Ingefærmarinerede oksestrimler i peanutsauce

Ingefærmarinerede oksestrimler peanutsauce

Denne asiatiske curry er inspireret af både vietnamesisk og thailandsk mad. Hakkede peanuts gør saucen cremet og sød på en helt særlig måde, der klæder det ingefærmarinerede kød virkelig godt. Og sammen med en gang friske krydderurter har du en vidunderlig ret, der er nem at lave, og sender dig på en eksotisk rejse.

Hele dagen i går gik jeg rundt med en skrækkelig trang til vietnamesisk mad. Det gjorde jeg, fordi jeg Lørdag aften spise jeg på Saigon Quan på Frederiksberg, som er en af byens absolut bedste vietnamesiske spisesteder. Desværre holdt niveauet ikke helt i lørdags, så måske fik jeg simpelthen ikke opfyldt min kvote for vietnamesisk mad. Og derfor måtte jeg altså på den igen søndag.

Centralt i det vietnamesiske køkken står friske krydderurter, som giver en helt særlig flavour til retterne. Desværre havde jeg ingen asiatiske krydderurter i køkkenet og gad ikke bevæge mig ud for at skaffe dem. Så i stedet for at gå den helt klassiske vietnam-vej lavede jeg i stedet en curry (der nok mest er thailandsk) med oksestrimler, peanuts, rød karry og masser af løg, gulerødder og bønnespirer. Det blev en dejlig ret, hvor jeg dog savnede de friske krydderurter og lidt lime til at pifte det hele lidt mere op. Men det skal du så bare sørge for at huske, hvis du laver en lignende ret.

Oksestrimlerne skar jeg ud af nogle møre stykker oksekød, jeg tog op af fryseren dagen forinden. Dem marinerede jeg i en ingefær, sesamolie, sukker og soja nogle timer, inden jeg gik i gang med selve retten. Det hele serverede jeg sammen med nogle lækre japanske boghvedenudler, grofthakkede peanuts og lidt forårsløg.

Sådan laver du ingefærmarinerede oksestrimler i peanutsauce

Til 2-3 personer

Ingefærmarinerede oksestrimer:

300 g mørt oksekød i strimler
1 spsk. sesamolie
1 spsk. sojasauce
1 spsk. revet ingefær
1 spsk. sukker

Peanutsauce:

1 stor håndfuld ristede peanuts, saltede kan sagtens bruges
2-3 cm ingefærrod
4 fed hvidløg
Rød karrypasta
2 dl kokosmælk
1 spsk fish sauce
3 løg
2 gulerødder
2 håndfulde bønnespirrer
1-2 spsk limesaft (en æblecidereddieke eller lignende kan også bruges)
En god håndfuld asiatiske krydderurter som thai-basilikum, mynte og koriander
2-3 fintsnittede forårsløg
Lidt grofthakkede peanuts til pynt
2 spsk. jordnøddeolie eller anden olie til stening

1. Hæld sesamolie, sojasauce, fintrevet ingefær og sukker over kødstrimlerne. Vend det hele godt rundt og lad kødet trække i marinaden nogle timer.

2. Hak ingefær fint (eller riv det). Pulveriser peanuts så fint som muligt i en morter, men der må gerne være lidt grove stykker tilbage til at give saucen lidt knas. Hak hvidløget fint. Skær løgene i grove stykker. Skær gulerødderne i små stave med få millimeters bredde og et par centimeters længde.

3. Varm olien op i en wok og lynsteg kødstrimlerne heri, så de tager farve. Steg dem evt. i flere omgange, så du sikrer, at kødet steger og ikke koger. Tag kødet op, så snart det har fået farve og lidt stegeskorpe.

4. Kom karrypaste op i olien, hvor kødet blev stegt, sammen med pulveriserede peanuts, hvidløg og ingefær. Steg af et minuts tid, før du tilsætter løgene. Lad dem stege et minuts tid mere, får du tilsætter kokosmælk og fish sauce.

5. Lad saucen koge i ca. 10 minutter, til den er tyk og cremet. Smag saucen til med limesaft eller eddike.

6. Kom gulerødderne i og lad dem koge med i saucen et par minutter. Tilsæt herefter bønnespirer og kødstrimler og lad det koge med et minuts tid eller to, før du slukker for varmen.

7. Server retten med nudler eller jasminris og pynt det hele med grofthakkede krydderurter, lidt fintsnittede forårsløg og hakkede peanuts.

Velbekomme!

IMG_1529.jpg

Selve saucen er ikke videre køn, før der kommer gulerødder og bønnespirer i. Men den har en skøn smag af kokosmælk og peanuts.

IMG_1535.jpg

IMG_1533.jpg

Steg kødstrimlerne, så de får farve og lidt stegeskorpe, men gerne stadig er lidt røde inden i,

IMG_1537.jpg

Saucen bliver heldigvis pænere, når det hele bliver vendt i.

18 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *