Grydestegt blomkål med smør-citrus-sauce

Grydestegt blomkål

Den måske bedste måde at lave blomkål på er ved at stege det helt i en gryde med låg. Grydestegt blomkål er fuld af smag og umami og får en skøn konsistens, som er langt bedre, end hvis det bliver kogt. I denne udgave får det et citrustwist og en lækker smørsauce i bunden af gryden.

Har du nogensinde smagt grydestegt blomkål? Eller skal du prøve det, næste gang, du har et helt blomkål – som i øvrigt er i topform her om sommeren. Det er super nemt at lave grydestegt blomkål, og det er efter min mening den absolut lækreste måde at bruge blomkålen på.

Det får stegeskorpe, masser af smag og bevarer al den saft og kraft, der normalt ville koge ud i kedeligt kogevand.

Det grydestegte blomkål smager i øvrigt godt med citron. I denne version, har jeg brugt citronolie og lidt citronbalsamico, men reven økologisk citronskal og lidt citronsaft og olivenolie kan også gøre det.

Server det til sommerens grillkød, fx svinekoteletter, eller hvor du ellers ville bruge blomkål. Det kan også bære en ret i sig selv, hvilket stjernekokken Bo Bech i øvrigt beviser på sin Restaurant Geist, hvor netop grydestegt blomkål er en ret sammen med en enkel trøffelsauce – og det smager så fuglene syner opera.

Sådan laver du grydestegt blomkål med citrontwist

Til tilbehør til fire personer eller forret til to personer

1 helt blomkål
1 spsk olie til stegning
1-2 spsk citronolie (eller reven citronskal, lidt citronsaft og lidt olivenolie)
1 spsk citronbalsamico (kan undværes)
30 gram smør

1. Fjern de grønne blade fra blomkålen og halver det hele blomkålshovede.

2. Varm olie op i en gryde og kom blomkål heri med skæresiden nedad. Læg låg på og steg hårdt et par minutter, hvorefter du skruer ned for varmen. Steg videre ved lav varme i 8-10 minutter – vend eventuel blomkålen undervejs.

3. Når der mangler nogle minutter af stegetiden, hæld citronolie og balsamico (eller citronskal og -saft) over blomkålen. Kom smør i bunden af gryden og lad det smelte.

4. Server blomkålen overhældt med citronsmørsaucen fra bunden af gryden.

Velbekomme!

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *