Restaurant Pondus i Århus er en hyggelig lille bistro med nordiske råvarer, og som laver god velsmag til rimelige penge. Lokalet er hyggeligt, betjeningen god og maden velsmagende, selvom der manglede syre i hovedretten.
Jeg var i Aarhus i får for at lave en videooptagelse på en vinbar. Men inden da havde jeg en times tid og en sult at slå ihjel. Først havde jeg tænkt mig bare at finde et eller andet enkelt og hurtigt mad på en café eller fast food-joint, men heldigvis kom jeg i tanke om, at byen trods alt byder på mere end det – og at Aarhus faktisk for nylig har fået tildelt hædersbeviser i den nye Michelin-guide. Så hvorfor ikke se, om jeg kunne få en hurtig frokost på et af byens Michelin-anbefalede steder, tænkte jeg?
Valget faldt på Restaurant Pondus (lillebror til Substans), som var den af restauranterne, der faktisk havde åbent Store Bededag til frokost. Det er en nordisk/dansk bistro, der har fået sig en Bib Gourmand-anmærkning i den røde bog for at servere god mad til rimelige priser – og det må jeg sige, at de gør.
Lækkert lokale og ganske lille udvalg
Både lokalet og menukortet er stramt hos Pondus.
Det overskuelige lyse lokale på Åboulevarden er holdt i en minimalistisk stil med rå murstensvægge, rå træborde og et skønt råt betongulv, som jeg ville elske at skyde madfotos på. Man sidder tæt her, men denne dag til frokost var der ikke overfyldt, så her gjorde det ikke noget – men en romantisk aften kan nok godt gå hen og blive intim med andre end ens udkårne.
Enkeltheden kendetegner også Pondus’ menukort, der er skrevet på en stor tavle på den ene endevæg. Her er to forretter (75 kr), to hovedretter (en med fisk og en med oksekød, begge 158 kr) samt to desserter (70 kr). Derudover kan man få en treretters til 250 og ponduspakken med snacks, bobler, 3 retter, vinmenu, kaffe og petit fours til en plovmand. Alt i alt meget attraktive priser.
Jeg valgte to retter, en forret og en hovedret, samt et enkelt glas vin. Jeg spurgte til, hvad den venlige og tilsyneladende kompetente tjener kunne anbefale til den torsk, jeg havde valgt til hovedretten. Han kom med to forskellige hvidvine, som jeg meget sympatisk fik lov til at prøvesmage: En sprød og citrusagtig sag fra Slovenien samt en mere fyldig grillo fra Sicilien. Selvom den første var den mest interessante, valgte jeg dog sidstnævnte, som vi blev enige om ville matche torsken bedst – og det viste sig være et glimrende valg, for vinen var fremragende til de 70 kroner glasset, som den kostede.
Lækkert brød og ramsløgsmør
Brødet og det tilhørende smør fortjener lige lidt ros, inden vi går til selve retterne. Et lækkert mørkt stykke brød (fik ikke fat i melsorten) kom helt enkelt ind på bordet med blødt, rørt ramsløgssmør. Ramsløget, som jo i høj grad er i sæson lige nu, gav en god hvidløgssmag og gjorde smørret til en fin nordisk udgave af det klassiske hvidløgssmør.
Enkelt og lækkert.
Kyllingsalat med nødder, radisser og fine brændte noter
Min forret var nærmest en form for moderne hønsesalat. Møre og saftige stykker pocheret kylling var vendt i en fed creme og fik selskab af sprøde elementer i form af radisser, ristede hasselnødder og spæde ærteskud, der gav en fin lille sødme til det hele. Det hele var dryppet med en smule purløgsolie og fik en skøn brændt smag fra brændt hjertesalat.
De brændte noter fra hjertesalaten løftede retten gevaldigt og gjorde den interessant – for uden dette ville den nok være en smule til den kedelige side. Men ofte er det bare små detaljer, der som her kan gøre en forskel.
Perfekt tilberedt torsk med spidskål og æbler – men som manglede syre
Hovedretten var også rigtig god langt hen ad vejen.
Et generøst stykke perfekt tilberedt torsk, hvor flagerne af fisken faldt perfekt fra hinanden, lå på masser af sauteret spidskål, lidt mandler og æbler. Fisk, kål og æbler fik selskab af lidt urter i form af dild, ærteskud og lidt løvstikke (så vidt jeg husker) samt en skummende sauce.
Fisken var som sagt perfekt og slet ikke tør, men helheden manglede lige det sidste. Saucen kunne godt have brugt lidt mere fiske- eller muslingesmag, og det var som om de fleste smagsnoter sendte mig i den samme retning. Æblerne kunne have gjort det bedre (holder meget af æbler i mad til at give sprødhed og syre), men her bidrog de ikke med nok syre i sig selv. Her havde jeg gerne set lidt mere syrlige elementer – for var det nu til stede, tror jeg, at retten havde siddet lige i skabet.
Men altså en hæderlig ret, der bestemt også mættede.
Jeg kommer gerne igen og prøver hele pakken
Med to retter, et glas vin, lidt brød og noget boblevand kommer man selvfølgelig langt fra omkring alt, hvad Restaurant Pondus byder på – også selvom menukortet er meget overskueligt. Men to retter var dog rigeligt til at mætte mig en fredag til frokost – godt hjulpet på vej af det gode brød og det meget lækre smør.
Jeg kommer dog rigtigt gerne igen for at afprøve hele ponduspakken, for til kun 500 kroner med det hele må det siges at være en pris med både pondus og substans.
Restaurant Pondus
Åboulevarden 51
8000 Aarhus C
www.restaurantpondus.dk
Hej Mikkel
Tak for de fine ord. Urterne på hovedretten er dild og søkarse. Løvstikke fik du på forretten.
Brødet er lavet på hvedemel, speltmel, durummel og malt.
Alt godt.
Tue