Indisk dhal-inspireret linsegryde med resterne fra grønsagsskuffen

Dhal-inspireret linseryde

Nem opskrift på dhal – altså indisk linsegryde – med alt godt fra dit køleskab. I denne udgave med blomkål, gulerødder og auberginer.

Efter mit ikke alt for vellykkede forsøg ud i ærkedansk mad i forrige indlæg, skyndte jeg mig her til aften ud i verden igen og mod mere eksotiske himmelstrøg.

Som så ofte før var jeg i syv sind med, hvad jeg egentlig skulle lave til aftensmad. Jeg havde ikke købt noget ind, det var sløjt med ting i køleskabet, og jeg havde intet kød fået taget op af fryseren. Grønsagsskuffen bød på et halvt løg, en lille smule blomkål, nogle gulerødder og en halv aubergine – og hvad hulen skulle det dog blive til?

Ingredienser til dhal-inspireret linsegryde

Svaret blev indisk dhal, for jeg havde flåede tomater og røde linser i et skab. Eller rettere, så blev det en dhal-inspireret linsegryde med grønsagerne fra skuffen nederst i køleskabet. Jeg tror aldrig jeg har fået en rigtig indisk dhal (som er en linsesuppe, linsegryde-noget), så derfor må jeg hellere nøjes med at sige, at det inspireret heraf – og ud fra, hvad jeg har set i fjernsynet og tidligere har lavet efter opskrifter.

Konceptet i retten er enkel. Man rister en masse dejlige indiske krydderier sammen med løg og hvidløg. Tilsætter grønsager (på nær blomkål, som man venter lidt med) og herefter tomater, vand og linser. Og så koger man det hele sammen i en halv times tid, til man næsten har en grød. Serveret sammen med friske koriander, et nemt hjemmelavet fladbrød (som du finder verdens nemmeste opskrift på her) og lidt drænet youghurt (som i dagens anledning faktisk var islandsk skyr, som var det jeg havde i køleren) har du en vidunderlig eksotisk og ganske varmende efterårsret, der er både let at lave, billig i drift og virkelig velsmagende – og sund for den sags skyld.

Så det er bare at komme i gang. Og du behøver jo ikke bruge de samme ting, som jeg har brugt. Du kan bruge alle mulige slags grønsager.

Sådan gør du, når du skal lave dhal-inspireret linsegryde til 2-3 personer

1 løg
1-2 fed hviløg
½ aubergine
2-3 gulerødder
Lidt blomkål
2-3 spk god karry eller anden indisk krydderiblanding, som fx Garam Masala (men allerhelst Madras-karry).
1 spk spidskommen (gerne hele frø)
1 spk korianderfrø
Olie til stegning
1 ds flåede tomater
300 g røde linser
3-4 dl vand
Salt
1 håndfuld friske korianderblade
Youghurt

1. Hak løg og hvidløg fint.

2. Knus korianderfrø og spidskommen i en morter eller en kaffekværn.

3. Skær auberginen i tern af ca. ½ cm og gulerødderne i skiver af samme størrelse.

4. Varm olien op i en tykbundet gryde og rist karry, korianderfrø og spidskommen i olien et halvt minuts tid, inden du tilsætter løg og hvidløg. Svits løgene ved middel varme, indtil de er let gyldne.

5. Tilsæt gulerødder og auberginestykker og svits dem nogle minutter, indtil auberginerne bliver en smule møre.

6. Hæld flåede tomater og vand i gryden og tilsæt linserne.

7. Lad retten koge 25-30 minutter, indtil linserne så småt begynder at koge ud og auberginerne ikke længere smager af gummi, men i stedet er møre. Når der mangler 7-8 minutter tilsætter du blomkål i små buketter og med stokken skåret i små tern.

8. Server retten rygende varm i en dyb tallerken med en klat cremet youghurt og drysset med friske korianderblade (hvis du da ikke synes koriander smager af sæbe).

Tip. Retten smager dejligt sammen med en god chutney, fx. af mango eller æbler. Og så selvfølgelig sammen med verdens lettete fladbrød.

IMG_5903.JPG

IMG_5905.JPG

IMG_5909.JPG

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *