Vegetarburger – fuld af smag

Fremragende vegetarburger - Mikkels Madblog

Drømmer du om en burger fuld af smag, men uden kød? Så prøv at lave denne vegetarburger. Der er fuld smæk på umami-smagen i bøffen, der er lavet med kikærter, svampe og valnødder, der alle giver masser af umami.

Jeg elsker burgere – alle slags, og især dem med masser af smag i bøffen og med ekstrem enkelthed. Men i disse klimatider, hvor jeg og min familie prøver at skære ned på kødforbruget, er det godt at forsøge at finde en god burgerbøf uden kød – i det mindste så kødet af og til kan få et mere grønt alternativt.

Det her var faktisk mit første forsøg med en hjemmelavet vegetarburger, og jeg synes resultatet er virkelig godt. Det er masser af smag heri og den eftertragtede umami, som er det, som får mange til at drømme om en god burger eller en god bøf, er der rigelig af. Og selv min femårige dreng, der er noget skeptisk overfor alt slags ny mad, fandt burgeren god og spiste en hel – faktisk var det ham, der i første omgang bestilte burgere til aftensmad, da det om torsdagen på skift er børnene, der må bestemme menuen. Vi foreslog ham så, om ikke vi skulle prøve at lave en burger uden kød, da vi netop prøver at spise mere grønt og mere vegetarisk – og det købte han.

At få smag i en vegetarburger

En udfordring ved mange af de vegetarburgere, jeg har smagt, er, at de ofte mangler noget af den gode umamismag, samtidig med at konsistensen er mere grynet og blød end en bøf lavet af kød. Konsistensen kan være en udfordring, som jeg vil arbejde videre med, men smagen synes jeg sidder helt i skabet her.

Det handler som sagt om umami, og når man ikke kan få umami fra kød, må man jage den i andre fødevarer, der er rige på den. Det gælder fx i ost, svampe, soja og nødder, som derfor er kommet i denne burger.

Meget af smagen til denne vegetarburger blev faktisk inspireret af mine erfaringer, da jeg i foråret lavede en vegetarisk bolognese, hvor netop soja, svampe og valnødder gav meget af den smag, der ellers skulle stamme fra kød.

Og så har jeg opdaget, at rosmarin sammen med nødder løfter smagen af vegetarbøffer virkelig meget – så det kom der også i.

Normalt er jeg i øvrigt vild med burgere uden for mange ekstra grøntsager i, og min yndlingsburger består faktisk kun af en bøf, pickels, mayonnaise, ketschup og en god ost – og så selvfølgelig en god bolle. Men her i vegetarversionen er det en god ide med både tomater, agurker og lidt salat, da du har brug for den struktur og den knasende fornemmelse, som de friske indslag giver.

Opskrift: Sådan laver du en fremragede vegetarburger fuld af smag

Til 8 burgere

Burgerbøffer

100 g tørrede kikærter eller 1 dåse forkogte kikærter
250 g champignon
2 spsk olivenolie
1 håndfuld valnødder
1 spsk hakket frisk rosmarin
1 spsk hakket frisk salvie
2 små rødbeder
2 spsk sojasauce
1 spsk balsamico
1 håndfuld revet parmesan
2 æg
1/2 spsk røget paprika
1-2 spsk mel
2-3 spsk olie til stegning af bøffer
Salt og peber

1. Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand og lad dem udbløde ca. 12 timer. Kog kikærterne i vand i ca. 45 minutter, til de er møre. Bruger de kikærter fra dåse, skal de hverken udblødes eller koges.

2. Rens champignon og hak dem i så små stykker, som overhovedet muligt. Hak valnødder, salvie og rosmarin fint. Skræl rødbederne og riv dem på et rivejern.

3. Varm olivenolie op på en pande og rist champignon i 7-8 minutter minutter, til det har godt med farve. Tilsæt valnødder, rosmarin og timian og rist videre et par minutter. Tilsæt revet rødbede, sojasauce og balsamico og svits det hele sammen, indtil væden er fardampet og kogt ind.

4. Kom indholdet af panden i en foodprocessor (eller brug en stavblender) sammen med kogte kikærter, parmesan, æg, røget paprika og halvdelen af melet. Kør det groft sammen og kom evt lidt mere mel i, hvis farsen ikke hænger godt sammen. Smag til med salt og peber.

5. Form 8 bøffer af farsen og steg dem et par minutter på hver side i rigeligt ollie på en pande. Pas på, de ikke bliver sorte.

Samle burgerne

8 burgerboller
8 skiver salat
16 skiver tomat
18 skiver agurk
Ketchup og mayonnaise
8 skiver ost
8 skiver tyndskåret rødløg

1. Kom en skive god ost på de stadig varme bøffer og lad osten smelte lidt.

2. Smør bollerne med mayonnaise og kom en klat ketchup ved.

3. Læg en bøf i hver burger og kom tomater, løg og agurker på.

Server vegetarburgerne lune og med en god øl – og måske nogle lækre fritter af sødekartofler.

Velbekomme!

Fremragende vegetarburger - Mikkels Madblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier