Langtidstilberedt gedekølle – magert alternativ til lammekølle

Langtidstilberedt gedekølle - Mikkel Bækgaards Madblog-6.jpg

Gedekød er en ret overset delikatesse i Danmark – og det er egentlig ret ærgerligt, for gedekød smager godt, er mørt og langt fra så fedt som lam. Fordi kødet er magert, bliver det let tørt, men langtidsstegning sikrer mørt og saftigt kød. Det oplevede jeg fx, da jeg lavede en kæmpestor gedekølle i ovnen, som fik 8 timer ved lav varme og bliv super lækker og saftig.

Jeg er sommerhus med familien lige nu på midtsjælland. Det gode ved ferie er – udover afslapning, hygge med børnene og alt det der – at jeg har god tid til at lave mad og hygge mig med det. Og derfor har jeg også tid til at kaste mig ud i projekter med mad, der skal stå i ovnen en hel dag.

Det gælder for eksempel denne gedeløkke, som jeg lavede i går, hvor min forældre og svigerfortældre var forbi. Den fik hele 8 timer i ovnen og blev dejlig mør, ikke tør og ganske saftig.

Og med lidt kartofler og en salat til var det rigtig sommermad, der egentlig var helt enkel, og alligevel bragte stor glæde rundt om bordet på terrassen.

Gedekølle fra Farmen i Tølløse

Gedekøllen fik jeg fat i ved lidt at et held. Jeg havde slået op i appen ‘Find Gårdbutik’ for at finde en gårdbutik i nærheden, som kunne sælge noget lækkert kød. Her faldt jeg over et sted kaldet Farmen udenfor Tølløse. Jeg pakkede familien ind i bilen og kørte de ca. 15 kilometer mod butikken.

Da vi ankom, var steder dog lukket. Der var helt dødt og mørkt i den tilhørende café. Rigtigt ærgerligt, for jeg havde sådan glædet mig til at få købt noget kød fra andet end et supermarked.

Men heldigvis dukkede der en mand op med en hund, lige da vi var ved at sætte os ind i bilen og køre igen.

Det var ejeren, og han holdt rigtigt nok lukket for sommeren. Men vi kunne da godt købe lidt kød, sagde han.

Så han gik ind i fryseren og fandt lidt forskelligt frem til os. Blandt andet en kæmpestor gedekølle og en lammekrone, som jeg købte til en god pris.

Køllen ville jeg bruge dagen efter til gæsterne, og lammekronen kunne vente til senere på ugen.

Så held i uheld, kunne man sige.

Timian, citroner og masser af tid

Langtidstilberedt gedekølle - Mikkel Bækgaards Madblog-3.jpg

Køllen var frossen, men heldigvis nåede den at tø op til dagen efter.

Manden i butikken anbefalede at give den 4 timer ved 140 grader i ovnen. Langtidsstegning er vigtigt ved gedekød, da kødet er meget magert og derfor let bliver tørt. Men ved lav varme i lang tid undgår man at overstege kødet og gøre det tørt.

Jeg tænkte dog, at jeg hellere ville give køllen endnu længere tid, og umiddelbart planlagde jeg ca. 8 timers stegetid ved 120 grader.

Inden køllen kom i ovnen gned jeg den med salt, peber og olivenolie på begge sider, inden jeg dækkede den med rigeligt frisk timian, et halvt frisk hvidløg i små tern og skiver af økologisk citron. Endelig kom jeg lidt vand i bunden af bradepanden og dækkede det hele godt med stanniol.

Og så var det ind i ovnen.

Men …

Den fremmede ovn i sommerhuset og mig er åbenbart ikke gode venner. Jeg prøvede at sætte ovnen på under- og overvarme uden varmluft. Men det virkede ikke ret godt, for efter de første 3-4 timer skete der godt nok ikke meget inde i ovnen.

Så lettere panisk ændrede jeg ovnens indstilling til varmluft med overvarme, og skruede op til 140 grader, som manden på Farmen havde anbefalet. Desuden lukkede jeg lidt op for foresejlingen af stanniol, så varmen lettere kunne trænge ind.

Og nu fik den så de fire timer, som manden anbefalede.

Kartofler, løg og forårsløg til – bare med ind i ovnen

Langtidstilberedt gedekølle - Mikkel Bækgaards Madblog-5.jpg

Da der manglede ca. 40 minutter af stegetiden kom jeg halverede nye kartofler, kvarte rødløg og nogle forårsløg ned i bradepanden. Jeg vendte godt rundt, så kartofler og løg blev godt sovset ind i det ‘snask’ der havde samlet sig i bunden. Jeg kom også lidt salt ved.

Herefter gedekøllen ind ovenpå igen.

Da der manglede et kvarter af stegetiden fjernede jeg stanniolen og skruede op til 175 grader for at brune køllen lidt

Jeg tog køllen ud, da den var færdig. Kartoflerne var stadig let rå, så jeg lod køllen hvile en tyve minutter, tildækket med lidt stanniol, indtil kartoflerne blev helt færdige.

Og så var der mad.

Resultatet blev som sagt rigtigt godt. Velsmagende kød, som dog godt kunne have været mere ‘rosa’. Kødet var gennemstegt, men uden at være tørt. Kødet tættest på benet – altså inderst i køllen blev bedst. Det blev endnu mere mørt og mere rosa end det yderste. Og resultatet var nok blevet mere ensartet, hvis jeg faktisk havde fået styr på ovnen fra starten, så køllen havde fået 120 grader i 8 timer, som oprindelig planlagt.

Langtidstilberedt gedekølle - Mikkel Bækgaards Madblog-4.jpg

Langtidstilberedt gedekølle - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *