Bolo med grønsagspasta – sådan lidt palæo-agtigt

Bolo med grønsagspasta - sådan lidt palæo-agtigt - Mikkel Bækgaards Madblog

I går lavede jeg en palæo-inspireret kødsovs med grønsagspasta til. Det var virkelig godt og dejligt mættende på en sund måde.

Selve boloen lavede jeg med oksekød, hakkedes svampe og godt med bacon. ‘Pastaen’ lavede jeg af tynde strimler gulerod, squasg, porre og rødt spidskål, som blev sauteret ganske kort i lidt olie. Resultatet blev ret vellykket, selvom jeg lige skal have optimeret udskæringen af grønsagerne, så de bliver tilberedt lige meget – for porrene var lidt for tykke og gummieagtige, og spidskålen blev en smule overtilberedt. Det samlede indtryk mindede meget om Palæo-barens, og det gav en virkelig god mæthed, der holdt hele aftenen og ikke pludselig rykkede rundt på blodsukkeret, som pasta normalt kan gøre.

Det der palæo-noget?

Den såkaldte stenalderkost – også kendt som palæo – er en stor trend for tiden. Det er sådan noget med at spise som en hulemand, æde store mængder kød og fedt, og så i øvrigt forsage pasta, ris og den slags ondskab.

Jeg er ikke nogen overbevist palæo-evangelist. Lang fra, faktisk. Jeg synes det er noget forbandet vrøvl, at man taler så meget om, at man spiste sådan og sådan i stenalderen – og at man så samtidig serverer kokosmælk og andre ting, der aldrig var nået frem til os dengang.

Men jeg indrømme, at jeg har smagt flere utroligt lækre og mættende palæo-retter, som jeg virkelig har nydt. Og samtidig så må jeg da også indrømme, at nogen af de ernæringsmæssige principper sikkert er ganske fornuftige, selvom man ikke køber hele ideologien.

Mit første møde med god palæo-mad var på dette års Roskilde Festival (som du kan læse en madanmeldelse af her), hvor jeg fik en smagsprøve på Palæo-bars ‘Bolo med grønsagspasta’. Da jeg smagte den, var jeg solgt. En intens kødsovs, serveret på rå grønsagsstrimler. Meget mættende, og meget, meget lækkert. Denne har jeg siden da spist flere gange i Palæos take away-joint i Pilestræde.

I går blev take away så erstattet af mit første forsøg på at lave en lignende kødsovs selv.

Sådan laver du boloen

Til to personer

150 g hakket oksekød
75 g bacon i tern
100 g blandende svampe
1 gulerod
1 løg
½ rød chili
250 g flåede tomater (1 dåse eller ½ flaske)
Salt og peber
En smule æbleeddike
Olie til stegning

1. Hak løget og chili fint. Riv guleroden. Hak svampene fint.

2. Rist bacon godt på en pande. Tag det fra. Tilsæt lidt olie og brun det hakkede oksekød rigtigt godt. Tag det fra. Rist endelig svampene rigtigt godt.

3. Varm olie op i en anden dyb pande eller en gryde. Svits løgene til de bliver klare og tilsæt gulerødderne. Lad dem sautere lidt, før du tilsætter bacon, kød og svampe. Tilsæt flåede tomater.

4. Lad boloen koge en halv times tid (mindst) til den har en god tyk konsistens. Tilsæt evt. lidt vand undervejs, hvis den bliver for tør.

5. Smag til med salt og peber og en smule eddike.

Sådan laver du grønsagspasta

Til to personer

1 stor gulerod (eller to små)
½ rødt spidskål
1 porre
½ squash
Salt

1. Halver spidskålen og fjern stokken. Skær den i fine lange strimler på langs.

2. Halver porren og skær den i 3-4 stykker. Skær den i fine skiver på langs, så hvert lag bliver en lille ‘spaghetti’. Sørg for, at strimlerne ikke bliver for brede, for så bliver porren gummiagtig.

3. Skær porre og gulerødder i tynde skiver (evt. på et mandolinjern) og skær hver skive i tynde strimler på langs.

4. Varm olie op i en gryde og sauter grønsagerne et par minutter sammen med lidt salt. Vent evt. lige et minut med at tilsætte spidskålen, der nemt får for meget.

Grønsagspasta - Mikkel Bækgaards Madblog

Grønsagspasta - Mikkel Bækgaards Madblog

20 kommentarer

  1. п»їMedicament prescribing information. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    https://stromectolst.com/# stromectol without prescription
    What side effects can this medication cause? Everything what you want to know about pills.

  2. Drug information. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
    ivermectin 50
    Read information now. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *