Roskilde Festival 2013 – En slags overordnet madanmeldse

En madanmeldelse af Roskilde Festvial 2013 - Mikkel Bækgaards Madblog

Så er teltet pakket ned, øllerne drukket og musikken stilnet af over dyrskuepladsen i Roskilde. Årets festival bød på gode koncerter med især The National. Mathew E. White og Metallica – samt en stor overraskelse i poptøsen Rihanna. Men udover gode koncerter og samvær med gamle og nye venner bød Roskilde Festival 2013 også på en række rigtigt fine madoplevelser. For nu om stunder er handler  den 40 år gamle festival ikke bare om musik, kærlighed og muddersmat – den handler i dag også om mad.

Festivalen er inde i en rivende gastronomisk udvikling i de her år. Fra at man i gamle dage levede af dåseleverpostej, makrelmadder og overpricede burgers er der sket rigtigt meget på madfronten. I dag satser festivalen aktivt på at højne madkvaliteten og på at give deltagerne en række gastronomiske oplevelser. Derfor har festivalen de sidste år sat gang i et decideret fokus på maden på festivalen – både på at styrke de almindelige måltider, som tusindvis af festivalgæster indtager dagligt, og på at lave deciderede gastronomiske events af høj klasse, der giver både velsmag og sjove oplevelser til deltagerne.

Dixie Burger Roskilde Festival 2013 - Mikkel Bækgaards Madblog

Dixie Burger Roskilde Festival 2013 - Mikkel Bækgaards Madblog

Bevares, for mange handler Roskilde stadigvæk ikke om mad. Og jo, der bliver spist meget toastbrød med nutella i campingområderne hos de tusinder af deltagerne, som ikke har råd til at bruge et par hundrede kroner dagligt på maden,når der også skal være til øl, solcreme og kondomer til svenskerscoringen – og når det så endelig bliver til at købe mad, er det en fx Dixie Burger som ovenstående, der bliver købt (og som i øvrigt smager fint med et godt twist af chili).

Men for os, der har fået lidt mellem hænderne er det virkelig fantastisk at opleve, at man på Roskilde i dag kan få virkelig god mad til anstændige priser – og at man generelt kan spise sig mæt for omkring en 70-80 kroner i velsmgende, sund og delvis økologisk mad. Det kan man ikke på ret mange festivaler og events i det her land.

Food Court – et forrygende initiativ

Rosklde Festival 2013 Food Court - Mikkel Bækgaards Madblog

En af de helt store gastronomiske nyskabelser i år var Foos Court, som ligger i den ene af de to kvægaller i området mellem Orange Scene og Arena. Her har der godt nok også før ligget madboder, men i år har man gentænkt området og lavet den overdækkede hal om til et festival-madmekka med kvalitetsboder, fokus på økologi og med andre typer mad, end de traditionelle festivalretter som chili con carne, burgers og Mor Toves Pandekager.

Her kunne man få alt mellem himmel og jord: Palæo bolo, risotto med ærter, sydstats jambalaya, toulousepølser med løg i baguettes og syndige og overdådige fritter stegt i andefedt – bare får at nævne nogle af de få ting, jeg fik sat tænderne i.

Det bedste ved Food Court var selvfølgelig, at maden var virkelig god, mættende og realtivt sund (i hvert fald for nogle retter) – men næsten endnu bedre var det, at priserne ikke var højere end i mange af de andre boder på pladsen. Og det skyldes måske, at man her har satset en del på at lade etablerede madinstitutioner som Grød fra Nørrebro, Pælæo-bar og Madkulturen stå for forplejningen i stedet for gymnastikforeningen og fodboldklubben. Dermed har man sikret sig en gastronomisk faglighed og erfaring, kombineret med evnerne til at købe korrekt ind. Men samtidig mister man selvfølgelig lidt at gør-det-selv-charmen, som også er en del af festivalens ånd.

Rosklde Festival 2013 Food Court - Mikkel Bækgaards Madblog

Rosklde Festival 2013 Food Court - Mikkel Bækgaards Madblog

En anden god ting ved Food Court var, at man havde samlet en lang række boder og så lavet et fælles område med borde og bænke. Dermed var det nemt for venner at gå ned i Food Court, splitte sig op for at købe hver sin yndlingsmad og så sætte sig sammen ved et bord med en stor fadøl og spise maden med vennerne.

Food Jam – lav din egen mad og lær en masse en tips

Food Jam Roskilde Festival 2013 - Mikkel Bækgaards Madblog

Et andet godt initiativ på årets festival var Food Jam. Her er konceptet at man møder op i et telt, betaler 50 kroner, hvorefter man får udleveret en hel fisk eller et net muslinger samt en masse friske grønsager – og så er det bare at gå i gang med at lave sin egen mad. Undervejs får man så sparring og ideer fra de ‘vejledere’, der går rundt i teltet og forsøger at give indspark og nye vinkler på de råvarer, man måske aldrig har prøvet før, eller bare kun har prøvet på ganske få måder.

Jeg deltog desværre ikke selv i Food Jam, men et par stykker fra min lejr var deroppe og havde en forrygende oplevelse – og fik her deres festivals bedste mad.

Ideen med Food Jam er – udover at få noget mad i skrutten – at især unge mennesker skal lære nyt om råvarer og madlavning på en sjov måde, så de bliver bedre rustet til at klare madlavningen derhjemme, når de skal stå på egne ben.

Således er der hos Food Jam lagt op til både en sjov oplevelse med vennerne, et afbræk fra resten af festivalen og en lærerig seance, hvor man lærer nyt om fx at håndtere friske fisk og få ideer til alle de der sære grønsager, der ser så farlige ud.

Food Jam Roskilde Festival 2013 - Mikkel Bækgaards Madblog

23 kommentarer

 1. A cycle of this nature promoted substantial long term growth when it was utilized 2 4 times throughout a year for all but a few who reported its employment proscar shopping In comparison, for the same 10 kg patient undergoing MRI, 940 mg of gadopentetate dimeglumine Magnevist; Bayer may be administered in a volume of 2

 2. Actual trends of drug. Get information now.
  [url=https://stromectolst.com/#]generic stromectol[/url]
  Get here. Read now.

 3. Best and news about drug. Get warning information here.
  [url=https://stromectolst.com/#]stromectol 3 mg dosage[/url]
  Get warning information here. Best and news about drug.

 4. Everything information about medication. Medicament prescribing information.
  [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin tablets uk[/url]
  All trends of medicament. Actual trends of drug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *