side, og gnid fiskene med salt og peber – både uden på og indeni.

Steg fiskene ved høj varme i olie i ca. 5 minutter på hver side, indtil kødet er gennemstegt (men ikke tørt) og skindet er sprødt.

Kokos-appelsin-stuvede gulerødder og spidskål

Sauter løg og gulerødder lidt, inden du tilsætter appelsinsaft og skruer op.

Til to personer

2 gulerødder
1 stort løg
1/3 spidskål
½ stængel citrongræs
1 appelsin
3 spk. kokosmælk
Salt og peber
Olie til sautering

Skør gulerødderne i tynde skiver – evt. på et mandolin. Skær ligeledes løget i skiver – hak det ikke. Hak spidskålet groft og citrongræsset fint.

Varm olien i en pande eller gryde og sauter citrongræs, gulerødder og løg i et par minutter ved middel varme, til de er let bløde – men stadig har noget sprødhed tilbage. Pres appelsinen og hæld saften ned til grøntsagerne. Skru op og lad det meste af appelsinsaften koge ind. Tilsæt kokosmælk og kog en smule mere ind, inden du putter spidskålen i og lader den koge med et par minutter. Nu skulle væsken gerne lægge sig omkring grøntsagerne som en tyk sovs som i en stuvning. Smag til med salt og peber og server sammen med fiskene.

Pynt evt. med en håndfuld frisk mynte eller koriander.

 

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *