Hvad er naturvin?

Gæsteindlæg af Rasmus Bækgaard (min seje storebror):

Hvad er naturvin? Det er ikke helt let at svare på, da der ikke findes nogen egentlig definition af begrebet. Men uanset hvordan begrebet defineres, kan man ikke komme uden om at forholde sig til naturvin, hvis man i 2013 interesserer sig for vin på niveauet over gennemsnitsdanskeren.

Ganske vist er naturvin ikke noget der præger de ugentlige tilbudsaviser og supermarkedernes hylder, men bevæger man sig ud i restaurantlivet i København og spiser det moderne terroir-baserede.nordiske køkken er det næsten umuligt at komme uden om. For ligesom med denne moderne madtrend handler naturvin om lade terroir – altså omgivelserne og den muld, som råvarerne stammer fra – skinne igennem.

Lader naturen gøre arbejdet

Når producenterne af naturvin laver deres vin, går de nænsomt til værks i selve vinificeringsprocessen og undgår for megen brug af tekniske hjælpemidler. Samtidig undgår de så vidt muligt at tilsætte gær og svovl (eller bruger det kun i begrænsede mængder), men lader i stedet naturen lave meget af arbejdet og skaber derigennem vine, der er lavet på naturens egne præmisser og som er langt sværere at kontrollere fra producentens side.

Og det er netop her i denne tilgang, at naturvin for alvor adskiller sig fra den store brede mainstream vin. For med disse produktionsmetoder er det svært at lave ultra koncentrede og polerede vine, der appellerer bredt og som har som højeste formål at score point hos Robert Parker og amerikanske tidsskrifter som Wine Spectator. Faktisk kan man sige, at naturvin er det stik modsatte af dette, når vinmagerne ikke kan påvirke vinen i tilblivelsesprocessen – og dermed træder selve jorden, det nok så berømte terroir og de enkelte druer langt tydeligere frem.

En sympatisk trend – der også kan blive for meget

Ideen med naturvine er et udgangspunkt, der grundlæggende tiltaler mig som vinddrikker.  Især når jeg ofte lader mig irritere over overproducerede oversøiske vine og danskernes store forelskelse i masseproducerede amarone- og ripassovine. At lade vin smage af vin og stedet, hvor vine kommer fra, er for mig derfor ganske sympatisk.

Selvom udgangspunktet er sympatisk har jeg dog også smagt eksempler på naturvin, der har været så ekstreme i deres udtryk, at de for mig har været nærmest udrikkelige – i hvert fald, hvis man ikke har haft tid til at lære at værdsætte de ekstreme smagsnuancer, man virkelig skal vænne sig til og lære at forstå.

Men heldigvis  findes der også virkelig dejlige naturvine, som udfordrer den gængse mainstream, samtidig med at de er elegante og dejlige at drikke. Det oplevede jeg en onsdag aften for nylig, hvor fik lejlighed til sammen med min lillebror at prøvesmage tre ret forskellige naturvine, som han havde fået stillet til rådighed fra den lille internetbutik Vores Marked.

Det kan du læse mere om i indlægget ‘Brødrene Bækgaard tester naturvin’

Yderligere læsning om naturvin

Om naturvin på Rasmus Holmgårds blog Hipsomhap

Om naturvin på Winelab.dk

 Om naturvin på Rasmus Palsgårds blog feinchmeckeren.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *