Kookeet-festival i Brügge: Street-food i gourmetklæder

Kookeet-festival i Brügge: Street-food i gourmetklæder - Mikkel Bækgaards Madblog

Forrige weekend var jeg entur i Brügge i Belgien. Det er en smuk gammel Middelalderby med små gader, gamle huse og smukke gamle kanaler – og nå ja, en hulens masse turister. Men udover at være smuk er Brügge også en rigtig gourmet-by, hvor byen og dens omegen huser ikke mindre end 16 restauranter med michelinstjerner (herunder 2 to-stjernede og 2 tre-stjernede).

Nu er det jo bestemt ikke alle forundt at spise på de fine og dyre restauranter, men her har Brügge skabt en fantastisk koncept: De har lavet en festival, hvor en en lang række af byens restauranter en weekend i oktober fra telte på en stor plads i byen serverer lækre gourmetretter til billige penge. Kookeet hedder festivalen, som i løbet af tre dage tiltrækker over 100.000 gæster, som kan få smagsprøver på, hvad byens restauranter har at byde på. Og det giver både gode smagsoplevelser i sig selv, og giver et indtryk af, hvor man man måske kunne have lyst til at spise en rigtig middag.

Brûgge - Mikkel Bækgaards Madblog - 82.jpg

Hver restaurant tilbyder en eller flere retter, som koster mellem 4 og 8 Euro, som man betaler med særlige festivalmønter, så hver restaurant ikke skal håndtere en masse mønter og sedler. Vin koster 4 Euro glasset i festivalpladsens bartelt, og i det særlige champagnetelt, kan man få dejlig champagne til 8 Euro glasset. Og det må man jo sige er ganske hæderlige priser for gode smagsoplevelser, for der er tale om hele retter, og ikke bare små smagsprøver, som man fx oplever det til Nordic Taste under Copenhagen Cooking.

Geert Van Hecke - Mikkel Bækgaards Madblog

Bag festivalen står Geert Van Hecke, der i over 30 år har drevet retauranten De Karmeliet – og som siden 1996 har haft hele tre af de eftertragtede stjerner i Michelins lille røde bog. Ideen er ifølge Van Hecke ganske enkelt at give folkene i Brügge i fornemmelse af, hvad det er for mad, de serverer på byens restauranter- og dermed både lave pr for restauranterne og give en gourmetoplevelse til de mange, der ikke har råd til at besøge byens dyre spisesteder.

Trestjernet Michelinmad som streetfood - Mikkel Bækgaards Madblog

Dagens smagsmæssige højdepunkt kom sjovt nok fra netop Van Heckes egen restaurant. Hos Karmeliet-boden serverede de en tomatrelish med blæksprutte-terine, blåmuslinger, tang og tomater. En på overfladen temmelig enkel og faktisk lidt kedelig udseende ret, der viste sig at smage så englene sang. Alle smage var perfekt afstemt, og især den bærende tomatrelish var guddommelig i al sin enkelthed,

Brûgge - Mikkel Bækgaards Madblog - 101.jpg

Brûgge - Mikkel Bækgaards Madblog - 88.jpg

Brûgge - Mikkel Bækgaards Madblog - 94.jpg

Brûgge - Mikkel Bækgaards Madblog - 1.jpg

De allestedsnærværende belgiske vafler fik sig også en salt fortolkning med bl.a. hesterejer

Dominique Persoone.

En anden af stjernerne til Kooket-festivalen var Dominique Persoone. Han er oprindelig kok, men driver i dag den eksperimenterende chokoladebutik The Chocolate Line i Brügge, som blandt andet laver bacon-chokolade og små chokolader med soja og sort sesam.

Her præsenterer han sammen med sin engel af en kone deres ret til Kooket-festivalen: En dessert-fortolkning af et særligt belgisk ordsprog om at få englevinger og komme i himlen, når man spiser godt.

Læs i øvrigt snart et særligt indlæg om Dominiques fantastiske chokoladeforretning.

Dominique Persoone.

Dominque Persoone holdt også en spændende omgang showcooking på festivalen og signerede bagefter sine chokoadebøger, der desværre var udsolgt i engelske udgaver og kun tilgængelig på flamsk. Og selvom det meste af showcookingen foregik på flamsk, var det faktisk ok forståeligt – blandt andet fordi dialekten her i Belgien er noget mindre gurglende, end den er i Holland.

Brûgge - Mikkel Bækgaards Madblog - 79.jpg

Brûgge - Mikkel Bækgaards Madblog - 98.jpg

Det var super fedt at opleve den hyggelige og afslappede stemning, der prægede eventen. Folk i aldre og af alle typer nød maden og det gode vejr.

Generelt var kvaliteten virkelig i top på Kookeet. Her var god stemning, venlige kokke og nogle virkelig gode smagsoplevelser. Festivalen er med andre ord et godt sted, hvis man vil få en sjov madoplevelse og få et indtryk af, hvad de finere restauranter i byen byder på.

Læs mere om Kookeet

Mikkels Madblog var venligt inviteret til Brügge af Visit Flanders

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *