Sommertilbehør: Smørsauterede nye gulerødder, gulerodspuré med brunet smør, nødder, feta og koriander

1 Gulerodspure, nye gulerødder, feta og cashewnødder - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Brunet smør løfter en gulerodspuré gevaldigt, lærte jeg for nylig. Og sammen med smørsauterede nye gulerødder, koriander, caeshwnødder og en lagret feta er dette et virkelig godt sommertilbehør til fx en hakkebøf, stegt fisk eller en svinekotelet.

Jeg havde for nylig fornøjelsen at inteviewe og lave mad med kokken Thomas Rode – I ved ham med pælæo-kost, tidligere Kong Hans og alt det der. Det var til en artikel i Jyllands-Posten, der kommer om et par uger, og her lavede vi blandt en gulerodspuré med brunet smør i. Det var et virkelig frækt trick, viste det sig, og det trick gentog jeg her den anden dag til aftensmaden.

Her lavede jeg en virkelig god gulerødspuré med netop brunet smør i, som giver en helt særlig dybde til pureen, der samtidig får godt modspil af en frisk æblecidereddike. Pureen serverede jeg i bunden af et fad, hvor jeg også kom nogle helt friske nye gulerødder ved, der var sauteret let møre i smør og lidt eddike. Oven på gulerødderne kom jeg nogle ristede cashewnødder og sesamfrø, en virkelig god tøndelagret feta fra Løgismose (kan købes i Netto), friske frilandskoriander fra Kiselgården, lidt hakket gulerodstop og fintsnittede forårsløg.

Alt i det skulle det vise sig at være noget af det bedste mad, jeg længe har lavet herhjemme. De sprøde gulerødder, pureen og de friske elementer gik perfekt i spænd og fik et cremet, salt og lagret twist fra fetaen.

Og det var alt i alt et rigtigt godt tilbehør til den hakkebøf, jeg serverede det hele sammen med

Opskrift på smørsauterede nye gulerødder, gulerodspuré med brunet smør, ristede nødder, feta og koriander

Gulerodspure

6-8 mellemstore gulerødder
1/2 dl vand
30 g smør
2-3 spsk. æblecidereddike
Salt
Evt. 2-3 spsk. mælk

Smørsauterede nye gulerødder

6-8 små nye gulerødder med top
2 spsk smør
1 spsk. æblecidereddike
Salt

Resten

Gulerodstop
Friske koriander
1 håndfuld cashewnødder (eller mandler eller hasselnødder)
2 spsk. sesamfrø
1 tsk. olie
50 g god lagret feta
4-5 forårsløg

Gulerodspure

1. Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med vandet og kog dem møre i et et kvarters tid.

2. Kom smør i en lille gryde – så lille som overhovedet muligt (jeg har selv sådan en smart lillebitte kobberkaserolle på måske 5 cm i diameter til formålet). Smelt smørret og lad det koge, indtil det pludselig skummer helt op og skummet igen forsvinder, og det begynder er dufte af nødder. Så er det brunet og smager så fuglene synger

3. Kom gulerødder, brunet smør og eddike i en blender. Blend det til en glat pure. Er pureen for tyk, kan du tilsætte lidt mælk. Smag til med salt og eventuel lidt mere eddike. Er den for sur kan du komme en smule sukker i.

Smørsauterede nye gulerødder

1. Skyl gulerødderne godt og tag toppen af. Gem lidt af toppen til pynt.

2. Smelt smørret på en pande og kom gulerødderne ved. Lad det sautere et par minutter, før du tilsætter eddike. Kom også salt ved og sauter i 5-8 minutter, til de er smule møre, men stadig har bid. Vend rundt af og til.

Resten

1. Hak koriander og gulerodstop groft.

2. Varm lidt olie op på en pande og rist nødder og sesamfrø med lidt salt, til nødderne får lidt farve og sesamfrøene begynder at poppe. Pas på, det hele ikke bliver sort. Tag af varmen, og lad det køle lidt ned.

3. Skør forårsløg i fine små ringe. Brug hele løget, også den grønne del.

Servering

1. Kom gulerodspureen nederst i et fad. Kom de smørsauterede gulerødder oven på og top det hele med koriander, gulerodstop, cashewnødder, sesamfrø og forårsløg.

2. Server sammen med hakkebøffer, kotelletter eller stegt fisk, der eventuelt har været en tur på grillen.

Gulerodspure, nye gulerødder, feta og cashewnødder - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *