Pizza bianco med selleri, bolsjerødbeder, æbler og serano

Nordisk pizza - Mikkel Bækgaards Madblog-2.jpg

Denne nordisk inspirerede pizza smager virkelig godt, hvis du vil prøve noget andet end de klassiske italienske. Tynde skiver af selleri og bolsjestribede rødbeder får selskab af seranoskinkee, der giver salt og umami, samt æbler, der giver syrlighed.

Der ligger et Meyers bageri tæt ved, hvor jeg bor. Om aftenen bliver dette bageri lavet om til pizzeria, hvor de langer de lækreste pizzaer over disken. Det er ofte pizzaer med et nordisk touch, hvor en af mine yndlingspizzaer derfra er med svinenakke, æbler og rosenkål.

Denne pizza, som jeg lavede her til aften, er inspireret af netop denne herlige pizza fra Meyers. Det er såkaldt hvid pizza – altså uden tomatsauce – hvor ultratynde skiver af bolsjerødbeder og selleri lige vendt vendt med olivenolie og lidt æbleeddike giver det hele et nordisk twist. Jeg kom også skiver af seranoskinke på, som blev sprødt og baconagtigt i ovnen – men andet tørret skinke som parmaskinke eller sågar bacon kan også bruges.

Og med lidt tynde æbleskiver også, var der syrlighed til at matche saltet og fedmen.

Bunden lavede jeg af 100 procent ølandshvede, som har et højt gluten- og proteinindhold, der sikrer en elastisk dej og en sprød bund. Men dejen kan egentlig laves af alle mulige slags mel, alt efter hvad du lige har ved hånden.

Sådan laver du pizzaen

Dej

1/2 liter vand
10 g gær
3 spsk olivenolie
1 spsk salt
Ølandshvede

1. Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og olie.

2. Kom langsomt mel i, mens du ælter (eller endnu bedre kører dejen på en røremaskine). Kom mel i, indtil dejen har den rette konsistens. Ælt i 10 minutter, til dejen er smidig.

3. Lad dejen hæve et par timer på køkkenbordet.

Pizzatopping

1 stor håndfuld revet ost (eller 150 gram frisk mozzarella) – jeg brugte en blanding af lagret emmentaler, lagret gouda, parmesan og Havgus fra Arla Unika
50 g knoldselleri
1 bolsjestribet rødbede
1 spsk olivenolie
1 spsk æbleeddike
Salt
Frisk timian
1/2 æble

1. Skær selleri, bolejsrødbede og æble i ultratynde skiver (meget gerne på et mandolinjern). Vend selleri, æble og rødbede med olie, eddike, salt og lidt frisk timian.

2. Rul dejen meget tyndt ud, og kom ost oven på. Læg skiver af selleri, æble, rødbede og lidt timian oven på.

3. Bag i 5-8 minutter i ovnen (så varm som muligt, men mindst 250 grader – og gerne på en bagesten), til osten er smeltet og er let brun visse steder og til at bunden er sprød og hævet let i kanten.

4. Pynt med frisk timian ved servering.

Velbekomme!

IMG_7670

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier